Okul kırtasiye malzemesi fiyatları ne kadar? Türkiye ile 36 ülke kıyaslaması

Okul kitaplarının, sırt çantalarının ve diğer okul malzemelerinin fiyatları her geçen yıl artıyor. Bu malzemelerin Türkiye’de ve dünya genelinde diğer ülkelerde nasıl değiştiğine kendiniz göz atın.

Okul kırtasiye malzemeleri Türkiye’de ve başka ülkelerde ne kadar?

Yeni okul yılı genellikle stres ile birlikte geliyor. Sadece birden bire biraz büyümek zorunda kalan 1. Sınıflar için değil, ama aynı zamanda bu girişimin finansal tarafı ile yüzleşmek durumunda kalan ebeveynler için de…

2018 için okula yeni başlayacak 1. Sınıfların okul malzemelerinin fiyatlarıını analiz etmeye ve Türklerin masraflarını okul yılının Ağustos ya da Eylül’de başladığı 36 ülkenin ebeveynlerinin masrafları ile karşılaştırmaya karar verdik.


Tarafsız bir analize ulaşmak için temel ancak zorunlu malzemelere odaklandık. Örneğin okul ayakkabıları veya üniformaların fiyatlarını, bunların fiyatlarının genellikle yerel yetkililer veya okulların müdürleri tarafından belirleniyor olması sebebi ile analizimizin dışında tuttuk.

Okul kitaplarını da analizin dışında tuttuk. Picodi verilerine göre analiz edilen 36 ülkedeki seçilen online mağazalardaki fiyatlara dayanmaktadır. Ortalama fiyata ulaşmak için orta ve düşük fiyat aralığındaki ürünleri dikkate aldık. Kur değişimlerini hesaplarken Temmuz 2018’deki ortalama kur değerlerini kullandık.

Birkaç yüz TL’lik başlangıç

Okul kırtasiye malzemeleri fiyatları Türkiye’de ne kadar? (Kaynak: Picodi)

Analiz edilen alışveriş sepeti 27 üründen oluştuğundan dolayı tüm ürünleri 4 ana kategoride topladık: Sırt çantaları, temel kırtasiye, yaratıcılık ürünleri ve beden eğitimi giysileri.

Tüm 1. Sınıfların yeterli desteği verecek ve içine dolduracağı onca ıvır zıvırı da göz önüne alarak sağlıklarını tehlikeye atmayacak kaliteli bir sırt çantasına ihtiyacı var.

İlkokulun tüm müfredatına kıyasla 1. Sınıfta derslerin sayısı görece az da olsa, sırt çantasının bir kalem kutusu, defterlerle dolu bir dosya, birkaç ders kitabı bir yemek kabı ve bir şişe suya yetecek kadar büyük olması gerekiyor. Türk mağazalarında kaliteli bir sırt çantasının ortalama fiyatı 22 TL olarak gözüküyor.


En basit kırtasiye seti

En basit kırtasiye seti için (defterler, kaplıklar, klasör, kalem kutusu, kalemler, kalemtıraş ve cetvel) ortalama bir Türk ailesi sırt çantasına oranla çok daha fazla harcayacak: 136 TL.

Tabii ki fiyatlar, bazı mağazalar hem ucuz hem de pahalı markalı ürünler sunduğundan ailenin maddi imkanlarına ve ebeveynlerin bilinçli tercihlerine bağlıdır.

El işi dersleri tüm eğitim sürecini çocuklar için daha keyifli hale getirebilmek adına oldukça önem arz etmektedir. Bu derslerde ihtiyac duyulacak malzemeler genelde makas, yapıştırıcı, el işi kağıdı, çeşitli boyalar, kalemler ve hamurlar olarak gözümüze çarpmaktadır. Bunlar da yaklaşık olarak 68 TL tutmaktadır.

İlk sınıflar için standart beden eğitimi seti spor şortu, spor ayakkabıları ve 2 basit beyaz t-shirtten oluşuyor. Çeşitli online alışveriş mağazalarına bakıldığında okul öncesi alışverişinin bu kısmının ortalama olarak 94 TL tuttuğu sonucuna vardık. Türkiye’de 1. sınıflar için okul malzemelerin toplam tutarı 320 TL oluyor.

Türklerin maaşlarının %19’undan fazlası okul harcamalarına gidiyor. Kim daha fazla harcıyor?

Kaynak: Picodi

Diğer ülkelerde ortalama okul malzemeleri giderlerinin ortalama maaşa oranına bakmaya karar verdik. Türkiye’de 2018 yılında bir okula başlangıç setinin ortalama bir maaşın %19.32’sine denk geldiğini gördük.

Türkiye, incelediğimiz ülkeler arasında okulöncesi hazırlıklarına en çok para harcayan ülkelerden biri olarak göze çarpıyor. Türkiye’den çok Bulgaristan (%21.13), Ukrayna (%25.33) ve Belarus (%26.86) para harcıyor.


Listenin başında ise %54.74 ile Nijerya yer alıyor. Listenin diğer ucunda ise %2.99 ile İsviçre yer alıyor. İsveç, Kanada, Fransa, A.B.D, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri %4’ün altında bir oran ile İsviçre’yi takip eden ülkeler oluyorlar.

Öğrencilerin okul başarısı, beslenme alışkanlıklarına da bağlı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.