Yeterli su içmezsek vücudumuza neler oluyor?

Vücudumuzun %60’ı sudan oluşuyor ve gün içinde terlemeyle, idrarla ve hatta nefes alıp verirken bile su kaybediliyor.

yeterli su içmek

Bir akvaryum düşünün. Suyun içinde çeşitli balıklar yüzüyor ve bu akvaryumun suyu günden güne bulanıklaşıyor. Eğer suyunu değişmezseniz, akvaryumun içindeki pis suda yüzmek yaşamak zorunda kalıyor zavallı balıklar.

Vücudumuzu da bir akvaryum gibi düşünelim. Her zaman temiz suya ihtiyacı var. Bu yüzden sadece susuzluk hissettiğinizde değil, her zaman suya ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekiyor.


Yeterince su içmezsek ne olur?

• Su içmek, kan hacmi ve kan basıncını doğrudan etkiliyor. Suyun yeterli içilmemesi durumunda kan basıncı dengesi ayarlanamıyor, tansiyonda yükselişe neden olabiliyor.

• Hafif seviyelerde susuzluk duygu durum ve bilişsel işlevlerde bozulmalara neden olabiliyor. Susuzluk sonucu konsantrasyon azalırken, kısa süreli hafıza gibi bilişsel işlevin performansı önemli ölçüde düşüyor.

• Terleme, vücut için önemli bir soğutma mekanizması. Cildin soğumasına yardımcı oluyor. Öte yandan ter attıkça tuz ve bazı mineralleri de kaybediyoruz. Ter kayıpları sıvı alımıyla telafi edilmezse, vücut ısısının düzenlenmesi sağlanamıyor, ayrıca kaslara giden kan basıncı azalıp, kas krampları ve kas kasılmaları gözlemlenebiliyor.

• Bağırsakların da düzgün çalışması için suya ihtiyacı var. Suyun az tüketiminde, sindirim sorunları ve kabızlık bir sorun haline gelebilir.


• Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor. Suyun yetersiz oranda tüketimi, uzun vadede böbrek yetmezliğine de yol açabiliyor.

• Suyun az tüketilmesi, cilt bozuklukları ve kırışıklıklarla daha erken karşılaşmamıza neden oluyor.

Günde 2,5 litre

Günde 8-9 bardak veya 2-2,5 litre su tüketmek vücudun sıvı ihtiyacını karşılamaktadır. Fakat mevsim şartlarına, terleme ve aktivite miktarına, boy ve kiloya göre içmeniz gereken sıvı ihtiyacı değişiklik gösterebilir.  Özellikle gebe ve emziren kadınların sıcak havalarda bol su içmesi çok önemlidir.

“Su içemiyorum” diyenlere birkaç öneri:

• Seveceğiniz bir termos edinip, gün içinde devamlı yanınızda bulundurun. Bir süre sonra o termosu açıp açıp içmek alışkanlık haline gelecek.

• Suyun içine elma dilimi, limon, maydanoz sapı gibi aroma verici besinler ekleyerek hoş bir tat elde edebilirsiniz. Böylece su içmek daha eğlenceli gelir.


• Sabah uyandığınızda ilk iş olarak su için ve gün içinde de içmeniz gerektiğini kendinize sık sık hatırlatın.

Sıcak havalarda serinleten 8 sağlıklı içecek