Bağışıklık sistemi güçlendirmek için püf noktalar

Güçlü bir bağışıklık sistemi için yapılması gerekenler neler?

Bebeklerde bağışıklık sistemi için en önemli besin anne sütüdür. Anne sütünün içeriğindeki immunoglobulinler ve koruyucu diğer faktörler bebeğe doğrudan geçmekte ve onu bir ömür boyu koruyacak olan bağışıklığının temelini oluşturmaktadır.

Ethica İncirli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Cambaz Kurt bağışıklık sistemini güçlendirmek için önerilerde bulundu.


Özellikle ağız denen (kolostrum) ilk gelen sarı renkli anne sütü oldukça değerli olup tek bir damlasını bile zayi etmeden bebeğe vermeye çalışmalıdır, bu aynı zamanda onun ilk aşısıdır. Bebekler il 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, mümkünse 2 yaşa kadar emzirme devam ettirilmelidir.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için yapılması gerekenler nelerdir?

1- Dengeli beslenmek önemli: Dengeli beslenmede yağ, karbonhidrat ve proteinden vitamin ve minerallerden dengeli ölçüde almalıdır. Çocuklarda öğünlere dikkat edilmeli, atlanmamalıdır. Sabah kahvaltısı en önemli öğündür.

Kahvaltıda yumurta, peynir,zeytin tüketmeye özen göstermelidir. Haftada 2 gün kuru baklagiller yemeli. Haftada 2 gün balık tüketmeli. Bol sebze ve meyve gibi vitamin ve posadan zengin besinleri tüketmeli. Dengeli beslenmede proteine yer vermek te önemlidir. Yumurta, süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve beyaz et gibi hayvansal protein, kuru baklagiller gibi bitkisel proteinlere soframızda daha fazla yer vermeliyiz.

Bol zeytinyağı ve köy tereyağı kullanmaya daha çok yer vermeliyiz. Meyve ve sebzeleri karbonatlı su ile 15 dakika beklettikten sonra kabuğu ile çocuğa tükettirmeye dikkat etmeliyiz, böylece hem posadan zengin,hem de vitamin ve mineral açısından yeterli beslenme sağlamış oluruz.

2- Şekerli yiyeceklerden uzak durmak: Yapılan bir araştırmada 100 gr şekerin vücudun savunma hücresi olan lökositlerin fonksiyonlarını 4-6 saat boyunca %60 baskıladığı gösterilmiş. Çünkü glukoz, C vitamini reseptörleri ile yarışmaktadır. Çocukları güçlü bir bağışıklık için şekerli gıdalardan uzak tutmalıyız.

3-Pakete girmiş, marketlerde satılan cips, çikolata, gofret, bisküvi gibi hazır gıdalardan, hamburger, kola gibi fast food dediğimiz beslenme tarzından uzak durmak. Batı tarzı fast food beslenme bağışıklık sitemini olumsuz etkileyerek daha kolay hastalanmaya zemin hazırlar. Hamburger yerine çocuklara peynirli domatesli sandviç seçeneği sunulabilir.


4- Yoğurt, kefir, ayran, boza, ev yapımı sirke, şalgam suyu gibi probiyotikten zengin besinler tüketmek, bağırsaktaki probiyotikleri beslemek gerekiyor. Bağırsaklarımızdaki probiyotikler bağışıklık sistemimizin olmazsa olmazıdır. Ev yapımı yoğurt selenyum içeriği ile de bağışıklık sistemini destekler. Öğünlerde yoğurt, ayran, cacık, kefir tüketmeye çocukları alıştırmalıyız.

5- D vitamini takviyesi : Kışın güneşin olmadığı zamanlarda çocuklara 1 yaş üstü 600 Ü, 1 yas altı 400 ü günlük D vitamini takviyesi vermek gerekir. Güneşin olduğu dönemde günde 20 dakika, güneş ışınlarını dik geldiği zamanda güneşten istifade etmek gerekir.

6- C vitamininden zengin besinleri turunçgiller,kuşburnu,biber, maydanoz gibi bol tüketmek. C vitamini bağışıklık sistemi için önemli bir vitamindir. Özellikle kış aylarında turunçgiller tüketmek, kuşburnu çayı içmek bağışıklığı destekler.

7- Bol su içmek : Su tüketimi bağışıklık sistemi için önemlidir. Çocuğun idrarının rengi su tüketiminin yeterli olup olmadığı konusunda fikir verir. Yeterli su tüketen çocukların idrar rengi berraktır. Koyu renkli idrar yeterince su içmiyor demektir.

8- Düzenli uyku: Güçlü bir bağışıklık için düzenli uyku şarttır. Çocuklar akşam 21 de yatakta olmalıdır. Uykuda iken salgılanan hormonlar bağışıklık siteminin güçlenmesinde de etkilidir. Bu nedenle çocukları erken yatmaya alıştırmalıdır.

9- Yemeklerde 1 yaş sonrası bolca soğan, sarımsak kullanmak doğala antibiyotik etkisi nedeniyle bağışıklığı destekler. Ceviz gibi omega 3 ten zengin kuruyemişler 5 yaşa kadar cam rendede rendelenerek verilebilir.

Bazı ek besinlerin beta glukan, propolis, ekinezya, pelargonuım gibi ürünlerin bağışıklık sistemini desteklediği gösterilmiş . Gerektiği durumlarda doktor kontrolünde belli sürelerde kullanılabilir.


10- Spor yapmak çocuklarda ve erişkinde güçlü bir bağışıklık sistemi için vazgeçilmezdir. Çocukları spor yapmaya teşvik etmek, desteklemek, hem beden sağlığı, hem ruh sağlığı, hem de gücü bir bağışıklık için gereklidir.

Bağışıklık sisteminin zayıfladığı nasıl anlaşılır? Bu belirtilere dikkat!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.