Boğaziçi öğrencilerinin çevre projesi Londra’daki uluslararası sergide

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin 2015 yılında sürdürülebilir bir yeşil kampüs amacıyla elektronik atıkların geri dönüşümü için başlattıkları Bounto Green adlı proje, Londra’da düzenlenen “Conflicts of an Urban Age” sergisine Türkiye’den seçilen tek üniversite projesi oldu.

E-atık sorununa çözüm bulmak için yola çıkan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin sürdürülebilir bir yeşil kampüs amacıyla hayata geçirdikleri Bounto Green Projesi; merkezi Londra’da bulunan ve tasarımdan mimariye, mühendislikten planlamaya günümüz inşaat sektörünün temel ihtiyaçlarına cevap vermek üzere kurulmuş mühendislik şirketi Arup tarafından düzenlenen “Conflicts of an Urban Age” sergisine seçildi.

Arup’un Entegre Kent Planlaması ekibi tarafından sergilenmeye değer bulunan BountoGreen Projesi, yaratıcı ve özgün bir proje olarak değerlendirildi.


“LSE Cities at the London School of Economics” ve “Alfred Herrhausen Gesellschaft” tarafından düzenlenen sergi; aralarında Addis Ababa, İstanbul, Londra, Mexico City, Mumbai ve Şangay’ın bulunduğu dünyanın altı kentinin son 25 yılda geçirdiği hızlı kentleşme sürecini ve bu sürecin sosyal sonuçlarını konu alıyor.

1990-2015 yılları arasında bu altı şehrin yaşadığı belli başlı değişimlere odaklanan sergi; 19 Ekim 2018 tarihine dek Arup’un Londra Galerisi’nde izlenebilecek. Proje ayrıca 15-23 Eylül tarihleri arasında Londra Tasarım Festivali’nde sergilenecek.


Sergiye Türkiye’den katılan tek üniversite projesi olan Bounto Green, Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm kampüslerinde 2015 yılında başlatıldı. Aynı tarihte Türkiye’de ilk defa düzenlenen “Kampüsler arası Çevre Yarışması”nda ödüle değer bulunan proje kapsamında 3 ayda 1 ton 650 kg e-atık toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştı.

Başlangıçta kampüslere dış mekanlarda metal; iç mekanlarda karton olmak üzere toplam 30 adet elektronik atık toplama kutusu yerleştiren Bounto Green ekibi; toplanan her ton e-atık için kampüsteki bir manuel musluğu, yüzde 60 su tasarrufu sağlayan sensörlü musluklarla değiştirdi.

Eskiyen elektronik aletlerin bilinçsizce atılması halinde çevreye verdiği zarara dikkat çekmek isteyen ekip; atık toplama kutuları sayesinde projenin başladığı 2015 yılından bugüne dek e-atıkların uygun şartlarda geri dönüştürülmesi ve çevreye zarar verici etkilerinin azaltılması konusunda büyük rol oynadı.


Bounto Green proje ekibi, Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 2016 lisans mezunu Mehmet Ali Hakan; Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Çevre Teknolojileri 2018 yüksek lisans mezunu Tuğçe Sakallıoğlu; Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Aslıhan Yolcu ve Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü yüksek lisans öğrencisi Gizem Tığlı’dan oluşuyor.

Boğaziçi Üniversitesi doğaya ve insana zarar vermeyen pestisit geliştiriyor


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.