Polonya Üniversitelerine giriş şartları neler?

Yurt dışında hem ucuz hem de iyi bir eğitim almak isteyen öğrenciler artık rotasını Polonya’ya çevirdi. Öğrenciler sınav sonuç ve yerleştirme belgesine ihtiyaçları olmadan Polonya’daki üniversitelere başvuru yapabiliyor.

Eğitim hayatının geri kalanını yurt dışında devam ettirmek isteyen öğrencilerin sayısı her geçen yıl artıyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 2 milyondan fazla aday, üniversite sınavlarına giriyor ve bunların yaklaşık 1 milyonu istedikleri üniversitelere yerleşemiyor.

Avrupa ülkelerinin, dünyaca ünlü üniversitelerinin eğitim kalitesi, kazandırdıkları vizyon ve yabancı dil eğitimi konusunda avantajlı olması Avrupa’da eğitimi daha da cazip kılıyor.


Lise Diploması İle Polonya’da Üniversite Fırsatı

Bir Orta Avrupa ülkesi olan Polonya, sınav sonuç ya da yerleştirme belgesine ihtiyaç olmadan üniversitede okuma fırsatı sunuyor. Öğrenciler öğrenimleri sırasında İngilizce ve anadil olan Lehçe eğitimleri alabiliyor.

Lisans eğitimi süreleri üniversiteler arasında farklılık gösteren Polonya’da, tıptan mühendisliğe, hukuktan edebiyat eğitimine kadar birçok branşta kaliteli eğitim alınabiliyor. Polonya’da öğrenciler İngilizce hazırlık eğitimini başarı ile bitirdikten sonra çalışma hakkı elde ediyor. Böylelikle hem eğitim hem de iş hayatında aktif olarak kendini gösterebiliyor.


Orta Avrupa Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü Halit Usanmaz:

“Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle Avrupa’ya yakın olması ‘Avrupa’da Eğitimi’ avantajlı hale getiriyor. Çok yakın zaman önce YKS sonuçları açıklandı. Yüz binlerce öğrenci dünya standartlarında bir eğitim almak için Avrupa üniversitelerine büyük ilgi gösteriyor.

Özellikle Polonya’nın lise diplomasıyla üniversitelerine öğrenci kabul etmesi en cazip ülkelerden biri olarak görülüyor. Polonya üniversitelerinin yüksek eğitim kalitesi, akademik çalışma ortamı ve öğrencilere sunduğu imkanlarıyla kalitesini her daim ispatlıyor. Polonya’daki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin diplomaları YÖK tarafından tanınıyor.

Tüm bu avantajlarının yanında belki de en önemli nokta mezun olan öğrencilerin elde ettiği çalışma ve oturum hakkı. Zira yaşlanan Avrupa kendi üniversitelerinden mezun olan genç beyinlerin artık ülkede kalmasını istiyor.


Orta Avrupa Eğitim Danışmanlığı olarak bizlerde öğrencileri üniversitelere  yerleştirmekle kalmıyor, eğitimleri süresinde karşılaşabilecekleri her türlü sorunlarıyla da yakından ilgileniyoruz” dedi.

Polonya üniversitelerinin tercih edilmesinin nedenleri…

  • Polonya devlet üniversitelerinden mezuniyetinizin ve diplomanızın YÖK tarafından tanınıyor olması
  • Üniversiteyi Polonya’da bitirdiğiniz zaman herhangi bir sınav engeli olmadan yüksek lisans ve doktora eğitimine doğrudan geçiş imkanı
  • Polonya’da öğrencilerin ücrette bir sınırlandırma olmadan çalışma hakkına sahip olması.
  • Bir yarıyıl okuduktan sonra üniversiteler arası öğrenci değiş-tokuşunu öngören ERASMUS / SOKRATES programlarıyla Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde iki döneme kadar ücretsiz üniversite eğitimi alma olanağı
  • Polonya üniversitelerinde kabul şartı olarak yabancı dil bilme zorunluluğu olmaması. Üniversitenin kendi bünyesinde dil eğitimi vermesi
  • Polonya’daki yabancı öğrenciler dönemlik 1000€ ile 2000 € arası (sağlık bölümleri hariç) harç ödüyor. Bu yönüyle de Polonya üniversitelerinin dünyanın en düşük ücretli üniversiteleri arasında yer alması
  • Lehçe ve İngilizce gibi en az iki yabancı dili öğrenebileceğiniz çok dilli ve dünyanın değişik ülkelerinden gelen öğrencileri ile multi kültürel ortam
  • Polonya’da mezuniyetten sonra çalışma ve oturum hakkı elde edilmesi

Çin Üniversiteleri: Üniversite tercihlerinde sınavsız dönem


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.