Ekmek Üreticileri Federasyonu: Ekmek fiyatı acilen 2 TL olmalı

Dolar ve Euro’nun artışı ile un fiyatları iki katına çıktı. Daha önce 95 liraya satılan 50 kiloluk un çuvalının fiyatı 175 lira oldu. Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, “Yapılan zamların ardından fırıncıların giderlerini karşılayabilmesi için ekmek fiyatının 2 TL olması lazımdır” açıklaması yaptı.

Ekmek Üreticileri Federasyonu: Ekmek fiyatı acilen 2 TL olmalı
Ekmek Üreticileri Federasyonu: Ekmek fiyatı acilen 2 TL olmalı

Ekmek Üreticileri Federasyonu: Ekmek fiyatı acilen 2 TL olmalı

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, un fiyatlarına yapılan zammın ardından açıklamalarda bulundu.

Doğalgaz, mazot, elektrik ve una yapılan zamların ardından fırıncıların zor bir duruma düştüğü belirten Kavuncu, 250 gram ekmeğin maliyetinin 1,75 TL’ye yükseldiğini söyledi.


“Fırıncılar işçilerin maaşlarını ve kiralarını ödeyemiyorlar”

“Ekmek fiyatı 2 TL olmalı” diyen  Ekmek Üreticileri Federasyonu Başkanı Kavuncu şöyle konuştu:

“Un fiyatlarının bu şekilde yüksek bir artış sergilemesinden dolayı ekmeğimize zam gelmesi şart oldu. Şu anda 250 gram ekmeğin maliyeti 1 TL 75 kuruşa mal etmiş oluyoruz. Yüzde 10 da iskonto olduğu zaman fırıncının ayakta kalması için, fırıncının kirasını ödeyebilmesi için, fırıncının işçilerin parasını ödeyebilmesi için; doğalgaza, mazota, elektriğe ve ekmeğin ana maddesi olan una da zam gelmesinden dolayı ekmek fiyatı 2 TL olması lazım. Un fiyatlarının artmasının ardından piyasada büyük bir un sıkıntısı var.”

Ticaret Bakanlığı un ihracatına sınırlama getirmişti

Un fiyatları iki katına çıkınca Ticaret Bakanlığı un ihracatına geçici sınırlama getirmişti. 


Ticaret Bakanlığı un ihracatında yapılan düzenlemeye yönelik yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

“Son dönemde yurtiçi un fiyatlarında yaşanan dalgalanmalardan dolayı, Bakanlığımızca İhracat Rejimi Kararında değişiklik yapılarak Dâhilde İşleme Rejimi (DIR) dışındaki un ihracatına yeni düzenleme getirilmiştir. Bu kapsamda Dâhilde İşleme Rejimi (DIR) dışında gerçekleşen un ihracatımıza sınırlama getirilmiştir. Sınırlama getirilen un ihracatının payı, ülkemizin toplam un ihracatının yaklaşık yüzde 1’ini oluşturmaktadır. Düzenlemenin temel amacı yurtiçi un fiyatları konusunda istikrarı sağlamak, tüketicimizi korumak ve spekülasyonun önüne geçmektir. Bahse konu düzenleme geçici olup, fiyat istikrarının sağlanmasını müteakip sona erdirilecektir.”

İstanbul Fırıncılar Odası un fiyatları konusunda Ticaret Bakanlığı ile müzakere etmişti

Sözcü’nün haberine göre İstanbul Fırıncılar Odası Yönetim Kurulu’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı önderliğinde, İstanbul Fırıncılar Odası katkılarıyla; un fiyatları ile alakalı Ticaret Bakanlığı ile yapılan müzakereler sonucu 06.09.2018 tarihi itibari ile un ihracatı durdurulmuştur.


Ticaret Bakanlığımızın yapmış olduğu bu hamle ile Türkiye’deki un fiyatlarının gerçek değerlerine geleceğini ümit ediyoruz… Fırıncı Esnafımıza ve Vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz.”

Un fabrikaları neden kapanıyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.