Kilo vermek diz kireçlenmesini durduruyor

Sağlıklı kiloda kalmak sadece kronik hastalıklardan korunmada değil, kireçlenmeyle mücadelede de etkili oluyor.

Kilo vermenin diz eklem kireçlenmesi için etkili bir tedavi seçeneği olduğunu belirten uzmanlar, “En az vücut ağırlığının %10’u kadar kiloyu vermek hem kıkırdak hasarı oluşmasına engel olacak hem de menisküsleri koruyacaktır” uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, halk arasında “eklem kireçlenmesi” olarak bilinen osteoartritin eklem kıkırdağının sağlıklı pürüzsüz yapısını kaybederek, kıkırdakta harabiyete kadar gidebilen ilerleyici bir hastalık olduğunu söyledi.


Ekrem kireçlenmesinin genellikle ağrıyla başlayıp, sonrasında hareket kısıtlılığı, fonksiyon kaybı ve kıkırdak kaybına neden olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, “Diz eklemi en çok etkilenen eklemlerdendir. Fazla kilolu olmak diz eklemi üzerine binen yükü artırır ve zamanla artrit bulgularına; iltihaplanma, ağrı, şişme ve sertleşmeye neden olur. Yani fazla kilolu olmak artrit için bir risk faktörüdür” dedi.

Kilo vermek etkili bir tedavi seçeneği

Amerika’da diz eklem kireçlenmesi olan 640 hastanın manyetik rezonans görüntülerinin (MRG) incelendiği yeni bir çalışma sonuçlarına değinen Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, şunları söyledi:

“Bu araştırma kilo vermenin diz eklem kireçlenmesi için etkili bir tedavi seçeneği olduğu ve hastalığı durdurabileceğini göstermiştir. Çalışmaya katılan kişilerin hepsi fazla kilolu veya obez (beden kitle indeksi 25 üzerinde olan) diz ekleminde orta derecede harabiyeti olan hastalardan seçilmiş ve hastalara hem çalışma başlangıcında hem de 48 ay sonra manyetik rezonans görüntüleme yapılarak takip sonuçları incelenmiştir.


Değişiklikleri moleküler düzeyde görünür hale getirilebilen gelişmiş teknolojik yöntemlerle yapılan değerlendirme sonuçları, 48 ay sonrasında vücut ağırlığının %10’undan daha fazla kiloyu veren hastalarda, diz eklemindeki harabiyetin belirgin şekilde azaldığını göstermiştir.

Bu şu şekilde örneklendirebilir; 160 cm boyunda ve 80 kg kadının, en az 8 kg kaybetmesi diz eklem kireçlenmesinin ilerlemesini durduracaktır. Vücut ağırlığının %5 ile %10 arasında kilo verenlerde hastalığın ilerlemesi sadece yavaşlamış, hiç kilo vermeyen hastalarda ise hastalık yavaşlamaksızın ilerlemeye devam etmiştir.”

Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, araştırma sonuçlarının kilo kaybetmenin diz eklem kireçlenmesi için etkili bir tedavi seçeneği olduğunu gözler önüne serdiğini ifade ederek;

“En az vücut ağırlığının %10’u kadar kilo vermek hem kıkırdak hasarı oluşmasına engel olacak hem de menisküsleri koruyacaktır.


Ne kadar çok kilo verilirse bu etki o kadar artar. Eklemlerinizi korumak için kilonuzun sağlıklı sınırlar içerisinde kalmasına dikkat edin. Fazla kilonuz var ise doğru beslenme ve egzersiz alışkanlıkları ile kilo yönetim programı uygulayarak sağlıklı kalın” tavsiyesinde bulundu.

Diz kireçlenmesi Gonartroz neden ve nasıl oluşur? Nasıl tedavi edilir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.