Dolar ve Euro’nun artışı ile un fiyatları iki katına çıktı. Daha önce 95 liraya satılan 50 kiloluk un çuvalının fiyatı 175 lira oldu. Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, “Yapılan zamların ardından fırıncıların giderlerini karşılayabilmesi için ekmek fiyatının 2 TL olması lazımdır” açıklaması yaptı.
Ekmek Üreticileri Federasyonu: Ekmek fiyatı acilen 2 TL olmalı
Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, un fiyatlarına yapılan zammın ardından açıklamalarda bulundu.
Doğalgaz, mazot, elektrik ve una yapılan zamların ardından fırıncıların zor bir duruma düştüğü belirten Kavuncu, 250 gram ekmeğin maliyetinin 1,75 TL’ye yükseldiğini söyledi.
“Fırıncılar işçilerin maaşlarını ve kiralarını ödeyemiyorlar”
“Ekmek fiyatı 2 TL olmalı” diyen Ekmek Üreticileri Federasyonu Başkanı Kavuncu şöyle konuştu:
“Un fiyatlarının bu şekilde yüksek bir artış sergilemesinden dolayı ekmeğimize zam gelmesi şart oldu. Şu anda 250 gram ekmeğin maliyeti 1 TL 75 kuruşa mal etmiş oluyoruz. Yüzde 10 da iskonto olduğu zaman fırıncının ayakta kalması için, fırıncının kirasını ödeyebilmesi için, fırıncının işçilerin parasını ödeyebilmesi için; doğalgaza, mazota, elektriğe ve ekmeğin ana maddesi olan una da zam gelmesinden dolayı ekmek fiyatı 2 TL olması lazım. Un fiyatlarının artmasının ardından piyasada büyük bir un sıkıntısı var.”
Ticaret Bakanlığı un ihracatına sınırlama getirmişti
Un fiyatları iki katına çıkınca Ticaret Bakanlığı un ihracatına geçici sınırlama getirmişti.
Ticaret Bakanlığı un ihracatında yapılan düzenlemeye yönelik yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
“Son dönemde yurtiçi un fiyatlarında yaşanan dalgalanmalardan dolayı, Bakanlığımızca İhracat Rejimi Kararında değişiklik yapılarak Dâhilde İşleme Rejimi (DIR) dışındaki un ihracatına yeni düzenleme getirilmiştir. Bu kapsamda Dâhilde İşleme Rejimi (DIR) dışında gerçekleşen un ihracatımıza sınırlama getirilmiştir. Sınırlama getirilen un ihracatının payı, ülkemizin toplam un ihracatının yaklaşık yüzde 1’ini oluşturmaktadır. Düzenlemenin temel amacı yurtiçi un fiyatları konusunda istikrarı sağlamak, tüketicimizi korumak ve spekülasyonun önüne geçmektir. Bahse konu düzenleme geçici olup, fiyat istikrarının sağlanmasını müteakip sona erdirilecektir.”
İstanbul Fırıncılar Odası un fiyatları konusunda Ticaret Bakanlığı ile müzakere etmişti
Sözcü’nün haberine göre İstanbul Fırıncılar Odası Yönetim Kurulu’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:
“Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı önderliğinde, İstanbul Fırıncılar Odası katkılarıyla; un fiyatları ile alakalı Ticaret Bakanlığı ile yapılan müzakereler sonucu 06.09.2018 tarihi itibari ile un ihracatı durdurulmuştur.
Ticaret Bakanlığımızın yapmış olduğu bu hamle ile Türkiye’deki un fiyatlarının gerçek değerlerine geleceğini ümit ediyoruz… Fırıncı Esnafımıza ve Vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz.”