Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, “Ekim ayı ortalarında sera üretimi piyasaya yaygın olarak çıkacak. O tarihe kadar büyük kentlerde tüketici domatesi 9-10 TL’den alacak” dedi.
Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım, domatesin en çok üretildiği merkezlerden birinin Antalya olduğunu belirterek “Özellikle seralarda yetiştirilen domates çeşitlerinin başlangıç fiyatı da ağırlıklı olarak burada belirleniyor” dedi.
Yıldırım, “Domates ve tavuk etinde fiyat artışının nedenleri” başlığıyla yayımlanan yazısında Ali Çandır’ın şu ifadelerini aktardı:
“Bir geçiş dönemi yaşanıyor. Bu nedenle fiyatlar yükseliyor. Ayrıca tuta zararlısı nedeniyle her yerde üretimde bir miktar düştü. Yaylalarda bile tuta zararlısı etkili oldu. İklim şartları da olumsuz geçti. Bu kadar çok olumsuzluk bir araya gelince domates azaldı,üretim arttı. Ekim ayı ortalarında sera üretimi piyasaya yaygın olarak çıkacak. O tarihe kadar büyük kentlerde tüketici domatesi 9-10 TL’den alacak.”
Nakliye giderleri artıyor, paketlerin fiyatı yükseliyor
Yıldırım, daha sonra domates veya diğer ürünlerde fiyat artışının tek nedeninin ‘üretim dönemi’ olmadığını söyledi. Maliyetlerin yükseldiğini belirten Yıldırım, “Üreticinin girdileri artıyor. Ürünün tüketim yerlerine taşınması için yapılan nakliye giderleri artıyor. Ürünün konulduğu paketlerin fiyatı artıyor” diye yazdı.
Taze fasulye ve börülcenin kilosu 10 lira oldu
İzmir’de kurulan pazar yerlerinde taze fasulye ve börülcenin kilosu 10 TL’den satılıyor. Bir vatandaş, 5 liraya 30 badem aldığını söyledi.
İzmir’in Konak ilçesine bağlı Yenişehir semti ile Buca ilçesine bağlı Şirinyer semtinde kurulan pazar yerlerinde, ürünlerin fiyatları cep yaktı.
Kavacık üzümünün kilosu 7- 8 lira arasında satılıyor. Taze fasulye ile börülce ise kilosu 10 TL’den alıcıya ulaştı. Mantarların kilogram fiyatı ise 12 lira. Pazar tezgahlarında badem, fındık gibi ürünlerin yanına yaklaşmak ise mümkün değil.
Pazar esnafından Kasım Akgün, üzümdeki fiyat artışını rekolte azlığı ile açıklarken, “Geçen yıl rekolte daha çoktu. O nedenle üzümün fiyatı biraz daha düşüktü. Bu yıl ürün az, böyle olunca fiyat da yükseliyor. Bir de üzümün artık sezon sonu yaklaşıyor. İç piyasada ürün az olduğu için fiyatı yükseliyor” diye konuştu.
Geçen aylarda 7 TL’den satılan taze fasulyenin kilosu 10 lirayı buldu. Pazarcı Hanife Kızıldağ, yüksek fiyatların kendilerini de huzursuz ettiğini, ürünleri satma endişe yaşadıklarını belirterek, “Taze fasulye ve börülceyi Ödemiş’ten getiriyoruz. Kilosunu 10 TL’den satıyoruz. Ürünleri pazara getirirken ‘Acaba satabilir miyiz’ korkusu yaşıyoruz. Vatandaş, fiyatlardan şikayet ediyor ama ne yapsın. Yine de alıyor. Fiyatları bize göre de yüksek” diye konuştu.
5 TL’ye 30 adet badem
Bazı pazarcı esnafı ise tezgahtaki yüksek fiyatlardan dolayı müşterilerin gelmediğini belirterek, ürün etiketlerine 1 kilogram değil de yarım kilogramın fiyatını yazıyor. O pazar esnafından biri de Ufuk Güneş. Güneş, “Etiketteki fiyatları görenler tezgaha yanaşmıyor. Biz de o nedenle yarım kilonun fiyatını yazıyoruz. Bu, tüketicilere daha cazip geliyor. Şartlar bizi buna zorluyor. Bize göre de fiyatlar yüksek, ürünleri satamıyoruz” dedi.
Alıcıyı da satıcıyı da mutsuz eden fiyatlar, zaman zaman tüketiciyi şaşkına çevirebiliyor. Pazarda alışveriş yapan Ayşe Tatlı isimli bir kadın, 5 liralık badem istedi. 5 liraya 60 gram yani 30 tane badem alan Tatlı, şaşkına döndü. Geçen yıl da aşure ayında 5 liraya 250 gram badem aldığını söyleyen Tatlı, her şeyin çok pahalı olduğunu belirtti.