Dünyada 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor

Son 50 yıldır okur yazar oranında önemli artışlar kaydedilirken, dünya üzerinde hala 750 milyon kişinin okuma yazma bilmediği belirlendi.

Ajans Press’in Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, dünyada 750 milyon kişinin okuma yazma bilmediği kaydedildi.

Son 50 yıldır okur yazar oranında önemli düzeyde artış görülmesine rağmen hala okuma yazma bilmeyenlerin sayısının bu kadar yüksek olması dikkat çekti.


ITS Medya ve Ajans Press’in gerçekleştirdiği incelemeye göre konuyla alakalı yazılı basına yansıyan haber adetleri de belli oldu.

2018 yılı içerisindeki haber çıkışları incelendiğinde eğitim başlığı altında bir milyona yakın haber çıkışı tespit edilirken okur yazar oranıyla ilgili de yıl içerisinde 17 bin 571 haberin yansıma bulduğu belirlendi.

Raporda, okuryazar olmayan ülkelere de değinilirken, okuryazar olmayanların yüzde 45’inin Güney Asya’da yaşadığı kaydedildi. Yüzde 27’sinin ise Sahra Altı Afrika’da olduğu belirlenirken, yüzde 10’unun Doğu ve Güneydoğu Asya, yüzde 9’unun Kuzey Afrika ve Batı Asya’da yaşadığı belirlendi.

Bu bilgilerin yanı sıra, son yıllarda okur yazar oranın en fazla artış gösterdiği yerler Doğu ve Güney Asya ile Kuzey ve Batı Afrika ülkelerinde sağlandığı görüldü.Dünya genelinde okuryazar kişiler cinsiyet bakımından incelendiğinde de, kadın okuryazar sayının erkek okuryazar sayısına oranla daha az olması dikkat çekti.

Son yıllardaki bilgilere göre, genç kadınların okuma yazma bilmeme oranı yüzde 59 olarak görüldü.

Böylelikle dünyada her 5 ülkeden birinde kadın okuryazar sayısının erkek okuryazar sayısının altında olduğu saptandı.


TÜİK’ten edinilen bilgiye göre de Türkiye’de 6 yaş ve üzeri okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 3,50 olarak kaydedildi. 2016 yılı verileri baz alınırken, ülke genelinde 2 milyon 482 bin 432 kişinin okuma yazma bilmediği belirlendi.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için 9 tavsiye


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.