İstanbul’da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 15 bin parça yakalandı

İstanbul’da polis ekipleri son yılların en önemli tarihi eser kaçakçılığı yapılanmasına darbe vurdu. Ünlü iş adamlarının da gözaltına alındığı operasyonda 15 bin parça tarihi eser ve yüklü miktarda para ele geçirildi.

İstanbul tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 15 bin parça yakalandı
İstanbul’da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: Gladyatör balığı ele geçirildi.

Eserler arasındaki bir gladyatör başlığı ve 15 milyon yıl öncesine ait bir fosil dikkat çekti. Gözaltına alınanlar arasında emekli bir emniyet müdürü ile emekli bir albayın da olduğu bildiriliyor.

Operasyon İstanbul Emniyeti’ne bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirildi.


Arkeoloji mezunu polislerin de görev yaptığı daha önce bir çok başarılı operasyona imza atan ekipler, Türkiye’deki eserleri yurtdışına kaçıran bir yapıyı belirledi.

Bunun üzerine çalışma başlatıldı. Araştırmalarda belirlenen şüphelilerin bazı işadamlarıyla irtibatı saptandı. Çalışma derinleştirildi araştırmaların ardından çok sayıda adrese baskın düzenlendi.


27 kişi gözaltında, ünlü iş adamları da var

Operasyonda 27 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında ünlü iş adamlarının yanı sıra emekli bir emniyet müdürü ile emekli bir albayın da olduğu bildiriliyor.

15 bin parça tarihi eser ele geçirildi

Operasyonda, aralarında Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma, Truva, Miken, ve antik dönemlere ait, kılıçtan, miğfere; mermer ikonlardan, mutfak gereçlerine; gözyaşı şişelerinden, dinsel objelere 15 bin parça eser ele geçirildi. Ele geçirilen eserler arasında 15 milyon yıl öncesine ait fosillerin de bulunduğu öğrenildi.

İzmir’de 15 bin 209 parça tarihi eser ele geçirilmişti

2016 yılında da İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube ekiplerinin düzenlediği operasyonda 15 bin 209 parça tarihi eser ele geçirilmiş, iki kişi yakalanmıştı.

izmir tarihi eser kaçakçılığı


İzmir’deki operasyonda ise 15 bin 200 adet Osmanlı dönemine ait gümüş akçe ve içinde muhafaza edildikleri 1 adet bronz kap, 3 adet Roma dönemine ait pişmiş topak kandil, 2 adet Bizans ve Roma dönemine ait bronz sikke, 1 adet pişmiş toprak ağırlık, 1 adet iki parça halinde demir strigilis, 1 adet iki parça halinde taş kolye ucu olmak üzere toplam 15 bin 209 adet 2863 sayılı yasa kapsamında orijinal tarihi eser, 1 adet taş obje ele geçirilmişti.

Danıştay’ın Andımız kararı sonrası MEB’den açıklama


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.