Alo 171 hattını hiç aradınız mı? Aramadıysanız veyahut merak ediyorsanız, işte size ALO 171 sigara bırakma hattı ve bu hattın çalışanları…
Alo 171 sigara bırakma hattı ve çalışanları
Sigara bırakma ve danışma hattı, kısaca Alo 171…
Evet, Alo 171 ne yapar, nasıl çalışır bugüne kadar birçok kez haber kanalları aracılığı ile ele alındı…
27 Ekim 2010 yılında faaliyete geçen hat, 8 yıldır ülkede hizmetine devam ediyor. Yaklaşık 5 yıldır da Tekirdağ‘da hizmet vermektedir. Türkiye’nin her yerinden 171’i tuşladığınızda da sizi sigara bırakmanıza yardımcı olacak danışman kişi karşılıyor.
Karşınızdaki “vatandaş temsilcisi” sizin önce kişisel bilgilerinizi alıyor ve ardından “kaç yıldır sigara kullanıyorsunuz”, “günde kaç adet sigara içiyorsunuz” gibi sorularla sizin bağımlılık düzeyinizi belirliyor.
Eğer çıkan sonuç düşük düzeyde bir bağımlılık ise size bir plan çiziliyor ve bu plan dahilinde size geri dönüş yapılarak sizlerin durumunuzu telefon aracılığı ile takip ediyor; veyahut bağımlılık düzeyiniz yüksek ise bu durumda ülkenin çeşitli yerlerinde bulunan sigara bırakma polikliniklerine yönlendirerek doktor aracılığı ile yani daha profesyonel yöntemle size yardımcı olmaya çalışıyorlar.
CNN Türk’ün ALO 171 ile ilgili yaptığı bir haberde sigara bırakma hattını arayanların sayısının 8 yılda 26 milyon olduğu belirtiliyor. Ancak, ALO 171 hattında daha önce çalışmış kişilerle konuşulduğunda bu rakamın çoğunun “ciddiyetsiz” çağrılardan oluştuğu belirtiliyor. Yani çalışanların iddialarına göre gelen çağrıların sadece %10‘unun ciddi çağrılardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Bunun dışındaki çağrıların tıpkı 112’de olduğu gibi ciddiyetsiz çağrılardan oluşmaktadır.
Daha önce bu hatta çalışmış kişilerle konuşmaya devam edilince birçok şeyi de öğrenmiş olduk. Çalışanların sıkıntılarına gelmeden önce bir konunun daha altını çizmekte fayda olacağını düşünüyorum. Sigara bırakmak için sigara bırakma polikliniklerine gidildiğinde size ilaç önerisinde de bulunulabiliyor. Ancak kesinlikle hatta bulunan vatandaş temsilcisi size herhangi bir ilaç önerisinde bulunamıyor. Bu polikliniklere gidildiğinde bugüne kadar ilaç, nikotin bandı ve nikotin sakızı verildiği ifade ediliyor.
Özellikle verilen iki ilaca dikkat etmek gerekiyor. Burada, bu ilaçların isimlerini vermek doğru olmayacaktır, ancak bu ilaçların yan etkilerine dikkat edilmesi gerekiyor. Doğru kullanılmadığında ciddi sonuçlar doğurabileceği ortaya çıkıyor. Bu ilacı kullanıp da yan etkilerini gören hatırı sayılır sayıda kişilerin olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bu konu hakkında başka şeyler de yazmak mümkün ama bu kadarını yazmanın doğru olduğunu düşünüyorum…
Çalışanların sorunlarına gelince…
Tekirdağ lokasyonunda çalışmış ve haziran sonu itibari ile işinden ayrılanlarla konuşulduğunda ilginç bilgiler verdiklerini söylemek mümkün olacaktır.
Örneğin ALO 171 şakası yapıp internet ortamında paylaşanlarla ilgili… Bu kişilerin “saçmaladıklarını” söylüyorlar. Çünkü çağrıların ciddiyetsiz olduğunu çalışanların ilk saniyeler itibari ile anladıklarını söylüyorlar. Ancak hattın yönetim kadrosundan dolayı bu çağrılara devam etmek zorunda olduklarını belirtiyorlar ve maalesef birçok çalışanın, ciddiyetsiz çağrılardan etkilendiklerini; hatta bazı çalışanların psikolojik ilaç dahi kullandıkları ifade ediliyor.
Bunun nedeni de çocuk çağrıları olarak ifade ediliyor. Hatta şöyle diyorlar: “Biz biliyorduk ki, karşınızdaki çocuk ama maalesef çocuk küfretmediği sürece o çağrıya devam etmek zorunda kalıyorduk. Bu da bizim psikolojik olarak yıpranmamıza; kimimizin ise psikolojik ilaç kullanmasına neden oluyordu”.
Alo 171 hattında bazı nedenlerden dolayı geçmişte çalışanların iş ile ilgili ciddi sorunlar yaşadıkları da ifade ediliyor. Çalışanların iş ile ilgili çok sıkıntı yaşadığı bu yüzden Çalışma Bakanlığından iki defa müfettiş geldiği ve kimi çalışanların belirttiğine göre çalışanlara geçmişte mobbing uygulandığı da aktarılıyor.
Sağlık Bakanlığı daha önce bünyesinden haklı sebeplerle (askerlik, evlilik, sağlık vb.) ayrılanların tazminatlarını vermesine karşın, 2018 yılının Haziran ayında onlarca ayrılan kişiye tazminat verilmeyeceğini ifade etmiş; bununla ilgili de Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Cengiz Becerir tarafından çalışanlara bu karar bildirilmiş. Bakanlığın çalışanları mağdur ettiği, çalışanların da bu konuyu mahkemeye taşıyacağı eski çalışanlar tarafından belirtiliyor. Haksızlığa uğradıklarını, çalışırken de işten ayrıldıktan sonra da mutsuz bırakıldıklarını belirtiyorlar. Anlaşılan o ki, kriz Sağlık Bakanlığını da vurmuş!..
Alo 171 sigara bırakma hattı ile ilgili olumsuz yazılacak daha çok şey olduğunu belirtmekte fayda var ama sizleri daha fazla yormamak adına şimdilik bu kadar yazmanın doğru olacağını düşünüyorum…