Çocuk beslenmesinde önemli tehlike: Abur cubur!

Uzmanlar gerek televizyonlardan gerekse sosyal medya hesaplarından her fırsatta abur cubur tüketiminin çocuk sağlığına olumsuz etkilerinden bahsediyor. Peki, anne babalar çocukları bu zararlı gıdalardan uzaklaştırmayı nasıl başarabilir?

Emsey Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Didem Kirtil, konuyla ilgili ailelere önemli bilgiler verdi.

Abur cuburlar; besleyici değerleri düşük ve yüksek kalori içeren, başta obezite olmak üzere kalp hastalığı, alerji, diyabet, kanser gibi hastalıklara davetiye çıkaran, aşırı tüketilmesi tavsiye edilmeyen ancak kontrolsüz ve bilinçsiz tüketilen gıdalardır.


Televizyonlar, okul kantinleri, reklamlar, marketler, sokaklarda ve parklarda bu ürünleri tüketenler, abur cubur seven arkadaşlar belki de abur cuburu çocuklarına yasaklayan ama kendileri tüketen anneler babalar ya da torununun gözyaşlarına dayanamayan aile büyükleri maalesef çocukların abur cubur tüketiminin artmasına neden oluyorlar.

Önce sevdirip sonra vazgeçmelerini beklemeyin

Çocuğunuzu abur cuburdan uzak tutmanın en etkili yöntemi ona bu alışkanlığı kazandırmamaktır. Aslında biz önce onlara az miktarlar için bile olsa izin veriyor hatta kendimiz alıyor, sonra da onlar abur cubur sevip alışkanlık haline getirince rahatsız oluyoruz.

Önce bu ürünlerle tanıştırıp sonra da vazgeçmelerini beklemek çocuklarımıza haksızlık değil mi?

Çocuğumuza doğru sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak için bizim de evimizde düzgün sağlıklı beslenmemiz ve ona örnek olmamız gerekir.


Eğer çocuğumuza tutarlı bir biçimde sağlıklı yiyecekler sunarsak, biz de evimizde sağlıklı beslenme bilincini aile soframıza yansıtırsak, çocuklarımızı kural ya da yasakmış gibi algılamadan ve baskı hissetmeden abur cuburların zararları hakkında bilinçlendirebiliriz.

Önemli olan abur cuburların zararları hakkında onları bilinçlendirmektir. Onlara ‘yasak’ , ‘zararlı’ deyip biz tüketiyorsak söylemlerimizin inandırıcılığı kalmaz. Eve giren her üründe onların da hakkı var. Evimizde sağlıklı beslenelim, çocuklarımıza da bu bilinci verelim.

Koyduğunuz kuralları ihlal etmeyin!

Çocuğunuza abur cuburları sınırlandırırken pek çok zorlukla karşılaşabilirsiniz. Çocuğunuz bu değişikliği yaşarken inatlaşmalar, tutturmalar, öfke nöbetleri ve ağlama krizleri olabilir. Bu durumda siz koyduğu kuraldan geri dönmeyen tutarlı ebeveynler olmalısınız.

Peki, sağlıklı abur cubur nedir?

Çocuğunuz abur cuburlarla tanışıp sevmiş ve giderek daha çok tüketir hale gelmiş ise bu yiyecekleri sağlıklı alternatiflerle değiştirerek ömür boyu sürecek sağlıklı beslenme kültürünü olumlu etkilemiş oluruz. Çocuklarımıza atıştırmalık olarak abur cuburlar yerine besleyici ve sağlıklı yiyecekler vermeliyiz. Türk Pediatri Kurumu’nun, ülkemizde 5 yaşın altında her 4 çocuktan birini tehdit eden aşırı kilo veya obezite ile mücadele için “Abur cubur yemiyorum, sağlıklı atıştırıyorum” adlı bir kampanyasının olduğunu anımsatmakta fayda var.


Çocuklarınıza sağlıklı abur cuburlar olarak ceviz, badem, fındık, taze meyve ve sebzeler, süt ve süt ürünleri, kuru meyve müsli, kaşar peyniri, tahin pekmez verebilirsiniz. Bu ürünler porsiyonlara dikkat edilerek ara öğün seçimi olarak gönül rahatlığıyla çocukları yedirebilirler.

Çocuklarda yeterli ve dengeli beslenme nasıl olmalı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.