Black Friday (Kara Cuma) araştırması: Olağandışı indirimler

Daha önce yalnızca ABD’de bilinen Black Friday (Kara Cuma), birkaç yıl içinde tüm dünyayı etkisi altına aldı. Bundan Türkiye de ciddi bir şekilde etkilendi. Türkiye ve diğer ülkelerin kıyaslandığı Black Friday araştırmasında dikkat çeken sonuçlar…

Black Friday (Kara Cuma) araştırması: Olağandışı indirim oranları

Black Friday araştırmasından öne çıkan bulgular:

• Yüzde 89 oranındaki Türkler, Black Friday’in ne olduğunu biliyor ve 2018 yılında %64 oranında Türk’ün Kara Cuma günü alışveriş yapması bekleniyor. (bu oran 2017 yılından %12 daha fazla.)

• Bir indirim avcısı Kara Cuma günü ortalama 595 TL harcıyor. (bu Amerikalılardan daha az ama Ruslar’ın harcadığından daha fazla bir miktar.)


• Tahminlere göre Türkiye’de Black Friday’de yapılan alışveriş normal bir güne göre %697 daha fazla olacak.

• Çoğunluk(%63) Black Friday indirimlerine hem online olarak hem de mağazalardan ulaşıyor. 33% oranında kullanıcı sadece online mağazaları, 4% oranında kullanıcı ise sadece mağazaları tercih ediyor.

Türkler de online alışverişte büyük indirimler için Kasım ayını bekliyor

Kasım ayında Türkler arasındaki alışveriş ve indirim ilgisi nasıl seyrediyor? Hangi kategori ürünler en çok talep ile öne çıkıyor? Black Friday alışveriş çılgınlığında Türkler ne kadar harcıyor ve bu eğilim diğer ülkelerden ne kadar farklı?

Bu sorulara cevap vermek amacı ile Picodi tarafından yapılan araştırmada Black Friday istatistikleri analiz edildi. 55 ülkede 12 bin katılımcı ile anketler gerçekleştirildi. İşte bu analizlerin dikkat çeken sonuçları:

Küresel Tanınma

Black Friday’in şu anda bir fenomen olarak anılması boşuna değil. Google verileri son 5 yılda Türk internet kullanıcılarının bu fenomene olan ilgilerinin %4900 oranında arttığını gösteriyor.

Ülkelere göre Black Friday ilgisi

Her yıl, hemen hemen her ülkede bu alışveriş çılgınlığı yeni satış rekorlarına sebep oluyor. Sadece Birleşik Devletler’den gelen trendlerin daha çabuk ortaya çıktığı Batı Yarım Küre ülkelerinde ortalama Kara Cuma indirimleri gözleniyor.

Türkiye’de Black Friday (Kara Cuma)

Türkiye Black Friday (Kara Cuma)

Geçtiğimiz 5 yılda bu alışveriş etkinliğinin popülaritesi istikrarlı olarak artış göstermiş. Anket bu yıl Black Friday etkinliğine Türklerin yaklaşık %67.74’ünün katılacağını belirtiyor (2017’ye oranla yaklaşık %22.54’lük bir artış) Tüketicilerin çoğunluğu hem çevrimiçi hem çevrimdışı alışveriş yapacağını belirtiyor (%63,39), kalanlar sadece ya geleneksel çevrimdışı (%3.57) ya da sadece çevrimiçi (%33.04) alışveriş yapacağını belirtiyorlar. Karşılaştıracak olursak 2018’de, 2017’ye kıyasla daha fazla kullanıcı çevrimiçi alışveriş yapacak (Fark küçük de olsa ortada: %1.91).


Küresel ekonomiyi gazlama

ülkelere göre black friday satış oranları

Böyle bir Black Friday kabulü her sene satışların ciddi artışına sebep oluyor. Black Friday’da yapılan çevrimiçi alışverişlerin sayısı analiz edilen 55 ülkede normal günlere göre artış gösteriyor. Mesela Yunanistan normal günlere göre %2600 daha fazla alışveriş yaparken Güney Afrika’nın işlem sayısında %2571’lik bir artış gözleniyor. Ancak işlem sayısında devasa bir %11,525’lik artış ile Black Friday ilgisi konusunda hiçbir ülke Pakistan’ın eline su dökemiyor.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, genel olarak Kasım ayı en çok gelirin elde edildiği ay oluyor. Bazı tahminlere göre yıllık cironun yaklaşık %20’si Kasım ayında gerçekleşiyor. Dahası, bizim kendi verilerimiz bazı ülkelerde – Örneğin Birleşik Krallık, Yunanistan ve Güney Afrika Cumhuriyeti – yıllık işlemlerin üçte biri Kasım ayında gerçekleştiğini gösteriyor.

Zor kazanılan para

kara cuma diğer ülkelerde black friday için ne kadar para harcanıyor

Araştırma Black Friday zamanında Kuzey Amerika ve Avrupa’nın en çok para harcamaya meyilli olduğunu gösteriyor. Tersine, Asyalı müşterilerin – Örneğin Pakistan, Malezya, Filipinler – görece olarak az miktarda para harcamayı planladığını görüyoruz.

Ortalama bir Türk indirim avcısının Black Friday alışveriş sepetine 452 Lira harcaması bekleniyor. Bu ortalama bir Alman’dan 692 Lira (143$) daha az, Birleşik Arap Emirlikleri’nden ortalama bir kullanıcıya göre 943 Lira (195$) daha az harcadığı göze çarpıyor.

Black Friday pastasının dilimleri

kara cuma black friday hangi ürünler en çok tercih ediliyor

Her yıl dünya basını bizi elektronik mağazalarına akın eden kalabalıkların düzinelerce fotoğrafı ile bombardımanına tutuyor. Ancak, anketimizin sonuçları bizi, elektronikten ziyade giyimin indirim avcısının birinci hedefi olduğunu göstererek bizi şaşırtıyor. Tüketici elektroniği kategorisi sıralamamızda ikinci sırada yer alıyor. Listenin diğer ucunda ise spor aksesuarları ve iç giyim en az rağbet gören ürünler olarak göze çarpıyor.

Olağandışı indirim oranları

black friday kara cuma türkiye indirim oranları

Kara Cuma, %80-%90’a ulaşan indirim oranları ile bilinmektedir. 1 Liraya alabileceğiniz ürünler ile %90’a ulaşan indirimlerin sayısı sınırlı olsa da Black Friday etkinliğine katılanlar makul indirimler bekleyebilirler.

Black Friday 2017 verilerine göre en büyük indirimlerden Amerikalılar faydalanırken (Ortalama %68’lik bir oran) bunu %66 ile Kanadalılar ve %66 ile Ukraynalılar takip ediyor. Daha az etkileyici indirimlerin ise Rusların (%58), Brezilyalıların (%57) ve Türklerin (%56) kullanımına sunulduğu görülüyor.


Türk çevrimiçi mağazalarında geçen sene ortalama indirimlerin %56’ye çıkmasıyla Türklerin Black Friday harcamalarında ortalama 575 TL tasarruf etmesi öngörülüyor.

Türkiye’de Black Friday Rakamları

  • Türklerin %89’u Black Friday’ın ne olduğunu biliyor ve %64.74’ü etkinliğe katılacaklarını bildiriyor.
  • Kullanıcıların %63.39’u etkinliğe hem çevrimiçi hem çevrimdışı alışveriş ile katılacağını bildiriyor.
  • Ortalama bir Türk, hedeflerinde giyim, elektronik ve ayakkabı olarak 450 Liradan fazla para harcayacak.

Amazon ile rekabet için 4 strateji


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.