Gurmeleri yollara düşüren, lezzet düşkünlerinin sevdiği ülkeler listesi

Kırmızı et yemek için Kırgızistan’a, çikolatalı kek için Viyana’ya gider misiniz? Bu soruya ‘evet’ cevabı verenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Gurmeleri yollara düşüren, lezzet ve gezi seyahat düşkünleri için ülkeler listesi…

Lezzet tutkunları için Türkiye nin gurme turları lezzet turu

Gastronomi gezileri özellikle son yıllarda popülerliği hızla artan bir tatil çeşidi. Öyle ki birçok kişi, kendi ülkesinde de bulabileceği bir lezzeti, o yemeğin ana vatanında tatmak için binlerce kilometre yol gitmeyi göze alabiliyor. Yeni nesil seyahat platformu Tripoki, et yemeklerinden tatlılara gurme lezzetleriyle ünlü ülkeleri sıraladı.

Kahvaltıda bile et var: Kırgızistan

Göçebe kültürünün ve hayvan yetiştiriciliğinin etkisiyle kırmızı et severlerin ilk durağı olan Kırgızistan, kahvaltıda tüketilen omleti (Brizol) dahi et ile yaparak bu unvanının hakkını sonuna kadar veriyor.


Kırgızistan’ın en popüler yemeği, koyun eti ve bu etin suyunda pişen erişte ile hazırlanan beşparmak. Ağırlıklı olarak arpa, buğday ve et kullanılan maksım, carma, köce çorbaları, porsiyonun yanı sıra ekmek arası olarak da ülkenin birçok yerinde bulabileceğiniz şaşlık, koyun etli Kırgız pilavı ve koyun etinin tandır ekmeğiyle servis edildiği samsı, etli yemeklerden bazıları.

Kızartılmış hamurla hazırlanan chak chak tatlısı ve ekşi tadıyla pek de alışılmadık bir süt çeşidi olan kımız, Kırgızistan’a özgü diğer lezzetler arasında yer alıyor.

Sokak lezzetlerinin gizemli adresi: Singapur

Dünyaca ünlü şeflerin restoranlarının bulunduğu Singapur, sokak lezzetleriyle de oldukça meşhur. Çok ince kreplere sarılan omlet, soya filizi, acı sos ile birlikte et, karides ya da tofu seçeneklerinden birinin yer aldığı popiah bu lezzetlerin başında geliyor.

Yasemin pirinci ve tavukla hazırlanan hainanese, pirinç noodle ile yapılan kızarmış kway teow ve bol zencefilli yengeçler, gurmeleri Singapur’a çeken lezzetler arasında bulunuyor.

Çinlilerin ve Hindistanlıların nüfusun büyük bir bölümünü oluşturduğu Singapur, bu sayede vejetaryen mutfağında da oldukça ilerlemiş bir ülke.

Neredeyse tüm yemekler yüksek ateşte ve çok kısa sürede pişirildiği için bekleme süresi oldukça kısa ancak yemeğinizi alıp toplu taşımada atıştırmaya kalkmayın çünkü yasaklar ülkesi Singapur’daki katı kurallardan biri de bu.


Tanıdık bir Akdenizli: İtalya

Farklı damak tatlarına hitap eden lezzetlerin bir arada bulunabileceği ülkelerin başında gelen İtalya’da mutfak kültürü, kuzey ve güney olarak ayrılıyor.

Kuzeyliler yemek pişirirken tereyağı, taze salça, pirinç ve yeşilliklerden elde edilen soslar kullanırlarken güneyde ise zeytinyağı, konserve edilmiş kuru salça ve baharatlı kırmızı soslar ön plana çıkıyor.

Napoli’nin pizzası, Roma’nın makarna ve dondurması, peynire adını vermiş Parma şehrinin parmesanı, Sicilya’nın kızarmış tatlısı cannoli ve jambonlu lezzet topları arancinisi, Toskana’nın risottosu, Modena bölgesinin dünyaca ünlü balzamik sirkesiyle hazırlanan tatlar ve Varona’nın tiramisusu bunlardan yalnızca birkaçı…

Tatlının başkenti: Viyana, Avusturya

Viyana, müziğin ve sanatın başkenti olarak bilinir ancak burası gurmeler için şinitzel ve tatlıların başkenti sayılıyor. Viyana’nın en meşhur tatlısı bir çeşit çikolatalı kek olan sachertorte. Yoğun bir çikolatası olan bu kek, Viyana’nın meşhur kahvelerine mükemmel bir şekilde eşlik ediyor.

İncecik hamurun içinde bol elmalı ve kuru üzümlü apfelstrudel, kestane ve vişneyle eşsiz bir lezzete bürünen Mont Blanc pastası, büyük ebatları ve bol dolgusuyla donut çeşidi krapfen, Viyana’da denemesi gereken lezzetlerin başında geliyor. Tatlılarının yanı sıra çikolatalarıyla da meşhur olan Viyana’da bu lezzet yalnızca tadıyla değil, çikolata dükkanlarının vitrin süslemeleriyle de cezbediyor.

Denize dair her şey: Portekiz

Atlas Okyanusu’nun kıyısındaki Denizciler Ülkesi Portekiz, leziz ve taptaze deniz ürünleriyle gastronomi turizmiyle ilgilenenlerin uğrak rotaları arasında yer alıyor. Özellikle Porto ve Lizbon’un nefes kesen teras manzarası sunan restoranlarında tüm deniz ürünlerini deneyebilirsiniz.

Kroketten salataya pek çok türde yapılan lezzetler içerisinden morina balığı, kalamar dolması ve ahtapotlu pilav, sofranızda yer alması gereken öncelikli tatlar.


Patates, lahana ve pirince sıklıkla yer verilen Portekiz mutfağında, içinde fasulyenin de yer aldığı Porto usulü işkembe (Tripas à moda do Porto), birçok çeşidi yapılan mezgit (Bacalhau), biftek, şarküteri, yumurta ve peynirle hazırlanan dünyaca ünlü sandviç bacalhau denenmesi gereken diğer lezzetler arasında. Peynir severler ise koyun sütünden üretilen kıvamı keskin Serpa’yı mutlaka tatmalı.

Yemek sanat ve müzik alanındaki en iyi şehirler belli oldu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.