Çocuklarda boyun eğriliği nedenleri ve tedavi yöntemleri

Yeni doğmuş olan bebeklerde meydana gelen boyun eğriliği sorunu bazen hemen fark edilemeyebilir. Bebeğimde boyun eğriliği fark ettiğimde ne yapmalıyım? Boyun eğriliği tedavi edilmezsse ne olur?

Çocuklarda boyun eğriliği nedenleri ve tedavi yöntemleri

Bebeğinizi yatırdığınızda boynu eğri duruyorsa ve pozisyon vermenize rağmen düzelmiyorsa eğrilik mevcut demektir. Peki boyunda oluşan bu eğrilikler neden oluşuyor? Okan Üniversitesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Şenol Bozdağ, anlattı.

Bebeklerde oluşan boyun eğriliklerine neden olan birçok faktör vardır. Doğumdan sonra gerçekleşen bu duruma, kasların doğum esnasındaki travmasına bağlı olduğu düşünülmek ile birlikte tam nedeni bilinmemektedir.


Boyun eğriliği sorunlarının hepsinin sebebi kaslar mıdır?

Hayır değildir. Boynu eğri bir bebek gördüğümüzde aklıma gelmesi gereken nedenlerden birisi de boyun ve omurganın doğuştan şekil bozukluğu olmalıdır. Kama şekli omurga bozuklukları, daha büyük boyun ağrı ve eğriliğine sebep olabilir. Boyun içindeki lenf bezlerinin iltihabi reaksiyonları sırasında ağrılı bir süreç yaşanması da, geçici olarak eğriliğe neden olabilir. Bunun ayırımı ve tedavisi için de uzman bir hekime başvurmanız önerilir.

Bebeğimde boyun eğriliği fark ettiğimde ne yapmalıyım?

Öncelikle sakin kalıp, telaşınızı bebeğinize hissettirmemeniz gerekmektedir. Daha sonra kesinlikle bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, muayenesi sonucunda hastada ortopedik bir sorun olduğunu tespit ederse sizi ortopedi ve travmatoloji uzmanına yönlendirecektir. Boyundaki eğrilik sadece kaslarla ilgili ise “torticollis” denilen doğumsal bir kas hastalığı olup, sizi bir fizyoterapi uzmanına yönlendirecektir.


Eğer dikkatliyseniz ve hemen fark ettiyseniz doktorunuzun da önerdiği egzersizlerle, 6 ay kadar bir süreyle boyun eğriliklerini düzeltebilirsiniz. Bu aşamada önemli olan tanı ve takiptir. Bebeğinizin uyuduğu ve dinlendiği yatağı, kesinlikle bebeğin boyununun eğriliği düşünülerek düzenlenmesi gerekmektedir. Eğer tüm bu önerilerle hastada bir düzelme olmazsa, doktorunuzun tavsiyesi ile 1-4 yaş aralığında bir ameliyat gerçekleştirilebilir.

Boyun eğriliği tedavi edilmezsse ne olur?

Boyunda eğriliği erken dönemde fark edildiğinde, ameliyata gerek kalmaması için hemen doktora gidilmelidir. Boyun, omurga ile birlikte önemli ikili olduğu için, boyunda yaşanan eğrilik omurgada da eğrilik ile sonlanacaktır. Boyunda olan eğrilik zaman geçtikçe yüzde de asimetrik görünüme yol açacaktır.


5 yaş üzerindeki çocuklarda, ameliyat yapılsa da, bu yüzde oluşan asimetrik görünümün önüne geçilemeyebilir. Yaşanan bu eğrilik ve asimetrik bozukluk, yeni okul çağına girecek çocuklarınızda psikolojik anlamda da olumsuzluklar yaratacaktır. Bu nedenle çocuğunuzun yaşam kalitesini etkilememesi için boyunda eğriliklere dikkat edilmeli ve en kısa sürede bir doktora başvurmanız önerilerin başında gelmektedir.

Cep boyun hastalığı boyun fıtığına neden olabiliyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.