1700 yıllık Mamure Kalesi, PVC pencere ve beton sıva ile restore edildi

Mersin’in Anamur ilçesindeki 1700 yıllık tarihi Mamure Kalesi’nin restorasyon çalışmaları kapsamında PVC pencereler takıldı. Hasar gören bölümlerinin onarılmasında beton sıva ve mermer kullanıldı.

1700 yıllık Mamure Kalesi restorasyon rezaleti PVC pencere ve beton sıva ile restore edildi

2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Mersin‘in Anamur ilçesindeki Mamure Kalesi ‘nin tarihi dokusu; yapılan restorasyon nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından özel bir şirkete ihale edilen restorasyon çalışmalarında; Mamure Kalesi’ne PVC pencereler monte edilirken, onarımında beton sıva ve mermer kullanıldı, kale içindeki camiye de klima takıldı.


Mamure Kalesi restorasyon rezaletine Anamurlular sessiz kalmadı

Ortaçağ’da inşa edilip ayakta kalmayı başaran ender yapıtlardan biri olan tarihi kaleye yönelik tahribata ise Anamurlular sessiz kalmadı.

mamure kalesi

Anamur Çevre Platformu Avukatı Seyda Afyoncu, restorasyonun mevcut haliyle sürdürülmesi durumunda kalenin UNESCO listesine girmesinin mümkün olmadığını savundu. Afyoncu, Anamur Çevre Platformu adına şunları söyledi:

“Restorasyonu yürüten şirket aksini iddia etse de Horasan Harcı yerine, beyaz çimento ve yöredeki bir firmalardan alınan kirecin ve yer seramiğinin kullanıldığı yönündeki iddiaların araştırılarak sonuçların kamuoyu ile paylaşılmasını; numunelerin tarafsız ve bağımsız bilirkişilerden oluşacak heyete acilen incelettirilmesini, ama öncelikle restorasyonu yürüten firmanın işten el çektirilmesini talep ediyoruz.”

mamure kalesi

“Firma el çektirilmeli”

Mamure Kalesi içindeki 700 yıllık caminin cephesine zarar verilerek klima takıldığını ifade eden Afyoncu, şunları söyledi:


“Her ne kadar restorasyonu yürüten şirket aksini iddia etse de Horasan Harcı yerine, beyaz çimento ve yöredeki bir firmadan alınan kirecin ve başka bir yerel firmadan alınan yer seramiğinin kullanıldığı yönündeki iddiaların araştırılarak sonuçların kamuoyu ile paylaşılmasını; numunelerin tarafsız ve bağımsız bilirkişilerden oluşacak heyete acilen incelettirilmesini, ama öncelikle restorasyonu yürüten firmanın işten el çektirilmesini Anamur Çevre Platformu olarak talep ediyoruz.” (Kaynak: Erol Kahya / Birgün)

Restorasyon Rezaletleri: Bırakın Dağınık Kalsın!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.