Kişiye özel tedavi artık sadece kanser hastaları için değil

Günümüzde tüm hastalıklarda butik tedavi dönemi başlıyor. Daha önceleri yalnızca kanser tedavisinde kullanılan bu yöntem ilerleyen zamanlarda tüm hastalıklarda uygulanabilecek. Kişiye özel tedavi yöntemi nedir?

Kişiye özel tedavi artık sadece kanser hastaları için değil

Hastalığa bağlı ilaç yazma ve tedavi uygulama dönemi bitiyor, yerini kişinin genine bakılarak o gene uygun ilaç yazma devri alıyor. Bu yeni yöntem ile testler ve tedaviye uygun ilaçlar tamamen kişinin ihtiyacına uygun hale geliyor.

Kişiye özel tedavi yöntemi özellikle başarı oranı düşük hastalıklarda tercih ediliyor. Bunun sebebi ise günümüzde hastalıkların klasik tedavi yöntemlerine cevap vermiyor oluşları ve artan ölüm oranları. Bu sorunların önüne geçebilmek adına geliştirilen yöntemden olumlu sonuçlar alınmaya başlandı bile.


İlaçların yan etkisi ortadan kalkacak

Aynı hastalığın teşhisi konulmuş iki hasta aynı ilaca farklı tepkiler gösterebiliyorlar.  Biri uygulanan tedaviden fayda görürken, bir diğeri tedaviden fayda görmediği gibi, ilacın yan etkilerinden muzdarip olabiliyor.  Bu değişkenlik genetik farklılıklar ve biyolojik etkenlerden kaynaklanmakta olduğundan tek tedavi yöntemi iyileşme sürecinde etkisiz kalabiliyor.

Kişiye özel tedavi yönteminin amacı da, bu farklılıkları kişi için özel olarak tespit ederek, en uygun tedavi yöntemini belirlemek ve başarı oranlarını arttırabilmek. Bu yaklaşım, tedavinin daha güvenli ve daha düşük maliyetli olması konusunda inanılmaz bir potansiyele sahip.


Kanser hastaları için kullanılıyordu

Daha öncesinde konuyla ilgili çalışmalar, yalnızca kanser hastalığı ile ilgiliydi. Tümörün büyüklüğü, yeri, yapısı, şekli gibi detaylar hastadan hastaya farklılık gösterdiğinden; kişinin geni üzerinde gerekli çalışmalar yapılarak tedavi uygulanıp olumlu sonuçlar alınmıştı. Şimdilerde diğer hastalıklar üzerinde de aynı prensiple çalışmaya başlandı.

Bu yeni yöntem, kemoterapi gibi ağır ve yorucu tedavilerden hem daha etkili hem de daha hızlı sonuç veriyor. Bu tip yöntemler sayesinde, yüksek maliyetli ilaçlardan, başarısız tedavi yöntemi girişimlerinden ve sonucunda ortaya çıkan fizyolojik hasarlardan kurtulacağımız öngörülüyor.

Bu tür kişiye özel planlama yöntemlerinin tam olarak gerçekleştirilebilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç olsa da, sağlık sektörü ciddi şekilde “herkese uyan” ürünlerden uzaklaşmakta aslında. Yeni ve alternatif tedavi yöntemleri arayışının bir sonucu olan bu tedavi şeklini, uygulanabilecek tüm hastalıklarda kullanılır hale getirilmek için çalışmalar devam etmekte.


Umarız yakın gelecekte “tedavisiz” görülen tüm hastalıklara elveda diyebiliriz.

Kişiye özel diyet programı nedir? Medyatik diyetlere dikkat!