Ek kontenjan üniversite adayları için yeni bir tercih fırsatı!

Üniversite sınav sisteminin değişmesi, 2018 YKS’de herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylar için ek yerleştirmede yeni bir fırsatı beraberinde getirdi.

Ek kontenjan üniversite adayları için yeni bir tercih fırsatı!

Ek yerleştirme döneminin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, 280 binin üzerinde boş kontenjan olduğunu, adayların bu süreci iyi takip ederek daha sabırlı olmalarını ve araştırma yapmalarını öneriyor.

Üsküdar Üniversitesi Rehber Danışman ve Tanıtım Uzmanı Dr. Ahmet Alkayış, ek tercih yapacak adaylara önerilerde bulundu.


280 binin üstünde boş kontenjan var

“İlk tercihlerde ÖSYM tarafından herhangi bir programa yerleşemeyen adayların üzülmemeleri gerekir. Çünkü üniversite tercihleri henüz bitmedi, tercihler devam ediyor” diyen Ahmet Alkayış,

“Ek tercih döneminde ilk kez bu yıl önceki yıllara oranla adaylara büyük bir şans verildi. ÖSYM tarihinde son 7 yılda devlet üniversitelerinin lisans doluluk oranları %90 ve üstü bir orandan %80’lere düştü.

Vakıf üniversitelerinin lisans doluluk oranları ise %80’lerden %70’lere düştü. Bu durumda üniversite yerleştirme oranlarına baktığımızda lisans bölümlerinde (%15 ile %27), ön lisans programlarında (%8 ile %20) boş kontenjanlar var.

Ayrıca ilk yerleştirmede kazanıp kayıt yaptırmayan adaylar da olduğu için 280 binin üstünde boş kontenjan var. Bu nedenle lisans boş kontenjanı, ön lisans boş kontenjanından daha fazla” şeklinde konuştu.

Tercihlerinizi profesyonel destek alarak yapın!

Dr. Alkayış, “Bu yıl sınav sisteminin değişmesiyle birlikte puan türleri de değişti. Puan türleri değiştiği için tercih kılavuzunda lisans-ön lisans puan ve başarı sıraları yoktu. İlk yerleştirmedeki bütün bu değişimler ve belirsizlikler giderildiği için ek tercih bir fırsata çevrilmiştir”diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ek tercih yapacak adaylar, bu son fırsatı iyi değerlendirerek ideallerindeki bölüme ve üniversiteye yerleşebilirler. Adaylara, bu süreci iyi takip ederek daha sabırlı olmalarını ve araştırma yapmalarını öneriyoruz.

Çünkü ilk yerleştirmede iyi bir puana ve başarı sırasına sahip olmasına rağmen, tercih döneminde profesyonel destek alamayan adayların üniversiteye yerleşemediklerine şahit olduk.

Rakipler azaldı, kontenjanlar arttı

Ek yerleştirme döneminde tercih yapacak aday sayısı azaldı. Ayrıca merkezi yerleştirmeyle herhangi bir yüksek öğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip olmadıkları için rakiplerin sayısı epeyce azaldı.

Ek tercihlerde adayın 24 tercih hakkı var.

Aday, istemediği programları tercih listesine ekleyip tercih listesinin tümünü doldurmak zorunda değildir. Çünkü aday istemediği herhangi bir tercihe yerleştiğinde, ister üniversite kaydını yapsın isterse yapmasın bir sonraki yıl üniversite sınavına girdiğinde diploma notu (OBP) yarı yarıya düşecektir. Hedefi net olan aday yeniden Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na hazırlanabilir. Çünkü hedefinizdeki üniversite ve idealinizdeki bölüm için bir yıl çok uzun bir süre değildir.”

Ek yerleştirme döneminde adaylar nelere dikkat etmeli?

Dr. Ahmet Alkayış, ek yerleştirme döneminde 2018 YKS sonuçlarına göre ek tercih hakkına sahip olan adayların bilmesi ve yapması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

• İlk tercihlerde genel lise ya da meslek lisesinde (ek puan ile) olup da yerleşen adayların ek tercih yapma hakları yoktur.


• Adayların 2018-ÖSYS ek yerleştirmeye başvurmak için 2018 YKS’ye girmiş olmaları gerekir.

• Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için merkezi yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.

• Kontenjan açığı oluşan lisans programlarının, en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih yapabilecekler.

• Ön lisans programlarının en küçük puanına eşit veya puanından daha büyük puana sahip olan adaylar tercih yapabilecekler.

• Ek tercihlerde adaylar hem lisans hem de ön lisans programlarını puanına göre tercih yapacaklar. Başarı sıralarına göre tercih yapamayacaklar.

• Tercih kılavuzunda herhangi bir programa ait en küçük puan bulunmuyorsa, bu programlara ilgili puan türünde ön lisans için en az 150,lisans için en az 180 veya daha yüksek puan alan adaylar başvurabilir.

• İlgili Y-TYT/Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y- DİL puanınız tercih edeceğiniz programın en küçük puanından daha küçük ise o programa tercih listenizde yer vermeyiniz. Bu uyarıları göz önünde tutmadığınız takdirde ilgili tercihleriniz geçersiz sayılır. Bu tür tercihlerinizdeki programlardan birinin kesin kayıt listesinde adınız yer almış olsa bile programa kaydınız yapılmaz.

• Meslek lisesinden mezun olan adaylar, alanlarının devamındaki ön lisans programları ek puanı veya TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar, alanları dışındaki Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını tercih edebilirler. Aynı zamanda açıköğretim programları için TYT’de 150 ve üzeri puan almaları gerekir.

• Özel yetenek sınavlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahiptir.

Adayın okumak istediği yükseköğretim programlarını tercih listesine yazarken çok dikkatli davranması gerekmektedir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet gibi koşulları tam olarak karşılamayan programların tercih edilmemesi gerekir. Koşullarını taşımadığınız için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır. Tercih bildirmeden önce mutlaka programların koşul ve açıklamalarını okuyunuz.

• Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra “tercih süresi” içerisinde tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz.

• Adayların tercih bildirimini tamamladıktan sonra ek yerleştirme ücretini ödemesi gerekir. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların tercih işlemleri geçersiz sayılacaktır.


• Ek tercihle yerleşen adayların kayıtları ise ÖSYM tarafından ilan edilen tarihte gerçekleştirilecektir.

Üniversiteye yerleşemeyenler dikkat!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.