Ayda 1 milyon 300 bin adet lahmacun siparişi veriyoruz

Lahmacun; kökü Babiller’e kadar dayanan, 5000 yıllık geçmişiyle doğuya özgü bir lezzet. Yemeksepeti’nin paylaştığı verilerine göre sadece bir ayda 1.3 milyon lahmacun siparişi veriyoruz. 

Günümüzde Türkiye’nin doğusundan batısına kadar herkesçe sevilen bu her daim gözde lezzeti mercek altına alan Yemeksepeti, kullanıcılarının lahmacun hikayesini araştırdı ve ilginç sonuçlara ulaştı.

Yemeksepeti’nde yılın ilk yarısında verilen lahmacun siparişi toplamı: 9 milyon

Yemeksepeti’nden ayda verilen lahmacun siparişi sayısı: 1 milyon 300 bin
Yemeksepeti’nde lahmacun çeşidi: 1.178
Bugüne kadar tek seferde en fazla verilen lahmacun siparişi: 198
En çok sipariş verilen gün: Pazar
En çok sipariş verilen saat: 19.00
En çok sipariş verilen şehir: İstanbul
Lahmacunun en pahalı olduğu şehirler: Ankara ve İzmir
Lahmacunun en ucuz olduğu şehir: Batman, Adıyaman ve Amasya
En çok sipariş veren yaş: 23


Lahmacun; kökü Babiller’e kadar dayanan, 5000 yıllık geçmişiyle doğuya özgü bir lezzet. Adını, Arapça’da etli hamur anlamına gelen ‘laḥm ˁacīn’den alan, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde lahm-ı acīnli börek olarak rastlanan bu köklü yemek, günümüzde biz Türklerin vazgeçemediği en popüler lezzetlerden biri. Bu lezzeti öyle seviyoruz ki, klasik lahmacundan, veggie lahmacuna, cevizli nar ekşili lahmacundan, peymacuna her çeşidini severek tüketiyoruz.

Yemeksepeti her yıl en çok sipariş verilen lezzetlerin başında yer alan, Türkiye’nin doğusundan batısına kadar herkesçe sevilen bu fenomen lezzetin Yemeksepeti’ndeki hikayesini araştırdı ve ilginç sonuçları açıkladı.

1.178 çeşidi ile lahmacun baş tacı

Yemeksepeti restoranlarının menülerinde farklı malzemeleri ve boyutlarıyla toplam 1.178 çeşit lahmacun bulunuyor. Klasik lahmacundan sonra en çok tercih edilenler Antep lahmacun ve fındık lahmacun.

Hamur işinden vazgeçemeyen Türkler için son dönemde diyet listelerinde de trend olan lahmacun, ince ve mayasız hamurdan yapılması, protein içermesi ve yanında tüketilen sağlıklı garnitürlerle son zamanlarda sağlıklı fast food olarak adından sıkça söz ettiriyor.

Ayda 1 milyon 300 bin adet lahmacun siparişi veriyoruz

Lahmacun her yıl en çok sipariş verilen lezzet sıralamasında ilk 3’te yer alırken adet bazında siparişlere baktığımızda ise tartışmasız her sene şampiyon çıkan tek lezzet. Ülke genelinde yılın ilk yarısında Yemeksepeti üzerinden toplamda 9 milyon lahmacun söylendi ve kullanıcılar ayda 1 milyon 300 bin adet lahmacun yedi. Toplam lahmacun siparişlerinin yüzde 76’sı mobilden geliyor.

Yemeksepeti’ndeki gelmiş geçmiş en büyük lahmacun siparişinde, bir seferde 198 adet lahmacun söylenmiş. 2018 yılının ilk yarısında tek seferde verilen lahmacun rekoru ise 100.


En pahalı lahmacunu Ankara ve İzmir, en ucuz lahmacunu ise Batman, Adıyaman ve Amasya yiyor

Yemeksepeti’nde fiyatlarının 3 TL ile 10 TL arasında değiştiği lahmacun ekonomik olmasıyla da herkesi kucaklıyor. Ortalama 10 TL fiyatıyla lahmacunun en pahalı yendiği şehirler Ankara ve İzmir olurken, 7 TL fiyatıyla Mersin, Muğla ve Aydın lahmacunun en pahalı yendiği şehirler arasında yer alıyor. Lahmacun çeşitlerinin 3 TL’ye satıldığı Batman, Adıyaman ve Amasya en ucuza lahmacun keyfi yapan şehirlerden oldu.

Lahmacun şampiyonu İstanbul

Lahmacunun bir ayda en çok tüketildiği il 265.210 adet siparişle İstanbul. Sipariş sayısında açık ara şampiyon olan İstanbul’da en çok klasik lahmacun, Antep lahmacun, fındık lahmacun ve kaşarlı lahmacun siparişi veriliyor. En çok sipariş veren ikinci il 53.157 adetle İzmir olurken onu 48.600 adet siparişle Ankara takip ediyor. Lahmacunun bu üç büyük ilden sonra en çok tüketildiği iller ise Eskişehir, Antalya ve Bursa oldu.

Lahmacunu gazlı içeceklerle birlikte seviyoruz

Lahmacunun yanında ne içilir sorusunu kime sorsak tabi ki ayran cevabı alacağımız kaçınılmaz. Ancak Yemeksepeti kullanıcıları lahmacunun yanında en çok gazlı içecekleri tercih ediyor. Lahmacun siparişlerinin yanında yüzde 75 ile en çok gazlı içecekler sipariş edilirken, ayran ise yüzde 24 oranında tercih ediliyor. Buzlu çay, şalgam ve soda gibi seçenekler ise, yüzde 2’yi geçemeyen oranlarıyla geri planda kalıyor.

Lahmacunun üzerine en sevilen tatlı: Künefe

Geleneksel yemeğimiz lahmacunun ardından tatlıda da geleneksel lezzetleri tercih ediyoruz. Yemeksepeti restoranlarındaki 2.267 çeşit tatlı arasında künefe yüzde 32 oranla lahmacunla birlikte en fazla sipariş verilen tatlı oldu. Künefeyi yine geleneksel tatlılarımızdan olan sütlaç yüzde 17 oranla izledi.

Lahmacunu en seven yaş: 23

Yemeksepeti’ndeki tüm lahmacun siparişlerinin yüzde 37’sini 19-24 yaş arasındakiler veriyor. Bu yaş aralığında ise en çok 23 yaşındaki gençler lahmacunu seviyor.

Lahmacun saati: 19:00, lahmacun günü: Pazar

Yemeksepeti kullanıcılarının lahmacunu en fazla sipariş ettiği saat 19.00 olurken, gün ise Pazar.

Kampüslerin her sene tartışılmaz şampiyonu


Hem lezzetli hem de ekonomik oluşuyla gençlerin de gönlünü fetheden lahmacun, son 3 yıldır kampüslerin en çok sipariş verilen lezzeti. Yemeksepeti’nin 2018 eğitim-öğretim dönemindeki sipariş verilerine göre; 156 üniversitenin 392 kampüsünde en fazla sipariş edilen lezzet oldu.

Yemeksepeti Park: Yemek Sepeti’nden geleceğin ofisi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.