Finansta birleşme ve satın almalara sigorta dopingi!

2017’de 10 milyar dolarlık birleşme ve satın almanın yaşandığı Türkiye’de finansal hizmetler sektörünün payı 1 milyar doları geçmedi.

Ancak Denizbank’ın 3,2 milyar dolara satılması ve sigorta sektöründe gerçekleşen satın almalar 2018’e daha umutla bakılmasını sağladı.

KPMG’nin bankacılık sektöründeki birleşme ve satın alma işlemleriyle ilgili analizini yorumlayan KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk, “2018’de Türkiye’de birleşme ve satın alma piyasalarında sigorta sektöründeki canlılık dikkat çekiyor” dedi.


KPMG’nin bankacılık sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerini inceleyen analizde sigortacılık sektörünün Türkiye piyasasındaki canlılığına dikkat çekildi. Analizi değerlendiren KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk, 2017 yılının sonuna doğru hayat dışı sigortacılık şirketi Liberty Sigortanın satışa çıkarılması özellikle Türkiye’de varlığını sürdüren ve büyümek isteyen sigortacılık şirketlerinin ilgisini çektiğini söyledi.

Cantürk, “Bu şirketler arasından, işlemi tamamlayan ve Liberty Sigortayı satın alan Talanx (HDI Sigorta) oldu. Liberty Seguros ve Talanx International arasında 22 Ocak 2018 tarihinde imzalanan hisse alım satım sözleşmesine istinaden Liberty Sigortanın sermayesinin yüzde 99,44’üne tekabül eden hisselerinin Talanx’a devredilmesi üzerinde anlaşma sağlandı. Bu işlemin tamamlanmasının ardından Talanx’ın hali hazırda sahip olduğu HDI Sigorta ile satın aldığı Liberty Sigortanın birleşmesi olası görünüyor.

Uzun zamandır hayat dışı sektörde karlılıkla ilgili istediğini bulamayan şirketler göz önüne alındığında, sektörde ileride de bunun gibi bazı konsolidasyonların görülmesi mümkün. Piyasada da şu an satış görüşmeleri devam eden sigorta şirketleri bulunuyor” dedi.


Sigorta sektöründe alımlar hız kesmedi

Sektörde bir diğer önemli işleminin, Nisan 2018’de sigorta brokerlerinden ACP Sigortanın Howden Broking Group’a satılması olduğunu belirten Cantürk, “İngiltere merkezli Hyperion Sigorta Grubu’nun sigorta ve reasürans brokerliği şirketi Howden, ACP Sigortanın çoğunluk hissesini özel sermaye fonu Mediterra Capital’den ve şirketin yönetici hissedarlarından satın aldı. Bu satın alma anlaşması, Türkiye’de sigorta brokerliği sektöründe bugüne kadarki en büyük şirket alımlarından biri oldu. Sigorta brokerliği sektöründe bazı şirketlerin devam eden satış görüşmeleri var. Bu sektörde de birleşme ve satın almalar bekleniyor” şeklinde konuştu.

PTT, BES satmaya hazırlanıyor

Sektörde, gözlemlenen bir diğer gelişmenin PTT ve Generali arasında oluşturulması planlanan iş birliğinin olduğunu belirten Cantürk, “PTT ve Generali’nin birlikte hem hayat dışı hem de BES alanlarında faaliyet göstermek üzere sigortacılık şirketleri kuracakları ve 4 bin 500 şubeli PTT’nin dağıtım ağının bu şirketler için önemli bir dağıtım kanalı olarak kullanılacağı haberleri sektörde ilgiyle takip ediliyor” dedi.

Denizbank etkili oldu

Bankacılık sektörünün en büyük işleminin Denizbank’ın satışı olduğuna dikkat çeken Cantürk şu bilgileri verdi; “Senenin başından bu yana tamamlanması beklenen önemli bir işlem vardı; Denizbank’ın satışı. Denizbank’ın sahibi Sberbank ile Emirates NBD arasında bankanın satışını da içerecek şekilde stratejik görüşmelerin devam ettiği açıklanmıştı.

Rus Sberbank ile Dubai merkezli Emirates NBD bankası arasındaki görüşmeler Ocak ayından itibaren sürüyordu. 22 Mayıs 2018’de Sberbank tarafından yapılan basın açıklaması ile Sberbank ve Emirates NBD arasında Denizbank’ın satışı anlaşmasının imzalandığı duyuruldu.


İmzalanan anlaşmaya göre, işlem değeri Denizbank’ın yüzde 99,85 hissesi için 3,2 milyar dolar oldu. Kapanan ve kapanması beklenen işlemlerle birlikte 2018 yılı finansal hizmetler sektörü için birleşme ve satın almalar açısından hareketli geçiyor. Denizbank’ın satışıyla birlikte finansal hizmetler sektörü, birleşme ve satın almalarda, bu yıl işlem değeri bakımından önemli bir hacim yaratmaya aday görünüyor.”

Şirketler için iş sürekliliği: Finansal kayıpları önlemek mümkün mü?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.