İştahınız yüzünden diyet yapamayanlardansanız üzülmeyin! Botoks sadece kırışıklığa iyi gelmiyor aynı zamanda zayıflatıyor. Mide botoksu nedir? Nasıl yapılır?
İdeal kiloda olmak estetik görüntüden ziyade sağlık açasından da çok önemli. Çoğumuz bir türlü kurtulamadığımız 3-5 kilodan dert yanarız. İştahı yüzünden diyet yapamayanların işi daha da zor!
Peki, botoksun mideye de yapıldığını ve bunun etkili bir iştah kesme yöntemi olduğunu biliyor muydunuz? VM Medical Park Pendik Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Samet Yardımcı, özellikle kadınların yüzünü güldürecek ‘mide botoksu’ hakkında önemli bilgiler verdi.
Morbid obez olanlara fayda sağlamaz!
Mideye, botilinum toksin (botoks) uygulanması endoskopik yöntem ile midenin belirli bölgelerine botoks enjekte edilmesi esasına dayanan nispeten yeni bir kilo verdirme yöntemi. Bu yöntemde mide kaslarının kasılması sınırlandırılarak mide boşalma süresi gecikir ve hastada iştah kaybı elde edilir.
Mide botoksu aslında kilo vermek isteyen herkese uygulanabilir. Bu işlem bir ameliyat değildir. Ancak hasta seçimi önemlidir. Çünkü vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan ve ancak ameliyat ile başarı elde edilebilecek hastalarda mide botoksunun çok faydalı olmayacağını söylemek gerekir.
Bu noktada fazla kiloları olan ama ameliyat edilecek kadar obez olmayan ve kilo vermek isteyen hastalar ideal hasta grubunu oluşturur. Midesinde ülser veya gasrit olan hastalarda ise öncelikle bu hastalıkların uygun tedavisi gerçekleştirildikten sonra mide botoksu uygulanabilir.
Diyet yapmazsanız sonu hayal kırıklığı…
Botoks esas olarak ciltte kırışık azaltmak amacıyla çok yaygın kullanılır. Tehlikeli bir yan etkisi belirlenmemiştir. Mide botoksu uygulaması ise standart bir endoskopik işlem olduğundan literatürde bildirilmiş önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Kas hastalığı olanlar ve botoksa karşı alerjisi olan kişilerde işlemin uygulanması uygun değildir. Mide botoksu da dahil olmak üzere hiç bir yöntemin kilo verdirme garantisi olmadığı gibi mide botoksuna da mucizevi tedavi gibi davranmak doğru değildir.
Mide botoksunun iştahı azaltıcı etkisi olduğu ve diyete yardımcı olduğu bilinmekle beraber, botoks uygulaması sonrası yüksek karbonhidratla beslenen hastalarda başarısız olma ihtimali de mevcut.
20 dakikada yapılıyor etkisi 6 ay sürüyor
Mide botoksu bir ameliyat değil. Tamamen endoskopik olarak ağızdan girilerek yapılan bir işlem. Anestezi hekimi eşliğinde uyutulan hastaya uygulana işlemi ortalama 20 dakika sürer.
Uygulamanın ardından genellikle 1-2 saatlik müşahede sonrasında kişi hastanede yatmadan taburcu edilebilir. Mide botoksunda kullanılan etken maddenin tüm etkisi 4-6 ay içinde vücuttan tamamen silinir. Bu nedenle kalıcı bir hasar oluşturma ihtimali yoktur.
Gazlı içecek ve fast food yasak!
Mide botoks işlemi sadece midenin düz kaslarına uygulanır, sinir hücrelerine ve bağırsakların hareketine etki etmez. Dolayısıyla bağırsak tembelliğini arttırmaz. Mide botoksu sonrası size özel hazırlanacak diyet ile bağırsakların çalışmasına yönelik gıdaların diyete eklenmesiyle bağırsak tembelliğinde düzelme de görülebilir.
Hastaların toplam ağırlığının yüzde 10-15 kadarını 3-6 aylık süre içinde kaybetmesi beklenir. Verilen kilo miktarı; yaş, metabolizma hızı ve yapılan egzersiz sıklığına göre kişiden kişiye farklılık gösterecektir. Fast food gibi hızlı tüketilen gıdalar, gazlı içecekler tüketilmesi zararlıdır. Botoks uygulanan hastalar daha geç acıkır, daha az porsiyonlarla doyar ve daha erken tokluk hisseder.