Güneş kum ve havuz göz sağlığını nasıl etkiler?

Güneş, deniz, havuz ve kumsal… Yaz mevsiminde kimilerimiz tatil için deniz kenarlarını tercih ederken, kimilerimiz de havuz alternatifini değerlendiriyor.

Ancak dikkat! Sıkça uyguladığımız bazı hatalı alışkanlıklarımız var ki gözlerde çeşitli sorunlara yol açarak tatil keyfimize gölge düşürebiliyor. Üstelik en küçük bir ihmal gözlerdeki sorunu daha da büyütebiliyor, hatta kalıcı görme kaybına bile neden olabiliyor.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehdi Süha Öğüt yaz aylarında zararlı güneş ışınları, klorlu ve hijyen olmayan havuz veya denizler ile kumsaldaki kumlardan gözlerin de etkilendiğine dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:


Yaz aylarında konjonktivit, toplumdaki bilinen adıyla göz enfeksiyonları, güneş, havuz ve denizden kaynaklanan hastalıklarda ilk sırayı alıyor. Bunun yanı sıra göz kuruluğu da bu mevsimde sıkça görülen diğer göz sorunlarından.

Çok daha önemlisi güneşin zararlı ışınları uzun vadede de katarakt, sarı nokta hastalığı ile göz kapaklarında cilt kanseri gibi çok daha ağır tablolar oluşturabiliyor.

Peki hangi hatalı alışkanlıklarımız göz sağlığımızı tehdit ediyor? 

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehdi Süha Öğüt tatilde göz sağlığını korumanız için vazgeçmeniz gereken alışkanlıkları anlattı, önemli önerilerde bulundu.

Güneşe şapkasız çıkmak

Güneşin zararlı ultraviyole ışınları gözlerde batma ve yanmanın yanı sıra katarakt oluşumuna ve sarı nokta hastalığına yol açabiliyor. Bu nedenle güneş ışınlarının en etkili olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında mümkünse dışarıya çıkmayın. Eğer güneşe çıkacaksanız geniş sperlikli şapka ve güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin.

UV blokajlı güneş gözlüğü kullanmamak

Güneş gözlüklerinde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, gözlük camlarının ultraviyole ışınlarını bloke edebilir özellikte olmaları. Unutmayın ki güzel görünümlü, ancak ultraviyole koruyuculuğu olmayan güneş gözlükleri zararlı olan ultraviyole ışıklarının göze daha fazla girmesine neden olacaktır.


Bunun yanı sıra ultraviyole ışınları çevreden de yansıdığı için yanları kapalı ve yüzü saran güneş gözlüklerini kullanmanızda fayda var. Gözlüğün yüzünüze tam oturduğundan da emin olun. Günlük yaşantınızda numaralı gözlük kullanıyorsanız yaz aylarında numaralı güneş gözlüklerini tercih etmelisiniz.

Kontakt lens ile havuza girmek

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehdi Süha Öğüt kontakt lenslerin dikkatsiz kullanımının da yazın göz enfeksiyonlarına neden olabileceği uyarısında bulunarak şu bilgileri veriyor: “Kontakt lensle havuza veya denize girmek, enfeksiyona yol açan etkenlerin lense yapışmasına ve göze bulaşmasına yol açabiliyor.

Bu nedenle mümkünse kontakt lensle denize ve havuza girmeyin. Deniz ve havuzda numaralı yüzme gözlükleri kullanabilirsiniz. Yüzme gözlüğü aynı zamanda havuzların hijyeni için kullanılan kimyasal maddeler nedeniyle gelişebilen alerjiye karşı da etkili olacaktır.

Kontakt lens kullanmanız gerekiyorsa günlük lensler tercih etmeli ve üzerine yüzme gözlükleri takmalısınız. Bu lensler havuza ve denize girilse de hemen atıldığı için enfeksiyon riski azalıyor.”

Gözde makyaj varken güneşlenmek

Gözdeki makyaj malzemeleri ve güneşten korunmak için kullanılan kremlerin gözlerin çevresine yaklaştırılmaları; bu maddelerin güneş altında eriyerek göze temas etmesine sebep oluyor. Bu durum da gözlerde kızarıklık, batma, kaşıntı, sulanma gibi yakınmalara yol açıyor.

Klimayı hatalı kullanmak (veya uzun süre)

Klima gözyaşının normalden daha fazla buharlaşmasına, bunun sonucunda da gözlerde kuruluk, yanma, batma, kaşıntı ve bulanık görme gibi sorunlara yol açabiliyor. Prof. Dr. Mehdi Süha Öğüt bu sorunla karşılaşmamak için klimalı ortamda havayı nemlendiren cihazlardan yararlanmak gerektiğini belirterek, “Eğer yakınmalarınız devam ediyorsa bir hekime danışmak ve gerekirse suni gözyaşı damlaları kullanmak yararlı olacaktır” diyor.

Gözleri ovuşturmak


Kumsalda, oyun parkı ve kum havuzlarında yetişkinler ile çocukların gözlerine kum kaçması sıklıkla karşılaşılan bir tablo. Bu durumda gözler kesinlikle ovuşturulmamalı ve bol suyla yıkanmalı. Eğer gözde kızarıklık, sulanma, batma ve çapaklanma oluyorsa bir göz hekimine muayene olmak gerekiyor.

Gözlerinizin sağlığı için bilmeniz gereken 10 pratik bilgi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.