260 bin Suriyeli ülkesine geri döndü: Peki kaç Suriyeli kaldı?

Türkiye’ye göç eden 260 bin Suriyelinin ülkesine geri döndüğü açıklandı. Ancak resmi kayıtlara göre halen 3 milyonu aşkın Suriyeli Türkiye’de bulunuyor.

260 bin Suriyeli ülkesine geri döndü: Peki kaç Suriyeli kaldı?

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları ile terör örgütlerinden arındırılan bölgelere Türkiye’ye göç eden 260 bin kişi geri döndü.

4 milyon Suriyeli Türkiye’ye göç etmişti

Suriye iç savaşının ardından 4 milyona yakın Suriye uyruklu kişi, evlerini terk ederek Türkiye’ye sığındı. Türkiye’de kurulan kamplara ya da kendi kiraladıkları evlere yerleşen Suriyeliler, doğdukları topraklardan uzakta yaşamlarını sürdürmeye başladı.


Şimdiye kadar 260 bin Suriyeli geri döndü

Göç İdaresi yetkilileri TSK’nın huzura kavuşturduğu Cerablus, Azez, El Bab ve Afrin ile çevresine bugüne kadar 260 bin kişinin geri döndüğünü bildirdi. Ülkelerine geri dönmek isteyenlere Göç İdaresi ve bulundukları kentlerin valilikleri de kolaylık sağlıyor. Yetkili makamlara geri dönmek istediğini ileten Suriyeliler, tahsis edilen araçlar ile sınır hattına taşınıyor ve burada işlemleri yapıldıktan sonra ülkesine uğurlanıyor.

Geri dönmemek üzere ülkelerine gittiler

TSK’nın harekatları ile 4 bin kilometre kareden daha fazla alanın terör unsurlarından arındırılması ve hızla yeniden inşa sürecine girmesinin ardından; Türkiye’deki Suriyelilerin de yavaş yavaş Gaziantep, Hatay ve Kilis’teki sınır kapılarından gönüllü olarak geri dönmemek üzere ülkelerine gittiği belirtildi.


Resmi kayıtlara göre yalnızca İstanbul’da 500 binden fazla Suriyeli yaşıyor. Türkiye genelinde bu sayısı 3,5 milyonun üstünde.

Türkiye’de halen 3 milyondan fazla Suriyeli var

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 29 Ağustos 2018 tarihi itibarıyla  açıkladığı rapora göre; Türkiye’deki biyometrik verileriyle kayıt altına alınan Suriye uyruklu mülteci sayısını toplam 3 milyon 552 bin 303 kişi olarak kayıtlara geçti. Bu kişilerin 1 milyon 926 bin 67’si erkeklerden, 1 milyon 626 bin 236’sı ise kadınlardan oluşuyor.

türkiye suriyeli sayısı en çok suriyeli barındıran şehirler iller listesi

İllere göre Suriyelilerin sayısı

Göç İdaresinin 29 Ağustos 2018 tarihli verilerine göre Suriyelilerin en çok yaşadığı 10 şehir ve bu şehirlerdeki Suriyeli yoğunluğu aşağıdaki tabloda yer almaktadır. En çok Suriye uyruklu barındıran şehir 563 bin 963 kişi ile İstanbul. Suriyelilerin en az olduğu şehir ise 31 kişi ile Bayburt. Bayburt’u 42 kişi ile Artvin, 48 kişi ile Tunceli takip ediyor.

türkiye suriyeli sayısı en çok suriyeli barındıran şehirler iller listesi

Suriyelilerin en yoğun olduğu şehirler


Suriyelilerin yerli nüfusa oranla en yoğun yaşadığı il %95,36 ile Kilis. Kilis’te kayıtlı olan mülteci sayısı bir önceki aya göre 684 kişi azaldı. Kilis’te kayıtlı Suriyelilerin sayısı, Türk vatandaşlarının sayısından 6 bin 326 kişi daha az. İstanbul’daki Suriyeli sayısı ise bir önceki aya göre 172 kişi arttı. Suriyelilerin Türk nüfusuna oranla yoğunluğunun en az olduğu şehir ise %0,03 oran ile Artvin. Artvin’i %0,03 ile Giresun takip ediyor.

türkiye suriyeli sayısı en çok suriyeli barındıran şehirler iller listesi
Türkiye’de en çok Suriyeli barındıran şehirler (Kaynak: multeciler.org.tr)

Çavuşoğlu: 2 milyon Suriye uyruklu mülteci Türkiye’ye gelebilir


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.