Türkiye’den göç eden kişi sayısı yüzde 42,5 arttı

2017 yılında yurt dışından Türkiye’ye göç eden kişi sayısı yüzde 22,4 artış gösterirken, Türkiye’den göç eden kişi sayısının da yüzde 42,5 artarak 253 bin 640 kişiye ulaştığı görüldü.

Türkiye’den göç eden kişi sayısı yüzde 42,5 arttı

Ajans Press’in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2017 yılında yurt dışından Türkiye’ye göç eden kişi sayısı yüzde 22,4 artış göstererek 466 bin 333 kişiye ulaştı. Buna karşın, Türkiye’den göç eden kişi sayısı da yüzde 42,5 artarken, 253 bin 640 kişiye eriştiği saptandı.

En çok göçü İstanbul aldı

Elde edilen verilerde 2017 yılında Türkiye’de en çok göç alan ilin ise 166 bin 44 kişi ile İstanbul olduğu saptandı. İstanbul’u 46 bin 475 kişi ile de Ankara takip ederken 21 bin 888 kişi ile Antalya izledi. İstanbul en çok göç almasıyla ilk sıraya yerleşirken, yine Türkiye’den en çok göç veren il olarak zirveye yerleşti.


Böylelikle geçen yıl İstanbul’un 75 bin 849 kişi göç verdiği saptandı. Raporda, en çok göç eden kişilerin yaş oranlarına da yer verilirken, 2017 yılında Türkiye’ye göç eden kişilerin en çok 25 ila 29 yaş aralığında olduğu görüldü. Bu yaş grubunu da 20 ila 24 yaş grubu ikinci sıradan takip ederken, 30 ila 34 yaş grubunun üçüncü sırada yer aldığı belirlendi. Türkiye’den en çok göç eden kişilerin yaş ortalaması da yine en çok 25 ila 29 yaş aralığında iken, bu yaş grubunun oranı yüzde 15,5 olarak saptandı.

Türkiye’ye göç eden kişilerin yaş ortalaması oranlarıyla göç verdiğimiz kişilerin yaş oranları ortalaması paralellik gösterirken, 25 ila 29 yaş arasını ikinci olarak 20 ila 24 yaş, üçüncü olarak ise 30 ile 34 yaşın izlediği saptandı.

ITS Medya ve Ajans Press’in konuyla ilgili gerçekleştirdiği medya incelemesinde, göç hareketleriyle ilgili medyaya yansıyan haber adetleri de belli oldu. Yapılan incelemede geçen yıl Türkiye’deki göç hareketlerini konu alan 21 bin 951 tane haber çıkışı tespit edildi. Medyaya yansıyan haber başlıklarında, son yıllarda en çok konuşulan haber başlıklarının ise Suriyeliler ile ilgili olduğu anlaşıldı.

2017 yılında yurt dışından Türkiye’ye göç eden kişi sayısı yüzde 22,4 artış gösterirken, Türkiye’den yurt dışına göç eden kişi sayısının da yüzde 42,5 artarak 253 bin 640 kişiye ulaştığı görüldü.

Medya takibinin öncü kurumu Ajans Press, Türkiye’deki göç hareketlerini konu alan araştırmayı inceledi. Ajans Press’in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2017 yılında yurt dışından Türkiye’ye göç eden kişi sayısı yüzde 22,4 artış göstererek 466 bin 333 kişiye ulaştı. Buna karşın, Türkiye’den göç eden kişi sayısı da yüzde 42,5 artarken, 253 bin 640 kişiye eriştiği saptandı.


En çok göçü İstanbul aldı

Elde edilen verilerde 2017 yılında Türkiye’de en çok göç alan ilin ise 166 bin 44 kişi ile İstanbul olduğu saptandı. İstanbul’u 46 bin 475 kişi ile de Ankara takip ederken 21 bin 888 kişi ile Antalya izledi.

İstanbul en çok göç almasıyla ilk sıraya yerleşirken, yine Türkiye’den en çok göç veren il olarak zirveye yerleşti. Böylelikle geçen yıl İstanbul’un 75 bin 849 kişi göç verdiği saptandı.

Raporda, en çok göç eden kişilerin yaş oranlarına da yer verilirken, 2017 yılında Türkiye’ye göç eden kişilerin en çok 25 ila 29 yaş aralığında olduğu görüldü. Bu yaş grubunu da 20 ila 24 yaş grubu ikinci sıradan takip ederken, 30 ila 34 yaş grubunun üçüncü sırada yer aldığı belirlendi.

Türkiye’den en çok göç eden kişilerin yaş ortalaması da yine en çok 25 ila 29 yaş aralığında iken, bu yaş grubunun oranı yüzde 15,5 olarak saptandı. Türkiye’ye göç eden kişilerin yaş ortalaması oranlarıyla göç verdiğimiz kişilerin yaş oranları ortalaması paralellik gösterirken, 25 ila 29 yaş arasını ikinci olarak 20 ila 24 yaş, üçüncü olarak ise 30 ile 34 yaşın izlediği saptandı.


ITS Medya ve Ajans Press’in konuyla ilgili gerçekleştirdiği medya incelemesinde, göç hareketleriyle ilgili medyaya yansıyan haber adetleri de belli oldu. Yapılan incelemede geçen yıl Türkiye’deki göç hareketlerini konu alan 21 bin 951 tane haber çıkışı tespit edildi. Medyaya yansıyan haber başlıklarında, son yıllarda en çok konuşulan haber başlıklarının ise Suriyeliler ile ilgili olduğu anlaşıldı.

Beyin göçü ve göçmenlerin eğitimi: Türkiye’nin önündeki tarihi fırsatlar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.