Galeri Diani: Ursula ve Yusuf Katipoğlu ile Birikim sergisi

Galeri Diani, kış sezonuna ressam Yusuf Katipoğlu ve ressam Ursula Soltermann Katipoğlu ile başlıyor.

Tuba Önder Demircioğlu'nun heykel ve duvar çalışmaları sergisi: Tutunma

“Her resmim benim için taze bir nefes, ses, koku ve dokulu olmalıdır.” Yusuf Katipoğlu

“Renk benim için herşeydir.” Ursula Soltermann Katipoğlu


Galeri Diani, yeni sezonunu 1980 yılında İsviçre’nin Wallis yöresi dağlarından gelip, Karadeniz’in kıyısındaki Trabzon’ da yolları kesişen Ursula ve Yusuf Katipoğlu çiftinin yaşamda ve sanatta birlikteliklerinin görsel şöleni ‘BİRİKİM ‘adlı sergisi ile 6 Ekim Cumartesi 2018 tarihinde açıyor.

Ursula ve Yusuf Katipoğlu çiftinin ‘BİRİKİM’ adlı sergisi 6 Ekim – 27 Ekim 2018 tarihleri arasında sezon açılış sergisi olarak Galeri Diani’de gerçekleşiyor. Serginin adından da anlaşıldığı üzere sergi, yolları Türkiye’de otuz sekiz yıl önce kesişen iki sanatçının sanatta ve yaşamda birlikteliklerindeki birimlerinden oluşuyor.

Yaşamları boyunca Katipoğlu çifti için zıt kutupların yaşamda birbirini kuvvetle çekmesi bir başarı kaynağı olmuş adeta. Ursula Katipoğlu İsviçre’nin karlı yamaçlardan sakince ve süzülerek kayan bir kayakçı, Yusuf Katipoğlu yerinde duramayan, sürekli dönüp duran, kendi ipini kendi çeken bir topaçtır…

‘Renk benim için her şeydir’ diyen Ursula Katipoğlu, sanatsal dilinin tuvale aktarımında her zaman için öncelikle renklerle düşünüp, sonrasında renklerin uyum ahenk ve zıtlığını, açık koyu dengelerini kurup formlarını ona göre yerleştirdiğini belirtiyor.

İstanbul’da yaşadığı otuz yılı aşan zaman diliminden sonra ilginçtir ki, o bu şehrin kentsel değişim olgusuna, farklı bir açıdan bakıyor.Şehrin her bir yöresini kaplayan gökdelenlere hafif bir hayranlık duyarak bir tür anıtsal heykel tadında şehir manzaraları yapıyor.


Kıpır kıpır bir sanatçı olan Yusuf Katipoğlu ise, “Her resmim benim için taze bir nefes, ses, koku ve dokulu olmalıdır” diyecek kadar heyecanla bir tabloya başlar. Her ne kadar “Resimde ve yaşamımda meselem sadelik üzerine kurulmuştur” dese de hayallerinin define avcısı olduğundan tuvalini, aradığı defineyi bulana kadar kazırcasına işler.

Trabzon’da doğup büyüdükten sonra 1963’de Akademiye girerek kendisi gibi Trabzon’lu olan Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesini seçer. İstanbul’da yaşamaya başladığından bu yana, kendine has davranışları, konuşma dili ile Karadeniz’den, Karadenizli olmaktan hiç kopmadan yaşamını ve sanatını tamamen bu iki olguya endeksleyerek üreten bir ressamdır Yusuf Katipoğlu…

Galeri Diani’nin son altı yıldır gelenekselleştirdiği sanatçılar, eleştirmenler ve izleyicilerin katılımıyla gerçekleştirdiği sergi üzerine yapılacak olan söyleşi ise 20 Ekim Cumartesi 2018 tarihinde gerçekleşecek.

Ursula Soltermann Katipoğlu Kimdir?

Ursula Soltermann Katipoğlu İsviçre’nin Wallis bölgesinde doğdu. Sion Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünden mezun oldu. Zurich’de üç sene vitray atölyesi “Maeder” de çalıştı ve renk anlayışını derinleştirdi.

Wallis Brig’de üç sene resim öğretmenliği yaptı. Karma sergilere katıldı. İlk kişisel sergisi “Galeri Jodok” Brig’de açtı. 1980’de Türkiye’ye yerleşti. 30’a yakın kişisel sergi açtı. Sayısız karma sergide yer aldı. Eserleri yurt içi ve yurt dışı birçok koleksiyonda yer almaktadır. Ressam Yusuf Katipoğlu ile halen çalışmalarına Kuzguncuk’taki ev atölyesinde devam ediyor.

Yusuf Katipoğlu Kimdir?

1941 yılında Trabzon’da doğdu. Orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Bedri Rahmi Atölyesine girdi ve 1968’de mezun oldu. Trabzon’da resim öğretmenliği yaptı. 1975’te Trabzon Güzel Sanatlar Galerisini kurdu ve yöneticiliğini sürdürdü. Ergun Kolbek ile pantomim çalıştı.


İsviçreli ressam Ursula Soltermann ile evlendi ve sanat-yaşam birliktelikleri onları hep ileri götürdü. Sanatta ‘Söz-Öz-Bilek-Renk’ birlikteliğine inanıyor. 50’den fazla kişisel sergi açtı, sayısız karma sergiye katıldı. Eserleri yurt içi ve yurt dışı birçok koleksiyonda yer almaktadır. Çalışmalarına Kuzguncuk’taki ev atölyesinde devam ediyor.

Joni Zakonjšek ‘Kalp Olmak Ne Ola’ sergisi İstanbul The Circle’da


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.