Almanya Türkiye’ye 35 milyar Euro’luk demiryolu yapacak

Der Spiegel’in iddiasına göre Türkiye, Almanya’ya 35 milyar Euro’luk demiryolu ihalesi verdi. Demiryolu projesinin Siemens’in başında olacağı bir konsorsiyum tarafından yapılması bekleniyor.

Almanya Türkiye ye 35 milyar Euro demiryolu ihalesi

Almanya’nın önde gelen haber dergilerinden Der Spiegel’den büyük bir iddia geldi. Der Spiegel, Türk hükümetinin ülkedeki demiryollarını Almanya’nın mali ve teknolojik desteğiyle modernize etmeyi planladığını öne sürdü.

Hızlı tren ağı toplam maliyeti 35 milyar Euro

Hızlı tren hatlarının açılması ve güzergahların yenilenmesi için başlattığı proje hızla devam ederken, projenin uluslararası Alman şirketi Siemens başkanlığındaki bir konsorsiyuma teslim edeceği yazıldı.


Proje kapsamında, hızlı tren ağının örülmesinin, demiryollarına modern sinyal tekniğinin yerleştirilmesinin ve eski demiryolu ağının da modernize edilmesinin planlandığı belirtiliyor.

Der Spiegel’in haberinde, projenin toplam maliyetinin 35 milyar Euro‘yu bulacağına, yeni trenlerin alımının da bu maliyete dahil olduğuna yer verildi.

Almanya Türkiye hükümetleri arasında gizli görüşmeler

Der Spiegel, Türk hükümetinin bu doğrultuda üç ay önce Alman hükümetine başvurduğunu ve hükümetlerarası gizli görüşmelerin yürütüldüğünü öne sürdü.

Öte yandan Almanya Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Thomas Bareiß’ın eylül ayı sonunda Türkiye’ye yapmayı planladığı ziyarette de bu konunun gündeme geleceği belirtildi.

Türkiye faizi düşük kredi istedi

Görüşmede, projenin finansmanının ele alınacağı, Ankara’nın Alman hükümetinden ihracat güvencesi ve faizi düşük kredi istediği öne sürüldü.

Proje için belirlenen 35 milyar Euro bedelin Hermes kredisi güvencesi ve Alman Kalkınma Bankası (KfW) kredisiyle sağlanması da gündemde.

Habere göre Alman hükümeti henüz Türk hükümetine proje ile ilgili bir güvence vermemiş olmakla birlikte mali destek konusunda olumlu sinyal verdi.

Almanya, Türkiye’ye 340 milyon Euro’ya 10 hızlı tren sattı


Haberle ilgili Alman hükümetinden ve Siemens’ten herhangi bir açıklama yapılmazken, Siemens, Nisan ayında Velaro tipi 10 adet hızlı trenin 340 milyon euro karşılığında Türkiye’ye satılması konusunda Devlet Demiryolları (TCDD) ile anlaşma sağlamıştı.

Şarbon hastalığı nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri neler?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.