Tırnak mantarı neden olur? Ayakkabı ve çorap seçimine dikkat!

Sık havuz kullananlarda kullanmayanlara göre ayak ve tırnak mantarı 20 kata kadar daha sık görülüyor. Tırnak mantarı neden olur? Ayakkabı ve çorap seçimine dikkat!

Tırnak mantarı neden olur? Ayakkabı ve çorap seçimine dikkat!

Bice “Son yıllarda yapılan çalışmalarda sık havuz kullananlarda kullanmayanlara nazaran ayak ve tırnak mantarının 20 kata kadar daha sık görüldüğünü biliyoruz” dedi.

Her ne kadar son günlerde hava tam ısınamasa da yazın gelişi ve okulların tatil olması ile beraber en çok tercih edilen aktivitelerden biri havuz kullanımı oluyor. Tabi havuz kullanımı ile beraber havuz kaynaklı enfeksiyonlar da gündeme geliyor. Bunlardan da en sık görülenleri ayak ve tırnak mantarları olmakta.


Son yıllarda çoğu merkez sağlık raporu ile havuz kullanımını mecbur tutsa da, mantar enfeksiyonları ilk başlangıçlarında bulgu vermemeleri nedeniyle çabucak yayılabiliyor.

“Nem ve ısının yoğun olduğu ortamları seven mantar organizmaları için gün boyu ayakkabıların içerisinde kapalı kalan, terleyen ayaklarımız ideal bir ortam oluşturmakta” ifadelerini kullanan Dr. Yelda Bice sözlerine şöyle devam etti: “Ayakkabıdan çıkıp havuz zemini ve su birikintilerine temas eden ayaklar, mantarların bu alanlara bulaşına neden olmakta ve buralardan da diğer insanlara bulaş gerçekleşmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda sık havuz kullananlarda kullanmayanlara nazaran ayak ve tırnak mantarlarının 20 kata kadar daha sık görüldüğünü biliyoruz.”


Tırnaklarda matlaşma ile kendisini gösteriyor

Tırnak mantarının belirtilerine de değinen Dermatolog Yelda Bice; “Enfeksiyon tırnaklarda matlaşma, sarı-beyaz-kahverengi renk oluşumu ile başlayıp kalınlaşma ile iyice kendini belli edebiliyor. Zamanla ağrı eklenip tırnak kırılmaları oluşabiliyor. Bu belirtileri fark ettiğimizde erkenden dermatoloji uzmanınıza başvurup tedaviye başlamanız önemli çünkü tırnak hastalıklarının geneli uzun süreli tedavi gerektiriyor” dedi.

Ayakkabı ve çorap seçimine dikkat!

Tedavi yöntemine dair anekdotları da paylaşan Bice “Tedavi yöntemleri arasında ağızdan alınan haplar ve cila şeklindeki solüsyonlar ile beraber son yıllarda çeşitli lazer tipleri (ND Yag, Diod, Q anahtarlı lazer) kullanılabilmekte. Beraberindeki ayak mantarının da nüks olmaması için tedavisi yapılmalı. Geç kalınmış durumlarda tırnaklara cerrahi müdahale de gerekebiliyor” ifadelerini kullandı.


Tırnak mantarı oluşabileceği zeminlere de dikkat çeken Yelda Bice “Tırnak mantarından korunmada ayakları terletmeyen ayakkabı ve çorap tercihine özen göstermeli; havuz kullanımından önce ayakları mümkünse dezenfektan solüsyon içeren alanlarda bekletmeli ve terliksiz gezmemeliyiz” uyarısında bulundu.

Candida mantarı nedir? Tükürük testi evde nasıl yapılır?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.