Audi’den yapay zeka: Arabaların geleceği değişiyor!

Bu araba sürekli öğreniyor. Audi, otonom sürüş teknolojisini yapay zeka (Makine Öğrenmesi) uygulaması ile birleştiren dünyadaki sayılı otomobil markalarından biri oldu.

Almanya’nın Ingolstadt kentinde bulunan üretim merkezindeki pres atölyelerinde kullanılmaya başlayan yazılım, kameraların sac metal parçalardaki en ince çatlak ve defoları bile birkaç saniyede bulmasını ve işaretlemesini sağlıyor. Audi, bu pilot uygulama ile yapay zekayı (AI) üretimin her alanında kullanmayı hedefliyor.


Otomobillerin tasarımlarının daha sofistike hale gelmesi ve markanın kalite standartlarını her geçen gün artırması nedeniyle, Audi, otomobillerinde kullandığı sac metal parçaları pres atölyesinde ciddi testlere tabi tutuyor.

Çalışanların görsel denetiminin yanında, parçalar preslerde bulunan onlarca küçük kamera tarafından da inceleniyor. Kameralar, bu incelemeleri “görsel tanıma” yazılımları ile gerçekleştiriyor. Bu süreç kısa bir zaman sonra, Makine Öğrenmesi (Machine Learning, ML) uygulamaları tarafından gerçekleştirilecek.

Audi yapay zeka ve otonom sürüş: Arabaların geleceği değişiyor!

Arabanın geleceği baştan sona değişiyor!

Yeni uygulama, görsel verilerin de aralarında bulunduğu yapılandırılmamış ve yüksek boyutlu veriyle çalışabilen özel bir Makine öğrenmesi (ML) ve Derin öğrenme (deep learning) prensibine dayanıyor. Audi uzmanları, sistemin sac parçalarda hangi hatayı ve defoyu, bulacağını “öğrenmesi” için, sisteme milyonlarca görsel veri yükledi.

Milyonlarca görüntü ile “öğrendi”

Bu süreçte en büyük engel, yeterince geniş bir veri havuzu oluşturulması ve örnek görsellerin, etiketlenmesi oldu.

Audi Ekibi, Ingolstadt’taki pres atölyesinden elde edilen birkaç terabaytlık örnek görsellerdeki hataları, piksel hassasiyeti ile sisteme “öğretmeyi” başardı. Artık, yazılım örneklerden bağımsız olarak hataları öğreniyor ve daha önce bilinmeyen yeni hataları bile tespit edebiliyor.


Yakın gelecekte, ML kullanılarak gerçekleştirilen kalite kontrol süreci, akıllı kameralar kullanılan mevcut sistemin yerini alacak. Ayrıca, ML yaklaşımı yeterli sayıda veri havuzu oluşturulduğunda, boya atölyelerinde hatta montaj sürecinde de kullanılabilecek.

Blockchain ve yapay zeka geleceğimizi inşa edecek teknolojiler olacak


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.