2018 yılının ilk 6 ayında, İstanbul’da toplam 272 bin 74 taşınma hareketi gözlenirken, en çok kiracının yüzde 62 ile Şişli’de bulunduğu saptandı.
İstanbul Avrupa Yakası’nda en çok kiracı bulunan ilçe ŞişliMedya takip ve raporlama ajansı PRNet, İstanbul Avrupa Yakası’na ait gayrimenkul istatistiklerini ele alan araştırmayı inceledi. PRNet’in CK Enerji Boğaziçi Elektrik’in hazırladığı “Gayrimenkulün Enerjisi” raporundan ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2018 yılının ilk 6 ayında toplam 272 bin 74 taşınma hareketi gözlendi. Buna paralel olarak en çok kiracının yüzde 62 oran ile Şişli’de olduğu saptandı. Şişli’yi yüzde 58 ile Beyoğlu, yüzde 57 ile Beşiktaş ilçeleri izledi.
En çok ev sahibi Çatalca’da
PRNet ve Ajans Press’in gerçekleştirdiği medya incelemesinde konuyla alakalı yazılı basına yansıyan haber adetleri de belli oldu. Gerçekleştirilen medya incelemesinde, kira ve konut başlığı altında 88 bin 351 haber yansıması tespit edildi. İstanbul’daki konut ve kira fiyatları ise bu başlıkta en çok konuşulan haberler arasında yer almayı başardı.
Rapor, elektrik abonelerinin başvuru ve ikamet bilgileri baz alınarak hazırlanırken, İstanbul Avrupa Yakası’na ait ilçelerdeki ev sahipliği durumunu, taşınma oranlarını ve ilçe sakinlerinin memleket durumunu ortaya çıkardı. Böylelikle Avrupa Yakası’nda ikamet edenlerin yüzde 53,46’sının ev sahibi olduğu görüldü. Ev sahibi olanların en fazla olduğu ilçe ise yüzde 71 oranla Çatalca olarak belirlendi. Çatalca’yı yüzde 69 ile Arnavutköy, yüzde 64 ile de Sultangazi takip etti.
Elde edilen veriler neticesinde Avrupa Yakası’nda ikamet edenlerin nüfusa kayıtlı olduğu illerin dağılımına da ulaşıldı. Böylelikle, 405 bin 419’unun İstanbul nüfusuna kayıtlı olduğu görüldü. İstanbul’u 110 bin 793 aboneyle Sivaslılar takip ederken, en çok Sivaslı’nın yüzde 10,48 ile Sultangazi’de yer aldığı saptandı.
Sivaslıların yoğunlukta bulunduğu diğer iller ise Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler olarak kaydedildi. Bakırköy ve Fatih ilçelerinde ise Malatyalılar; Bayrampaşa, Esenler ve Gaziosmanpaşa’da Kastamonulular; Başakşehir, Küçükçekmece ve Silivri’de Tokatlılar; Beylükdüzü, Büyükçekmece ve Güngören’de Trabzonlular; Beyoğlu ve Zeytinbunu’nda Giresunlular; Arnavutköy’de Erzurumlular; Beşiktaş’ta İzmirliler; Esenyurt’ta ise Ardahanlılar ikinci sırada yer aldı.