Tekrarlayan düşüklerin sebebi myom olabilir!

Myom, kadınların büyük çoğunluğunun yaşadığı sağlık sorunlarından birisiyken, yaklaşık yüzde 75’i myomunun olduğunu farkında değil.

Medical Park Fatih Hastanesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tülay Çağlar, doğum yapmayan kadınlarda myom riskinin daha yüksek olduğunu ifade ederek, hastalığın belirtileri ve ilerleyen safhalarda ortaya çıkardığı risklerle ilgili bilgiler paylaştı.

Kadınların neredeyse yüzde 25’inin hayatının bir döneminde yaşadığı rahatsızlıklardan biri olan myom, rahim kaslarından meydana gelen, halk arasında “ur” diye bilinen rahmin iyi huylu tümörleridir. 20-35 yaşındaki kadınların yüzde 20-25’inde görülürken, 45 yaş üzeri kadınların yaklaşık yüzde 40’ında myomun ortaya çıkma olasılığı vardır.


Medical Park Fatih Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tülay Çağlar,myomların genellikle hiçbir belirti vermeden, muayene esnasında tesadüfen görüldüğünü belirtirken, düzenli kontrollerin de bu noktada çok önemli olduğunun altını çizdi. Çağlar, myom belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında şunları söyledi;

Myom belirtileri neler?

Myom yerleştiği yere ve boyutuna göre değişik şikâyetlere neden olabilir. Önemli olan bu şikâyetleri dikkate almak ve doktora başvurmaktır. Myomun neden olduğu başlıca şikayetler;

  • Adet kanamalarının miktarında artma
  • Cinsel ilişki sonrası kanama
  • Adet sonrası dönemde ara kanamalar
  • Sık sık idrara çıkma
  • Karında büyüme veya şişlik
  • Adet dönemlerinde ya da cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Fazla kanamalara bağlı kansızlık
  • Myomların baskısı nedeniyle kabızlık

Kısırlık sebebi olabilir mi?

Rahim içinde bulunan myomlar kısırlığa neden olabilir. Çocuk sahibi olamayan vakaların yüzde 2 ila 3’ünde kısırlık nedeni myomlardır. Myomlar rahim içi zarında değişikliklere neden olarak döllenen yumurtanın rahme tutunmasını engelleyebilir. Bunun ötesinde yumurtalık kanallarına bası yaparak spermin yumurtaya erişmesini ve döllenmeyi engeller.


Tekrarlayan düşüklerin nedeni myomlar

Myomu olan kadınlarda düşük görülme ihtimali yüzde 40 gibi yüksek oranlara ulaşabilir. Endometrial doku ve rahmin kanlanmasındaki bozukluklar erken dönemde düşüklere neden olabilir.

Gebelik döneminde artan östrojenin etkisi ile myomlar büyür, rahimdeki yerleşim ve büyüklüklerine göre bebeğin ve plasentanın (bebeğin eşi) gelişmesini engelleyerek düşüklere yol açar.

Myomlar gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de erken doğuma yol açabilir. Myomların cerrahi ile çıkartılmasından sonra myoma bağlı düşük yapan hastaların yüzde 80’i sağlıklı çocuk sahibi olabilir.

Doğum yapmayan kadın risk altında

Myomlar hiç doğum yapmamışlarda daha sık görülür. Menopozdan sonra görülme sıklığı azalır ve menopozdan sonra myom boyutlarında küçülme beklenir. Eğer menopozdan sonra myom boyutlarında artış olursa akla kötü huylu tümörler gelmelidir. Myomu olan hastalarda kanser gelişme riski on binde (1/10000) birdir.

Şikâyetler düşükse ilaç yeterli


Yakınması olmayan hastaların tedavisinde ağrı kesiciler veya düşük hormon içeren doğum kontrol hapları hormon salgılayan spiraller denenebilir. Büyük boyutlara ulaşmış veya çok şiddetli yakınmalara yol açan myomların ise çıkarılması gerekir. Açık (laparotomi), kapalı (laporoskopi) ameliyat ve vajinal (histereskopi) yoldan olmak üzere 3 farklı myom çıkarılması yöntemlerinden birisinin seçimi, hastanın yaşı, gebelik beklentisi, myomların büyüklüğü ve sayısı myom yerleşim yerine göre değişir.

Miyom belirtileri nelerdir? Her 3 kadından birinde miyom sorunu var!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.