Güneş çarpması sandığınız, havuz enfeksiyonu olabilir!

Yazın serinlemek için girilen havuzlar, alınan önlemlere rağmen bulaşıcı hastalık ve enfeksiyon açısından riskler taşıyor.

Havuz enfeksiyonlarının çoğu zaman güneş çarpması ya da beslenmeye bağlı ishal ve halsizlik şikayetiyle karıştırıldığına dikkat çeken uzmanlar, havuz suyunun yutulmamasını ve mutlaka bone kullanılmasını öneriyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Yakup Hakan Başaran, yaz aylarında serinlemek için girilen havuzlarda alınan önlemlere rağmen pek çok hastalık riski olduğunu söyledi.


Bulaşıcı hastalıklar için uygun ortam sağlıyor

“Günümüzde hijyenik koşulların bir hayli düzelmesine, farkındalığın artmış olmasına rağmen belki de sadece gözle gördüğümüz; bulanıklık ve yosunlanma gibi kriterlere odaklanıyoruz” diyen Uzm. Dr. Yakup Hakan Başaran;

“Çoğu hijyenik havuz halk sağlığı laboratuvarları tarafından belli başlı mikroorganizmaların varlığı, pH ve klor seviyeleri açısından denetleniyor. Ancak hastalık riski her zaman var. Güneş çarpmaları, yanıklar, boğulma riski bir yana, kişiden kişiye ve çevreden kişiye bulaşıcı hastalıkların yayılımı için en uygun aracılardan birisi de kontamine sular” uyarısında bulundu.

Güneş çarpmasına bağlanan şikâyetler, havuz kaynaklı olabilir

Havuz enfeksiyonlarının çoğunlukla güneş çarpması şikâyetiyle karıştırıldığını belirten Uzm. Dr. Yakup Hakan Başaran;


“Havuza girdiğimiz günün akşamı veya ertesi günü, güneş çarpması olarak geçiştirdiğimiz, yediğimiz besinlere bağladığımız ishal ve halsizlik şikâyetlerimizi çoğumuz geçiştirmişizdir. Ancak ABD’de yapılan bir araştırma ne kadar düzenli kontrol edilirse edilsin, klorlamaya rağmen cryptosporidium parvum parazitinin ortamda varlığını sürdürebildiğini gösteriyor.

Bu mikroorganizma ile oluşan ishallerin ise yüzme havuzu kullanımı sonrası en sık görülen enterit türü olduğu açıklanıyor. Klinik olarak sulu dışkılama, karın ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, ateş, iştahsızlık ve kusma belirtileri ile seyrediyor” diye konuştu.

Havuz suyunun yutulması, ciddi hastalıklara neden oluyor

Tek tehlike bu olmadığına dikkat çeken Uzm. Dr. Yakup Hakan Başaran, “Havuz suyunun yutulması ile oluşabilecek başka hastalıklar da mevcut. Örneğin çok düşük miktarda, 100 tane bakterinin bile yutulması sonrası ortaya çıkabilecek kanlı ishal etkeni şigella, bir diğer meşhur bakteri olan koli basili ve kontamine sularla bulaşan Hepatit A virüsü diğer önde gelen ajanlardır” uyarısında bulundu.

Bone kullanılmaması, bitlenmelere yol açabilir

Uzm. Dr. Yakup Hakan Başaran, sözlerini şöyle tamamladı: “Sadece bakteriler de değil. Özellikle uzun saçlı insanların, bone kullanmadan veya saçlarını toplamadan yüzmelerinin, yeni moda olan doğal havuzlarda bulunabilecek “sirke”leri nasıl saçlarına toplayabileceği ve bitlenebileceği araştırmalara konu olmuş.

Doktorunuza, havuza girdiğinizi mutlaka söyleyin


Ortak ıslak zeminin ciddi bir halk sağlığı problemi olabilecek mantar enfeksiyonlarını davet ettiğini saymıyorum bile. Her mevsimin kendine göre hastalıkları var. Herhangi bir hastalıkta; özellikle yaz ishalleri, alerjiler, cilt mantarı gibi şikâyetlerle doktora gittiğimizde, doğru teşhis için önemli bir bilgi olan yüzme havuzu kullanımı bilgisini hekimimize mutlaka vermemiz gerekir.”

Güneş çarpması belirtileri neler? Bu uyarılara dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.