İndirim kuponunun mağazalara sağladığı avantajlar

Her ekonomik sarsıntıda tüketiciler temel ihtiyaçları dışındaki bazı harcamalarda daha temkinli hareket ediyor, bu da doğal olarak en başta küçük işletmeleri kötü etkilemeye başlıyor. Devamında ise yiyecek ve hizmet sektörü gibi pek çok sektör bu değişimden olumsuz etkileniyor. Dijital dünyada faaliyet gösteren işletmelerde de durum farklı değil. İnternet mağazacılığın sağladığı avantajlar sayesinde işletmeciler gelirlerini arttırmaya çabalıyorlar, ancak bazı dış faktörler tüketicilerin harcamalarını kısmalarına ve daha tasarruflu olmalarına neden oluyor. Peki indirim kuponları bu soruna bir çözüm olabilir mi?

indirim kuponunun mağazalara sağladığı avantajlar

Elindeki ürünleri daha ucuza satmak bir işletmenin gelirini nasıl arttırabilir ki?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ekonomideki belirsizlikten yalnızca işletmeler değil, tüketiciler de olumsuz etkilenirler. Bu yüzden paralarını daha temkinli harcamak isterler, yani promosyonları ve kampanyaları çok daha yakından takip etmeye başlarlar. Haliyle indirim dışında ekstralar öneren hediyeler daha cazip hale gelir. Ekonomideki çalkalanma  dönemlerde indirim kuponları ve hediye çekleri üzerinden pazarlama yapmak bir online işletmenin atabileceği en akıllıca adımlardan biridir. Çünkü halihazırda indirim yakalamak için uğraşan tüketicileri ayağınıza getirmenin en pratik yolu onları alışverişe teşvik edecek araçlar kullanmaktır.

Bir pazarlama stratejisi olarak indirim kodu

Tıpkı reklamlar gibi, kuponlar da aslında bir pazarlama stratejisidir. Kupon dağıtmak marka farkındalığı yaratarak tüketicilerin işletmenize daha çok ilgi göstermelerini sağlar ve satışlarınız dolaylı yoldan artmış olur. Bir işletme alışveriş kuponu dağıttığında, müşteriler bu mağazayı ziyaret ettiklerinde ödüllendirileceklerini ve indirimlerden faydalanabileceklerini düşündükleri için mağazayı ziyaret etmeye daha meyilli olurlar. Bu da işletmenin günlük müşteri trafiğinin artmasını sağlar. Yani, hedef tüketiciyi işletmenize çekmeyi başardığınız için alışveriş kuponları gelirinizi dolaylı yoldan arttırır.

Kuponların, satışlarınızı arttırmak dışında da bazı avantajları vardır. Alışveriş kuponlarını üç yönden ele alabiliriz: yeni müşteri çekmek, mevcut müşteriyi muhafaza etmek, eski müşteriyi yeniden kazanmak. Her bir kuponla eşleştireceğiniz etiketlemeler sayesinde pazarlama analizi de gerçekleştirebilir ve süreci daha detaylı takip edebilirsiniz. Örneğin, hangi indirim kuponunun kaç müşteriye ulaştığını takip ederek pazarlama dahilinde gerçekleştirdiğiniz kampanyaların ne kadar etkili olduğunu tespit edebilirsiniz. Bu da uzun vadede pazarlama stratejinizi oluşturmak için oldukça önemli bir veri sunar.

pazarlama stratejisi İndirim kuponunun mağazalara sağladığı avantajlar

Kuponlarınızı dağıtmak için kullanabileceğiniz yöntemler

Yerel işletmeniz için oluşturduğunuz kupon kodlarını internet sitenizden, sosyal medya hesaplarınızdan veya e-mail yoluyla duyurabilirsiniz. Ayrıca bütün online mağazaların paylaştıkları indirimleri bir araya getiren “Once Coupon A Time” gibi yayıncılar üzerinden de kampanyalar yürütebilirsiniz. Bu tür platformlar, markanızdan  ya da yürüttüğünüz kampanyalardan haberdar olmayan diğer mağaza müşterilerine ulaşmanızda yardımcı olurlar. Kullanacağınız dağıtım kanalına karar verdikten sonra her kanalın sunduğu farklı imkanlarla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Kuponlarınızı farklı müşteri gruplarına göre hazırlayabilirsiniz. Örneğin, Gittigidiyor gibi mağazanızdan ilk kez alışveriş yapacak olan müşterilerinize ya da belli bir tutarın üzerinde alışveriş yapan müşterilerinize daha sonra kullanmaları için hediye kuponlar verebilirsiniz.

(Bkz: oncecouponatime.com/tr/indirim-kodu/gittigidiyor)

Eğer gerçek zamanlı bir kampanya yapıp içinde bulanan dönemdeki tüketici  davranışlarına göre bir strateji yürütmek istiyorsanız ve belirli ürünlere yönelik satışları artırmak niyetindeyseniz  Boyner’in yaptığı gibi haftalık olarak seçili ürün kategorilerine hedeflenmiş farklı indirim kodları yayınlayabilirsiniz. Bu sayede başka bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapmak üzere olan eski müşteriniz mağazanızda indirim olabileceğini düşünerek size bir şans verebilir ve güncel indirim kuponlarınızı incelemek isteyebilir.

(Bkz: oncecouponatime.com/tr/indirim-kodu/boyner)

Sosyal medya hesaplarınızı aktif olarak kullanıyorsanız, size yeni takipçi ya da müşteri kazandıran müşterilerinizi ödüllendirmek için de alışveriş kuponu vermeyi deneyebilirsiniz. Böylece müşteri kitleniz arasında iletişim ve etkileşim sayesinde daha önce hiç ulaşmadığınız müşterilere de ulaşabilirsiniz.

Özetle, kendi işletmenize, müşteri profilinize ve ürün kategorinize en uygun alışveriş kuponunu oluşturduktan sonra sizin için en etkili dağıtım yollarına karar verebilirsiniz. Önemli olan kendi hedefleriniz doğrultusunda hem işletmeniz hem de müşterileriniz için uygun ve kazançlı bir kupon kampanyası oluşturabilmek.

İndirim kuponu hazırlarken nelere dikkat edilmeli?

Burada soru kupon dağıtıp dağıtmamak değil, nasıl dağıtacağınız olmalı, çünkü kuponlar işletmeler için vazgeçilmez bir pazarlama stratejisi sunuyor. Kuponlarınızı oluştururken, indirim oranları, ürün kategorisi vb. noktaları etkili bir şekilde kararlaştırmalısınız ki kuponlar tüketici için cazip olabilsin. Genel ifadeler ve genel ürün kategorileri kullanmaktan kaçının. Özellikle iyi tanınan ürün ve markalarda yüksek indirim oranları vermek tüketicinin ilgisini daha çok çekecektir.

Kupon oluştururken kampanyanın geçerli olduğu tarihleri net olarak belirtmekte fayda var. Kampanya süresi çok kısa olmamalı, böylece müşterilerin kampanyadan haberdar olmaları için yeterli vakti tanımış olursunuz. Ancak kampanya süresi çok da uzun olmamalı ki kampanyanın özel bir fırsat olduğu algısı kırılmasın. Kampanyanın geçerli olduğu ürün grubu ve müşteri profilinize göre en uygun kampanya süresini belirleyebilirsiniz. Kuponda kullandığınız yazı tipi ve renkler dikkat çekici ve güven verici olmalıdır. İşletmenizi ve kampanyanızı en iyi yansıtacak tasarımı tercih etmeye çalışın. Logonuzun ve markanızın görünür olduğundan emin olun.

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.