YKS tercihinde son saatler: Adaylar nelere dikkat edilmeli?

YKS tercihi yapacak adaylar için ÖSYM tercih kılavuzu üzerinden başvurular 14 Ağustos 2018 saat 23:59’da sona erecek. Henüz tercih konusunda karar veremeyen adaylar nelere dikkat etmeli?

Bu sınava giren öğrenciler aynı zamanda yeni sistemin ilk tercih yapanları olacak. Üniversite tercih kılavuzuna göre adaylar 7-14 Ağustos’ta arasında tercihlerini tamamlamış olacaklar.

Geçtiğimiz yılların bilgileri bu seneki YKS sistemiyle net olarak örtüşmüyor.

Bu durum adayların daha fazla kaygılanmalarına neden oluyor. Uzmanlar bu belirsizliklerin adayları, yetkin olmayan kişilerden gelen kulaktan dolma bilgilere hem de bilgi kirliliği içinde yanlış yönlendirmelere açık hale getirebileceğine dikkat çekiyor.


Adayların tercihlerini daha bilinçli yapabilmeleri ve dönemi daha verimli sonuçlandırabilmeleri için dikkat edilmesi gereken konuları gündeme getiren Bahçeşehir Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Ayhan İlik aşağıdaki konu başlılarına vurgu yaptı:

“Adaylar tercih edecekleri üniversiteleri gezmeli, sosyal medya ve basındaki uzman görüşlerini takip etmeli”

Biz önce adayların kendilerine sorular sormasını istiyoruz. Ne yapmak istiyorum?Sorusuna yanıt arayarak araştırmaya kendinden başlamalı. Adaylar daha sonra tercih listesine yazacağı üniversite ve bölümleri hakkında bilgi sahibi olmalılar.

Çünkü seçilecek üniversitenin imkanlarını bilmek gelecekte adaya değer katması açısından önemli. Aday eğer bu tarihe kadar hala bir araştırma yapmamışsa hemen üniversite ziyaretlerine başlamalı. Ayrıca üniversitelerin web sayfalarını incelemeli, YÖK Atlas’ı, Sosyal medyada konunun uzmanlarını medya ve TV programlarını takip etmeli.

Tercih yapmak istediği üniversitenin akademik kadrosu araştırılmalı. İlgili üniversite ve bölümlerde eğitime devam eden öğrencilerle iletişime geçilerek bilgi alınmalı.


Fiziksel, sosyal, ulaşım imkanları değerlendirilmeli. Bursluluk, barınma vb. imkanları araştırılmalı. Öğrenci başına yapılan yatırım hakkında bilgi sahibi olunmalı. Üniversite ve bölümün yurtdışı bağlantı (Erasmus & Echange vb.) olanakları sorgulanmalı. Mezunlarının işe yerleşme oranları ilişkin bilgi edinilmeli. Kulüp çeşitliliği ve aktiviteleri incelenmeli. Eğer varsa bölüme özel koşullar mutlaka 2018 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundan dikkatle okunmalı.

“Bölüm sıralamalarında belirsizlik devam edecek, puanlar değil başarı sıralamaları dikkate alınmalı”

Tercih yapacak adaylar, araştırma sonuçları, başarı sıralaması ve belirlenen kriterlere göre kişisel bir taslak halinde tercih listesi oluşturabilirler. Tercihler yapılırken bölümlerin sıralama konusunda belirsizlikleri maalesef bu yıl da devam edecek.

Bu nedenle adaylar tercihlerini yaparken özenli davranmalılar. Aday öğrencilerin kendisini uzun zamandır tanıyan, bilen rehber öğretmenlerden veya alanında uzman kariyer ve tercih danışmanı yardım alması büyük önem taşıyor. Tercih listeleri oluşturulurken adaylar puanlarını değil başarı sıralamalarını dikkate almalı.

Tercih lisesinde sıralama önemlidir. Adaylar en çok istenilen üniversite veya bölümden en az istenilene göre sıralama yapmalıdır. Puan ziyan olmasın diye yapılan tercihler sizin mizaç, kimlik, ilgi, yetenek ve değerlerinize uygun olmayabilir.

“Tercih edilecek üniversitenin geçen seneki başarı sırasına dikkat edilmeli”

Adaylar tercihlerini yaparken, kendi başarı sıralamalarının yanında istedikleri bölümün 2017’deki başarı sırasını da dikkate almalı ve geniş bir aralıkta tercihlerini oluşturmalı. Örneğin; sayısal sıralaması 100 bin olan bir aday tercih aralığını 70 bin’den başlayarak 130 bine kadar yapabilir.


Ancak başarı sıralaması 400 bin ve sonrası için söz konusu aralık çok daha geniş tutulmalıdır. Tercih yaparken bölümlerin kontenjan artışı veya azalışına dikkat edilmeli.Bu artış veya azalış yerleştirme sonuçlarınızı etkileyebilir.

YKS sonuçları açıklandı: Meslek tercihinde en revaçta bölümler hangileri?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.