Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatında şişlik morluk oluşur mu?

Burnumuz, yüz ifademizi ve mimiklerimizi şekilllendiren en önemli parçamızdır. Burun estetiği ameliyatı (rinoplasti), Türkiye’de en çok tercih edilen estetik ameliyatlarının başında geliyor.

Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatında şişlik morluk oluşur mu?
Rinoplasti (burun estetiği) ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenler…

Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatında şişlik morluk oluşur mu?

Rinoplastinin hedefi; yüzün diğer özellikleriyle uyum sağlamak üzere burnun estetik olarak düzeltilmesidir. Günümüzde kapalı veya açık olarak yapılan burun estetiği ameliyatları oldukça yaygın bir şekilde uygulanmaktadır.


Burun estetiği ameliyatının kişiye özel olduğunu vurgulayan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar:

“Burun estetiği ameliyatının hazırlığı, ameliyatın kendisi ve ameliyat sonrası süreç; kişiden kişiye tamamen farklıdır. Burun estetiği ameliyatını; hazır giyim mağazasından aldığınız bir giysi gibi değil, terzide kişiye özel dizayn edilip dikilmiş bir kıyafet gibi düşünmek gerekir” dedi.

Sigara ve alkol iyileşmeyi geciktiriyor

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar:

“Burun estetiği yaptırmaya karar verdikten sonra doktorlarınız uygun bulursa sizin için farklı bir süreç başlamaktadır. Bu aşama da dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır.”

“Hasta aspirin ve türevleri gibi birçok kan sulandırıcı ilacı operasyondan en az 1 ya da 2 hafta önce bırakmalı ve tüketmemelidir. Eğer bu ilaçların tüketimi devam ederse hasta operasyon için büyük risk taşır ve olumsuz sonuçlar doğabilir.”

“Aynı zamanda hastaların sigara ve alkol kullanımı da yaraların iyileşmesini geciktirir. Bu sebeple hastalar tedavi sürecinden önce bu tarz alışkanlıklarını bırakmalı ya da ara vermelidir. Sigara, nefes kontrolü açısından da olumsuz bir etken olarak değerlendirilmektedir” diyor.


Hangi ameliyat tekniği tercih edilmeli?

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar:

“Ameliyat tekniklerinin seçimi de vakadan vakaya değişmektedir. Açık teknik denildiğinde; burun ucundan bir kesi yapılarak, burun sırtının kaldırılıp, burun yapılarına ulaşılması anlatılmaktadır. Kapalı teknik ise; bu kesilerin burun içinden yapılması ile olur.”

“Açık teknik daha fazla görüş alanı ve anatomik yapılarak hakimiyet sağlarken, kapalı teknik daha ufak düzeltmeler için tercih edilir. Her 2 tekniğin de artıları ve eksileri bulunmakta olup, teknik seçimi cerrahın tercihi ve hastanın ihtiyacına göre şekillenir. Bu tekniklerin birbirine kesin üstünlükleri yoktur.”

“Her iki teknik de yaygın olarak kullanılmaktadır. Önemli olan hangi teknik kullanılırsa kullanılsın sonucun mutluluk verici olmasıdır. Burun estetiği ameliyatında her operasyonda olduğu gibi ağrı birkaç gün olacaktır. Ancak bu standart ağrı kesicilerle tedavi edilebilir bir durumdur” dedi.

Şişlik ve morluklar geçici

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar: “Burun estetiğinde burun kemiğine yönelik bir işlem yapıldığında pek çok faktöre bağlı olarak ödem olabilir. Burada birinci faktör; hastanın cilt yapısıdır, ince ciltli açık tenli hastalarda şişlik ve morluk daha çok beklenir.”

“Operasyon sonrası iki gün buz uygulaması yaparak bu şişlik ve morlukları minimuma indirebiliriz. İkinci faktör ise; anestezinin düşük tansiyon ile yapılması ve mümkün olduğunca az travma yaratan cerrahi teknik kullanılmasıdır.”

“Günümüzde burun cerrahisi çok gelişmiş durumda olup, milimetrik kesi ve aletlerle istenen değişiklikler yapılabilmektedir.


Ancak bütün bunlara rağmen ameliyat sonrası şişlik ve morluk oluşumunda şu her zaman bilinen bir gerçektir; bütün bu morluk ve şişlikler 10 gün içerisinde geçecektir. Bu ameliyatın beklenen bir sonucudur, geçici olduğu bilinir ve ona göre hazırlanılırsa süreç daha rahat geçecektir.”

Burun estetiğinde nelere dikkat etmelisiniz?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.