Fatih Altaylı: İşçiler açılışa 5 hafta kala sudan sebeplerden ayaklandılar

3. Havalimanı inşaatında işçilerin kötü koşullar nedeniyle eylem yapmasını eleştiren Fatih Altaylı, “İşçiler, açılışa 5 hafta kala sudan sebeplerden ‘ayaklandılar’; hayırdır inşallah” ifadelerini kullandı.

Fatih Altaylı: İşçiler açılışa 5 hafta kala sudan sebeplerden ayaklandılar

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, 3. Havalimanı inşaatında yaşanan kötü çalışma koşullarını protesto eden işçileri köşesine taşıdı. İşçilerin havalimanı açılışına 5 hafta kala eylem başlatmasını ‘mantıklı’ bulmadığını belirten Altaylı,  işçilerin protesto nedenleri için ise  ‘sudan sebepler’ yorumunda bulundu.

Sendikaların birdenbire aslan kesildiğine dikkati çeken Altaylı, “4 yıl dayandık 5 hafta daha idare ederiz’ demeleri daha makul bir insan tavrıyken, hayırdır inşallah!” vurgusu yaptı.


Fatih Altaylı: İşçiler açılışa 5 hafta kala sudan sebeplerden ayaklandılar

Fatih Altaylı’nın “Bu isyan normal değil” başlığıyla (16 Eylül 2018) yayımlanan yazısı şöyle:

“Yanlış hatırlamıyorsam “Yeni havalimanında” temel atma töreni 2014 yılının Haziran ayında yapılmıştı.

Yani tam 4 yıl, üç ay önce.
Yüklenici firmalar, insanüstü bir çaba ve akılalmaz bir süratle işe giriştiler.
Dev inşaat inanılmaz bir hızla ilerledi.

Dev şantiye alanı tüm giriş çıkışlara kapatılmıştı ve inşaat ilerledikçe havalimanı inşaatını sürdüren firma zaman zaman basın kuruluşlarını davet ederek inşaattaki ilerlemeleri, gelinen aşamayı kamuoyuyla paylaşıyordu.

Proje görülmedik bir ivmeyle tamamlanma aşamasına geldi.

Hiçbir sorun görülmüyordu.
Şantiye tıkır tıkır işliyordu.

Arada iş kazaları ile ilgili haberler geliyordu ama bunlar somutlaştırılamıyordu.
Ve 4 yıl sessiz sedasız ve sorunsuz süren inşaatta, ilk kez iki gün önce olumsuzluklar kamuoyuna yansımaya başladı.

Açılışa 5 hafta gibi kısa bir süre kala, işler neredeyse tamamlanma aşamasına gelmişken, önümüzdeki hafta burada bir Teknoloji Festivali başlayacakken ve 29 Ekim günü resmi açılış yapılacakken.


Ardından da THY tarihin en büyük taşınma operasyonunu gerçekleştirecekken Yeni Havalimanı inşaatında kıyamet koptu.

4 yıl 3 aydır gıkını çıkarmadan çalışan işçiler, açılışa 5 hafta kala “Ayaklandılar”
Hem de sudan bir sebeplerden.

Açıklanan ilk neden işçileri şantiye alanına taşıyacak otobüslerin gecikmesi ve yetersiz olması nedeniyle işçilerin yağmur altında beklemesiydi.

Ardından bir başka gerekçe daha ortaya çıktı.

İşçilerin kaldıkları yatakhanelerin koşulları iyi değildi.

4 yıl üç aydır o koşullara itiraz etmeyen işçilerin, bitime 5 hafta kala, inşaatın yüzde 98’i tamamlanmışken koşulları beğenmeyip ayaklanması doğrusu bana çok mantıklı gelmiyor.

“4 yıl dayandık 5 hafta daha idare ederiz” demeleri daha makul bir insan tavrıyken, coplanma, gözaltına alınma, tazminatsız kapının önüne koyulma gibi riskleri bu kadar kısa bir süre için göze almaları son derece mantıksız görünüyor.

Kimse bana “Bıçak kemiğe dayanmıştır” demesin. Bıçağın geri çıkmasına bu kadar kısa zaman kala kimse kolunu kestirmez.

4 yıldır kimsenin giremediği şantiye alanının HDP’li milletvekilleri dahil bir sürü kişinin yol geçen hanına aniden dönmesi de mantıklı değil.


4 yıl 3 aydır tek kelime etmeyen sendikaların birdenbire aslan kesilmesi de!
Yeni Havalimanı inşaatında bitime bu kadar kısa süre kala bir şeyler oluyor.
Hayırdır inşallah!” (Yazının tamamı: Habertürk.com)

3. Havalimanı inşaatında eylem yapan 600 işçi gözaltına alındı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.