Blockchain teknolojisi gayrimenkul sektörüne nasıl etki edecek?

Kökeni daha eskiye dayansa da son birkaç yıldır dünyada gündem olmayı başaran dijital para birimi bitcoin ve onun ardında yatan blockchain teknolojisi, şimdiden birçok sektörü etkilemeye başladı.

Blockchain teknolojisi gayrimenkul sektörüne nasıl etki edecek?

Bitcoin’in bu kadar değerli olmasının nedeni dünya üzerinde yalnızca 21 milyon adet olması ve kripto yani şifreli bir altyapıya sahip olması. Blockchain de işte tam olarak burada devreye giriyor. Blockchain en basit anlamda, dijital ortamda yapılan her işlemin dağınık veri şekilde gönderilmesi, yani bir zincir şeklinde dağıtılması anlamına geliyor. Her zincirde onay olması gerekiyor.

Bir bilginin binlerce parçaya bölündüğünü ve hepsinin dijital olarak imzalı olduğunu düşünün. Herhangi bir otoriteye bağlı değil, müdahale edilemez ve güvenilir. Oldukça hızlı ve şeffaf. Böylesine büyük bir koruma sistemi, var olan tüm sektörlere uygulanabilir bir gelecek sunuyor.


Blockchain gayrimenkul sektörüne nasıl etki edecek?

Türkiye, gayrimenkul sektörü olarak dünya trendlerini yakından takip eden bir ülke. Bu sektörün yeniliklere açık olması, blockchain teknolojisi zamanla daha anlaşılabilir ve kullanılabilir olması, toplumumuz için büyük bir kolaylık haline gelecek. Elbette dünyada bazı ülkeler blockchain teknolojisini resmi olarak kullanmaya başladı bile.

Örneğin İsveç Ulusal Kadastro Birimi, kağıt ve postaya dayalı sistemini blockchain teknolojisi ile yeniledi. Daha da büyük bir atılım olarak İsveç telekomünikasyon şirketi Telia, danışmanlık firması Kairos ile anlaşarak blockchain’i İsveç tapu sistemine adapte edecek. Bu gelişmeler ışığında, gayrimenkul sektörünü ne gibi kolaylıklar beklediğine bir bakalım.

1- Çoklu Kayıt Sistemi:

Blockchain’in, sektördeki ilk etkilerinden biri verilerin depolanması ve paylaşılabilmesine yönelik. Bir gayrimenkul işleminde oluşabilecek verilerin (müşteri bilgileri, temsilci bilgileri, sözleşmeler, diğer yasala belgeler vs.) ulaşılabilirliği günümüzde çok zor. Bu parçalı yapı belge sahteciliği başta olmak üzere, birçok soruna da açık durumda.

Teoride blockchain bu dağınık ve şeffaf olmayan yapının üstesinden gelebilir. Bu teknoloji sayesinde gerçek zamanlı, hızlı, paylaşıma açık ve gayrimenkul danışmanları arasında iş birliği sağlayacak ulusal bir veri tabanı oluşturmak mümkün olabilir.


2- Mülkiyet kaydı:

Sektörde özellikle sıkıntı yaşanan konulardan biri de mülkiyet kaydı sorunu. Yerelden kurtulamayan mülkiyet kayıtlarıyla ilgili online ortama aktarımlarla ilgili de problemler var. Erişim zorlukları da cabası. Bu sorunların çözümü ise blockchain teknolojisinde yatıyor. İlk defa bu teknolojiyi kullanan yerel yönetim ise Amerika’nın Illinois eyaletindeki Cook County oldu.

Burada bir gayrimenkul işlemi gerçekleştiğinde normal bir tapu hazırlanıyor ama ek olarak dijital bir “token” da oluşturuluyor. Bu tokenların zaman içerisinde tapu yerine geçmesi bekleniyor.

Blockchain içerisinde yer alan tokenların çalınması veya üzerinde değişiklik yapılabilmesi gibi durumlar imkansız. Gelecek zamanda bu tokenlar sayesinde saniyeler içerisinde tapu devir işlemi güvenilir ve şeffaf şekilde yapılabilecek. Aynı zamanda doğal olarak bir merkezi veri tabanı da oluşacak.

3- İşlem Güvenilirliği:

Gayrimenkul alım-satım işlemlerinde güven çok önemlidir ve çoğu zaman bu güven suistimal edilmeye de müsaittir. Blockchain teknolojisinin gayrimenkul alım-satım işlemlerine adapte olmasıyla birlikte, taraflar arası güven problemi yaşanmayacak.

Blockchain üzerinde yalnızca tek bir kimliğe sahip olabiliyorsunuz ve tüm finansal veriler karşı tarafla güvenli şekilde paylaşılıyor. Alıcı ve satıcı birlikte olsun veya olmasın, işin mali tarafı blockchain güvencesiyle gerçekleşiyor ve işlemler tamamlanmadan asla süreç serbest bırakılmıyor.

Gelecek zamanlar giderek daha da dijital hale gelecek ama dijital dünyanın sorunları blockchain teknolojisiyle azalacak gözüküyor.


Tüm dünyanın gözü önünde yapabileceğiniz işlemler, kolay ulaşılabilen veri tabanları, saniyeler içerisinde hazırlanan sözleşmeler, onaylanan belgeler, ücretsiz para transferleri ve daha birçok güvenli yenilik blockchain içerisinde yatıyor.

Blockchainle yapay zeka geleceğimizi inşa edecek teknolojiler olacak


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.