Demirören Medya Grubu, 5 gazetesinden birisi olan Vatan Gazetesi için kapatma kararı alındı. Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Yuvacan çalışanlara “Bugün son baskıyı yapıyoruz” dedi.
Geçtiğimiz Nisan ayında dev bir satın alma işlemine imza atarak, Doğan Medya Grubu’nu bünyesine katan Demirören Medya Grubu, Vatan Gazetesi’nin yayın hayatına son veriyor.
Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Yuvacan çalışanlara “Bugün son baskıyı yapıyoruz” dedi.
Vatan Gazetesi’nin 1 Kasım itibariyle, Milliyet Gazetesi’nin haftasonu eki olarak yayın hayatını sürdüreceği bildirildi.
7 yıldır Demirören grubundaydı
Demirören Medya Grubu 2011 yılında Milliyet ile Vatan Gazetesi’ni Aydın Doğan’dan satın almıştı. Vatan Gazetesi 2002 yılında yayın hayatına başlamıştı.
Basılı yayın devri sona mı eriyor?
Yıllardır, “Gazeteler yok olacak” diye bir iddia var. Bundan 15 yıl önce “Son gazete 2040’ta basılacak” deniyordu, sonra bunu 2020’ye kadar çekenler oldu.
Gazeteler pazar eklerini çıkaramıyor
Sayılar okuma oranlarında olumlu bir noktaya işaret etse de son günlerde yaşanan kağıt krizi önümüzdeki günlerde bu alanda yeni sorunların yaşanacağını gösteriyor. Çünkü Türk Lirası’ndaki önlenemeyen değer kaybı, ithalata bağımlı olan kağıt sektörünü olumsuz bir şekilde etkilemeye devam ediyor.
Kağıtlar Dolar ile alınırken, son günlerde baskı maliyetleri de TL yerine Euro üzerinden ücretlendiriliyor. Son 3 ayda yayıncılık alanında yaşanan gelişmeler de krizin gerçek yüzünü gösteriyor.
Basılı yayınlara neler oluyor?
• Habertürk gazetesi dijitalleşme ve maliyeti gerekçe göstererek yazılı yayın hayatına son verdi.
• Aydınlık gazetesi kağıt sıkıntısı nedeniyle yayınına 3 gün ara verdi.
• Sözcü gazetesi ‘Şık’ adlı ekini kapattı. Dünya gazetesi geçen ay fiyatını 3.75 TL’den 4.25’e çıkardı.
• Sözcü gazetesi fiyatını 1.25 TL’ye, Cumhuriyet gazetesi de 2.5 TL’ye yükseltme kararı aldı.
• Posta ve Birgün Gazetesi fiyatını 2.5 liraya çıkardı. Aktüel Arkeoloji Dergisi basımını ileri bir tarihe erteledi.
• Leman dergisi yeni sayısını “SEKA’yı kapatanlar utansın… Cep LeMan bayilerde…” diyerek ‘cep boy’ olarak bastığını duyurdu.
• Uykusuz dergisi fiyatını 5 TL’ye yükseltti.
• Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı kitaplarını basamadığı için okurlarından destek istedi.
• Ayrıntı Yayınları kitap fiyatlarına yüzde 20-40 zam yaptığını duyurdu. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne ait 9 Eylül, Ege Telgraf, Haber Ekspres, Yenigün, İlk Ses, Yeni Bakış ve Ticaret gazeteleri bundan böyle pazar günleri okuyucularıyla buluşamayacaklarını açıkladı.
Daha fazla gazete kapanabilir!
Türkiye Gazeteciler Sendikası da (TGS), maliyet artışı nedeniyle kapanan ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan gazete ve dergiler için açıklama yayınladı. Açıklamada kağıttan alınan vergilerin sıfırlanması gerektiği vurgulanarak şöyle denildi:
“Gazeteler bir kamu görevi yapmaktadır. Halkın haber alma hakkı kağıt sorunuyla engellenemez. Hükümetin basın özgürlüğünü sağlaması demokrasinin olmazsa olmazıdır. Hükümet bu duruma sessiz kalamaz. Kağıt krizine acil bir çözüm üretilmeli. Aksi halde yeni kapanmalar kapıdadır.
Gazetelerin bağımsız biçimde yayın yapabilmesi için kağıt sübvansiyonu hayati önemdedir. SEKA gibi köklü bir kurumumuzun özelleştirilmesiyle başlayan süreç durdurulmalı ve Türkiye yeniden kağıdını kendisi üretir hale gelmelidir. Kısa vadede kağıtta vergiler sıfırlanmalıdır. Basın İlan Kurumu ilan tarifelerine zam yapılmalıdır. Yazılı basına düşük faizle kredi ve teşvik paketleri hazırlamak da hızla gündeme alınmalıdır.”