Murat Muratoğlu: Türkiye’de her 2 şirketten 1’i batacak!

Ekonomi yazarı gazeteci Murat Muratoğlu “Hepimizi çok zor günler bekliyor. Bu ne demek oluyor? Türkiye’de her iki şirketten biri tarihe gömülecek” açıklamasında bulundu.

Murat Muratoğlu: Türkiye’de her 2 şirketten 1’i batacak!

Lüleburgaz Belediyesi kültür etkinlikleri kapsamında Çınaraltı Sohbetleri “Ekonomi” konulu sohbetinde konuşmacılar Ebru Baki ve Murat Muratoğlu oldu.

Gazeteci Ebru Baki: Umut hepimiz için var

Lüleburgaz’da katıldığı Çınaraltı Sohbetleri’nde konuşan Ebru Baki, Radyo ve Televizyon Gazetecileri Derneği tarafından CNN TÜRK’te sunduğu Parametre Programına verilen ödülün ödül töreni yerine Lüleburgaz’a gelme nedenini şöyle açıkladı:


“Ödüller de zaten sizi izleyenler, sevenler tarafından veriliyor. O yüzden bugün ödülü verenlerle buluşmak daha güzel bence. Ödül sizlersiniz.”

Soyadı “Kültür” olan Lüleburgaz’da olmaktan çok mutluyum. Ben 2018’de umutla konuşabiliyorsam hepimiz için umut vardır. Hayat çok kolay değil hiçbirimiz için ama bir kapı kapanıyor başka bir kapı açılıyor hepimiz için.

Ödüller de zaten sizi izleyenler, sevenler tarafından veriliyor. O yüzden bugün ödülü verenlerle buluşmak daha güzel bence. Ödül sizlersiniz. Her şeyin başı eğitim. Kimsenin vicdanına, kimsenin ağzından çıkacak bir söze, kimsenin cüzdanına mahkum olmuyorsunuz. Bu en büyük umut oluyor, en büyük güvence oluyor.

Birlikte yaşamaya inanıyorum

Uçlara çekilmek istemiyorum. Herkesi anlamaya, herkesle konuşmaya, her fikri dinlemeye ve birlikte yaşamaya inanıyorum. Bunu başarmalıyız. Biraz bundan uzaklaşıyoruz.

Türkiye’nin en parlak, en aydın, en okur yazar insanları şuanda sahil kasabalarında kahvelerini yudumluyor. Türkiye’nin çok önemli kadrolarına, aydınlara daha çok ihtiyaç var. Onları o sahil kasabalarına itmemek, göndermemek gerekiyor.

Orta gelir tuzağına düşüyoruz

Türkiye’de paranın yüzde 40’ı, yüzde 20’lik dilimin elinde. Gelir dağılımı bozuktur. Türkiye’de en önemli konu orta gelir tuzağıdır. Orta gelir tuzağına düşüyoruz. Bu kadar baskıcı ortamda ekonomi de baskı altına alınır. Her şeyde dışarı bağımlıyız.

Çınaraltı Sohbetleri’nin diğer konuğu ekonomi yazarı gazeteci Murat Muratoğlu ise ekonominin gidişatının kötü olduğunu belirterek şunları söyledi:


Murat Muratoğlu: Her iki şirketten biri tarihe gömülecek

Hepimizi çok zor günler bekliyor. Bu günleri çok arayacağımız günler geliyor. Bütün göstergeler bize maalesef bu geleceği söyledi. Bu ne demek oluyor Türkiye’de her 2 şirketten biri tarihe gömülecek. Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Faizler çok yüksek. Şirketler kredi alamıyor. Bir şirket kredi alamazsa üretim yapamaz. Bütün şirketler krediyle çalışır.

Cep telefonunu değiştirmeyin

Ülke tasarruf etmeli. Bayburt’a hava limanı yapmayın mesela. Ülkede 55 tane hava limanı var 45 tanesi zarar ediyor. Devletin harcamaları kesmesi gerekiyor. Hepimiz fakirleşiyoruz.

Ama işin kötüsü dünya öyle ters bir dalgaya girdi ki her şeyin doğrusunu yapsak da fakirleşeceğiz. Önce bireysel tasarruftan başlamamız gerekiyor.

O cep telefonunu değiştirmeyin. Beş yıl kullanın. ABD bize yaptırım uygulamıyor. Olayı dış güçlerde aramayın. Bazıları işsiz kalacak. Kış gelecek, gelmezse bana hesap sorun.

Para insan gibidir

Piyasalarla kavga edemezsiniz. Piyasalar sizi her zaman yener. Para aynı insan gibidir. İnsanla aynı hareketleri yapma eğilimine sahiptir. Barış arar para, çünkü barış olmayan yerden para kaçar, para huzur arar, para adalet arar.

Biz şuanda o güveni sağlayamayan bir ülkeyiz. Biz herkesle kavga eden bir ülkeyiz. Biz Çin’le bile kavga ettik. Uygur Türkleri yüzünden Çinlileri tehdit ettik. Biz Rusya’nın uçağını düşürdük. Biz İran’la kavga ettik. Biz Suriye ile nispeten savaştayız.

Avrupa Birliği, Fransa, İngiltere, Almaya, İtalya ile kavga ettik. Amerika’yla da kavgalıyız. Bu kadar kavgalı bir ülkeye para gelmez.

Doların düşmesi Erdoğan’ın psikolojisine bağlı

Ekonomi ile siyaset çok bağlıydı. Ama bu 24 Haziran günü koptu. Artık olaya psikoloji girdi. Çünkü artık siyaset diye bir kurum söz konusu değil. Siyaset yok. Biz artık tek adam rejimindeyiz. Bir tane başkanımız var ve o siyaset yapmıyor.


Bizim ekonomimiz için artık onun psikolojisi önemli. Erdoğan’ın psikolojisi düzelirse emin olun dolar düşer. Siyaset artık kalmamıştır. Siyaset artık belediye ve yerel yönetimlerde vardır.

ABD-Türkiye ilişkilerinde sorunlar ve fırsatlar paneli: Ekonomi siyasete kurban edilmemeli


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.