Hamileler 12 kilo sınırını aşmamalı!

Hamileler 10 – 12 kilo sınırını aşmamaya dikkat etmeli! Uzmanlardan yaz gebeleri için beslenme önerileri…

Hamileler 12 kilo sınırını aşmamalı!

Yazın ağır yemekler, kızartmalar veya hamurlu yiyecekler daha az tüketilir, buna karşın sebze-meyve-yeşillik gibi daha hafif besinlerin tüketimi artar. Ama sıcak havadan dolayı vücut daha çok ödem yapabilir. Hangi dönem olursa olsun hamilelerin alacağı kilo sınırlıdır ve bunu aşmamak gerekir.

10-12 kilodan fazlası alınmamalı!

Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel hamileler için beslenme önerilerinde bulundu:

Tuz vücutta su tutacağı için ödemi daha da artırır. Bu nedenle pişmiş yemeklere ve salatalara tuz eklenmemelidir. Besinlerden aldığımız sodyum bizim günlük ihtiyacımızı karşılar.


Yeşil sebzeler bizim için vücuttan fazla suyu atar, semizotu, taze fasulye, bakla, bamya gibi sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin. Domates, salatalık, taze biber yine yazın kahvaltıda ve yemeklerde bol tüketildiğinde hem C vitamini ihtiyacını karşılar hem de tansiyon problemi olanlar için de olumlu etki gösterir.

Gebelik boyunca bol meyve tüketimini öneriyoruz ama porsiyona dikkat etmek gerekiyor. Özellikle yazın vazgeçilmez meyvesi karpuz sağlıklı olduğu kadar şeker de içerir. Fazla karpuz tüketimi kilo artışına, gestasyonel diyabeti olan anneler için de yine kan şekerinde yükselmelere neden olabilir.

Aslında sadece gebelerin değil herkesin yaz aylarında su tüketimini artırması gerekir. Sıcakla birlikte vücut daha çok su kaybeder ve susamayı beklemeden su içilmelidir. Sıvı ihtiyacımız için sadece su yeterlidir, her gün en az 2.5-3 litre su içilmelidir. Çay ve kahve su yerine geçmez, hamilelikte bitki çayları da riskli olduğu için su, en iyi içecektir.


Yazın vazgeçilmezi dondurma dikkat edilerek tüketilmelidir. Külahsız ve çikolata kaplı hazır dondurmalar yerine pastane dondurması dediğimiz kremasız ve yağı daha az olan sade, meyveli dondurmalar veya sorbe tercih edilebilir.

Gebelik boyunca protein tüketimi çok önemlidir, bebeğin gelişimi için her gün protein tüketilmelidir. Yaz dönemi her gün kırmızı et veya tavuk tüketmek yerine, bazı günler yumurta tüketmek de iyi kalitede proteini sağlar.

D vitamininin asıl kaynağı güneştir. Süt, yoğurt, ekmek ve zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar D vitamini kaynağıdır ama besinlerden alınan miktar yine de düşüktür. D vitamininin aktif formuna dönmesi için de güneş ışınlarına maruziyet gerekir, her gün el ve yüz bölgesinin 15 dakika güneşlenmesi gerekir.

Günlük Tüketilmesi Gereken Besin Grupları ve Miktarları

  • 2 kibrit kutusu kadar (60 g) peynir
  • 2 bardak süt, kefir
  • 2 kase yoğurt
  • 1 porsiyon (90-100gr) et, tavuk, balık veya kurubaklagil
  • 1 tane yumurta
  • 5-6 porsiyon taze sebze ve meyve
  • 6-8 dilim ekmek (posalı) veya tercihe göre 1-2 porsiyon pirinç, bulgur, makarna vb.

İçin Serinleyin

Şu an tam mevsimi olan çilek ile 1 bardak süt ve buz blender edilerek sağlıklı bir soğuk içecek yapabilirsiniz. Ayrıca içine kinoa ve yulaf kepeği eklerseniz içeceğiniz lif miktarını da arttırmış olursunuz. Veya 1 bardak süt, 1 küçük muz, 1 tatlı kaşığı pekmez ve 5-6 badem ile lezzetli ve besin değeri yüksek bir içecek yapabilirsiniz, tarçın ekleyerek soğuk tüketin.

Soğuk çorba sağlıklı tercih


Yazın soğuk çorbalar hem tüketimi kolay hem de anne adayları için sağlıklı bir karbonhidrat seçeneğidir. Yöresel çorbalarımızdan soğuk ayran çorbası, yoğurt, buğday ve nohut ile anneler için kalsiyum ve bol posa sağlar. Buğday özellikle B vitaminleri, çinko ve demirden zengin olduğu için emzirme döneminde annenin depoları için en önemli ihtiyaçlardandır.

Yaz hamileleri için sağlıklı tatil tüyoları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.