İş başvurusunda sizin tercih edilmenizi sağlayacak ön yazı için 5 püf nokta

Hayalinizdeki işi yapmak için yoğun rekabetle karşı karşıyasınız. Hatta birçok rakibinizle benzer yetkinliklere, eğitim ve iş geçmişine sahip olmanız da kuvvetle muhtemel. İngilizce’de ‘cover letter’ olarak karşımıza çıkan “ön yazı” mülakata çağrılmak için neden gerekli? İş başvurusu ve görüşmesi yapacaklara iyi bir ön yazı için 5 püf nokta…

İş başvurusu ve görüşmesi yapacaklara iyi bir ön yazı (cover letter) için 5 püf nokta

Hal böyleyken rekabette öne çıkmak için elinizi güçlendirecek tek şey ön yazı (cover letter) olacaktır. Üstelik insan kaynakları profesyonellerin çoğunun sadece ön yazı ile yapılmış başvuruları dikkate aldığını da hatırlatmakta fayda var!

Peki nasıl etkili bir ön yazı (cover letter) hazırlayabilirsiniz?

Türkiye’nin genç yeteneklerini en iyi şirketlerle buluşturan online kariyer platform utoptalent.co, mülakata çağırılmanızı sağlayan altın değerindeki ipuçlarını şöyle aktarıyor:


1- Selamlamayarak başlayın

Ön yazınıza bir hitapla başlamanız gerekir. Bu noktada işe alma sürecinden sorumlu veya İnsan Kaynakları departmanını yöneten kişinin kim olduğunu bularak, doğrudan ona hitap etmeniz size artı puan getirecektir. Ancak muhatabınızın kim olduğunu bilmiyorsanız “Sayın Bayım/Bayan” veya “İlgililerin dikkatine” yerine “insan kaynakları yöneticisine” ya da “Sayın Yetkili” yazmanız daha iyidir.

2- Yazım dilinize dikkat edin

Ön yazınızı yazarken elbette günlük dilden uzak durmanız önemli. Ancak çok mesafeli ve ağdalı bir dil kullanmanız da her zaman işe yaramayabilir. Saygılı ve samimi bir üslupta ve mesleğinize uygun jargonu kullandığınız bir yazı hazırlayabilirsiniz.

Tabi burada formalara da dikkat etmeniz gerekir. Hangi stili seçmeniz gerektiğini öğrenmek için şirket kültürünü, insan kaynakları politikasını araştırmanız yararlı olabilir.

3- Ön yazınızı özelleştirin

Ön yazınızın başvurduğunuz işe özel olarak hazırlanması, gösterdiğiniz özeni ve işi ne kadar istediğinizi yansıtır. Elbette benzer pozisyonlara başvurduğunuzda kullanacağınız bir taslak hazırlayabilirsiniz. Ancak, bunu başvurduğunuz her iş için özelleştirmeniz gerekir. Bu noktada beylik ifadelerden ve fazla genel geçer yaklaşımdan kaçınmanız, iş ilanında bahsedilen yetkinliklere ne kadar sahip olduğunuzdan bahsederek işe neden uygun olduğunuzu, neden o şirkette ve o pozisyonda çalışmak istediğinizi çok net ve anlaşılır bir şekilde aktarmanız önemli.

4- İmla ve yazım kurallarına dikkat edin

Birçok İK profesyoneli yazım hatalarıyla karşılaştıkları ön yazıları değerlendirmediklerini söylüyor. Çünkü bu durum, profesyonelliğinizin ve işinize ne kadar saygı duyduğunuzun bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Bu noktada eğer kendi hatalarınızı göremiyorsanız, ön yazınızı hazırladıktan sonra yazım ve imla hatalarını kontrol etmesi için bir arkadaşınızdan destek almanız ya da bu öne çıkan güvenilir bir uygulamadan faydalanmanız yararlı olabilir.

5- Formata dikkat edin

Eğer ön yazınızı e-mail gövdesinde değil de dosya eki olarak iletecekseniz mutlaka PDF formatında iletmeye özen gösterin. Tüm bilgisayarlarda Word, Page veya Open Office gibi kelime işlem programlarının aynı sürümü olmayabilir.

Ön yazı (cover letter) örnekleri:

Deneyim sahibi adaylar için örnek ön yazı / kapak mektubu (cover letter):

Değerli yetkili,

Eğitim ve kariyer hayatım boyunca oluşturduğum birikimleri kullanarak şirketinize değer katabileceğim bir pozisyonda çalışma isteğimi iletmek istiyorum. Özellikle satış, pazarlama ve pazar araştırması konularında katkı sağlayacağımı düşünüyorum.

2000 yılında Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra ABC firmasında 4 yıl boyunca pazar araştırması uzmanı olarak görev aldım. 2004 yılından bu yana XYZ firmasında araştırma müdürü olarak çalışmaktayım. Pazar araştırması yöntemleri ve araştırma yönetimi konularında yoğun bir bilgi birikimine sahibim. Ayrıca, ileri düzeyde İngilizce ve Almanca bilgisine sahibim. Özellikle problem çözme, kriz yönetimi ve uzun vadeli düşünebilme yeteneklerimin ve insan ilişkilerinde empati ile yaklaşımımın çalışma hayatımda başarıyı getirdiğini düşünüyorum. Deneyimlerimi kullanarak değer katabileceğim bir şirkette yönetici sıfatıyla uygun bir iş fırsatı yakalamayı amaçlıyorum.

Sonuç olarak; ekteki özgeçmişimin şirketinize değer katabilecek uygun pozisyonlar için değerlendirilmesini rica ediyorum. Gerekli görmeniz durumunda daha detaylı bilgi vermek için sizinle karşılıklı görüşmek isterim.

İlginize şimdiden teşekkür ederim.


Saygılarımla,
Ad Soyad

Yeni mezunlar için örnek ön yazı / kapak mektubu (cover letter):

Değerli yetkili,

Eğitim geçmişime ve kişisel özelliklerime uygun, şirketinize değer katabileceğim bir pozisyonda çalışma isteğimi iletmek istiyorum. Özellikle satış, pazarlama ve pazar araştırması konularında katkı sağlayacağımı düşünüyorum.

2007 yılında Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Eğitimim süresince kendimi temel işletme yönetimi, satış-pazarlama ve pazar araştırmaları konularında geliştirdim. İçinde yer aldığım projeler ve stajlar sayesinde takım çalışması ve proje yönetimi konularında kendimi geliştirme fırsatı buldum. Ayrıca, üniversite eğitimim sırasında ileri düzeyde İngilizce öğrendim. Özellikle problem çözme, kriz yönetimi ve uzun vadeli düşünebilme yeteneklerimin ve insan ilişkilerinde empati ile yaklaşımımın çalışma hayatında yardımcı olacağını düşünüyorum. Kısa vadede, eğitim geçmişimin ve kişisel özelliklerimin yardımıyla şirketinize değer katmayı; uzun vadede ise kendimi geliştirerek yükselmeyi hedefliyorum.

Sonuç olarak; ekteki özgeçmişimin şirketinize değer katabilecek uygun pozisyonlar için değerlendirilmesini rica ediyorum. Gerekli görmeniz durumunda daha detaylı bilgi vermek için sizinle karşılıklı görüşmek isterim.

İlginize şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla,
Ad Soyad

Staj başvurusu için örnek ön yazı / kapak mektubu (cover letter):

Değerli yetkili,

Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Şirketinizde yaz stajı yapmak amacıyla ekteki özgeçmişimin ve başvurumun değerlendirilmesini rica ediyorum.

Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü’nde kazandığım teorik eğitim altyapısını şirketinizde yapacağım staj sırasında kazanacağım pratik bilgilerle birleştirmeyi amaçlıyorum. Sürekli eğitime inanan, öğrenmeye açık ve çalışmayı seven biri olarak staj sırasında şirketinize değer katarken kendimi geliştirebileceğimi düşünüyorum.

Sonuç olarak; ekteki özgeçmişimin staj başvurusu olarak değerlendirilmesini rica ediyorum. Gerekli görmeniz durumunda daha detaylı bilgi vermek için sizinle karşılıklı görüşmek isterim.

İlginize şimdiden teşekkür ederim.


Saygılarımla,
Ad Soyad

2020 yılı itibariyle iş görüşmelerini robotlar yapacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.