TÜGİAD: 8 aylık süreçte 1028 şirket konkordato başvurusunda bulundu.
Mali Müşavir Serkan Yıldız moderatörlüğünde gerçekleşen ve Ekonomist İsmet Demirkol’un da ekonomiye ilişkin bilgilendirme yaptığı TÜGİAD toplantısında konkordato sorunsalı masaya yatırıldı.
TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Zafer Yıldırım; “Düzenleyeceğimiz toplantılarımızla ekonomi ve iş dünyasına ilişkin soruları ve merak edilen bilgileri masaya yatıracağız. Bugünkü konumuz ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle birçok firmanın konkordato ilan etmesi. Konuşmacılarımızın açıklamalarıyla konkordato sorunsalını yakından inceleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Konkordato anlaşma sürecidir
Hacettepe Üniversite Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Alper Bulur konkordato kurumuyla alakalı olarak yanlış bilinen doğruları aktardı. Bulur, özellikle toplumdaki algıya dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Konkordato süreci, önceki dönemde uygulanan ancak yürürlükten kaldırılan iflasın ertelemesi kurumundan farklı olarak, sadece borca batık olan şirketlerin başvurabildiği bir yeniden yapılanma değil, aktifi pasifinden fazla olduğu halde mali durumu bozuk olan şirketlerin yani nakit akışında sıkıntı yaşayan şirketlerin de başvurabildiği bir yöntemdir.
Dürüstlük ilkesi çerçevesinde borçlarını yapılandırarak ekonomik hayatın içinde kalma mücadelesi veren şirketlerin başvurduğu bir yoldur. Konkordato, kelime anlamı itibarıyla da zaten anlaşma demektir.
Borçlunun, kanunda öngörülen çoğunluktaki alacaklıları ile yaptığı bir cebri anlaşmadır. Borçlunun, asliye ticaret mahkemesinin tasdikiyle, borçlarını yapılandırarak belirli bir oranda ve/veya belirli bir ödeme takvimi içinde borçlarını ödediği bir anlaşma sürecidir.”
“Dürüstlük kuralına uygun hareket edilmeli”
İflasın ertelenmesi kurumu yürürlükten kaldırıldığı için, 15 Mart 2018 tarihinden itibaren konkordatoya başvuru sürecinin başladığının önemle altını çizen Bulur “Takip edebildiğimiz kadarıyla 8 aylık süreçte 1028 şirketin konkordatoya başvurduğunu görüyoruz.
Bunlardan bugüne kadar önemli bir kısmı ret şeklinde olmak üzere 257 tanesi karara çıkmış durumda. Konkordatonun tasdiki talebinin reddedilmesi daha çok kesin mühlet içinde müzakere sürecine katılan alacaklıların kanunda öngörülen çoğunlukla konkordatoyu onaylamamaları sebebine dayanmaktadır.
Ayrıca, geçici ve kesin mühlet içinde dürüstlük ilkesine uygun olarak yeniden yapılandırma amacıyla hareket edilmediği takdirde, bu durumlar tespit ediliyor ve komiser raporlarıyla mahkemeye sunuluyor” dedi.
Kötü niyet tespiti ile komiser atanıyor
Emekli Hakim ve Konkordato Komiseri Gürkan Ahmet Gençkaya:
“Şu anda Türkiye’de uygulanan konkordato komiserliğinin yüzde 99’u nezaret etme şeklinde cereyan ediyor. Şirket yöneticilerinin bu süreçte kötü niyetli davranışları bulunduğu takdirde; mahkeme bu kez nezaret görevini kaldırıp, şirkete tamamen yönetici olarak atayabiliyor. Komiser nezaret görevi aldıktan sonra şirket yönetimi aynen kalmaya devam ediyor. Şirket yönetiminin şirketin faaliyetleri konusundaki bütün hareketleri komiserin onayına tabi tutuluyor. Keza sözleşme yapması da aynı şekilde.”
Şirketlere genellikle teşvik edici hususlarda bulunduklarını anlatan Gençkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Firmanın dışarıya karşı ticari faaliyetini devam ettirdiği kişilere karşı da olumsuz etkilemesini önlemeye çalışıyoruz. Çünkü ne yazık ki bu durum ticareti de etkiliyor.”
İşçinin 3 aylık maaş alacakları devletten
İşçi alacaklıları ile alakalı da konuşan Gençkaya bu durumun farklı bir düzenlemeye tabi tutulduğunu söyleyerek “Bir işçinin alacağı varsa, o alacağına dayalı olarak işvereni takip yapabilir. Malı mülkü varsa haczettirebilir. Devlet ben kendi alacağımı almayacağım, benim alacağım varsa siz onu işçilere verin diyerek, işçi alacaklarını farklı bir statüye koymuş.
Onun haricinde de bir sigorta kurumu da var SGK nezdinde. Onda da ödenen primlerden dolayı bir meblağ birikiyor. İşçilerin konkordato talebinden önceki 3 aylık maaşlarını devlet karşılıksız olarak ödüyor. Böylece işçileri üretim yapmaya teşvik ediyoruz.
Türkiye’deki en büyük sıkıntımız şirketler son ana kadar konkordato ve iflas etelemeye başvurmuyordu. Nerdeyse 1 sene önce bunun farkındaydı ama bekliyorlardı. Şimdi konkordato ile şu geldi. Sadece borçlu olmak değil, ilerdeki borcunu ödeyememe tehlikesi varsa şimdiden konkordato isteyebilir.
Konkordatoya başvuran Hotiç hakkında karar
Yaklaşık 200 alacaklıya 400 milyon TL borcu olduğu ileri sürülen 80 yıllık ünlü ayakkabı markası Hotiç’in 31 Ağustos’ta ilan ettiği konkordato davasında mahkeme kararını verdi.
İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi, Hotiç’e atanan geçici komiser heyetinin 3 aylık süre için olumlu raporu üzerine ünlü firmaya, bir yıllık kesin süre verdi. Alacaklıların Hotiç’in iflasını istediği duruşmada mahkeme geçici komiser heyetinin her ay rapor göndermesini, durumun kötüye gitmesi halinde hemen iflasına karar verileceğini belirti.
Yakın dönemde konkordato başvurusu yapan büyük şirketler:
- Pamukkale Turizm
- CW Enerji
- Hedef Yapı
- Dokuz Sekiz Müzik
- Bernardo
- KSC Yapı
- İNADA Çelik
- Fleetcorp
- Hotiç
- Beta Ayakkabı
- Nuhoğlu İnşaat
- Yeşil Kundura
- Keskinoğlu
- Remoil
- Dizayn Boru
- Gilan
- Nalpaş Gıda
- Eurorent Car Rental
- Makro Market
- Mendo İç Giyim
- Aker İnşaat
- Om-Ar Tekstil İnşaat
- Efecan Tekstil
- Smach Gıda
- Ceylan (Zer) İnşaat
- Haff Kimya
- Aldan Sağlık Hizmetleri
- Delta Makina
- Teksan Makina
- Eminiş Ambalaj
- AC Yapı İnşaat
Konkordato nedir? Neden ilan edilir? Borçlu için avantajları ne?
Konkordato borçlarını zamanında ödemeyen veya ödememe riski bulunan şirketlerin süre istemek veya tenzilat yapılmak suretiyle muhtemel bir iflastan kurtulmak için şirket merkezinin bağlı bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesine başvurmasına verilen addır.
Kimler başvuruda bulunabilir?
- Şahıs firmaları
- Sermaye şirketleri
- Kooperatifler, dernekler ve vakıflar
- Alacaklılar
- Şahıslar
Şartları neler?
Şahıs firmaları için öncelikli koşul vadesi geldiği halde borçlarını ödeyemeyecek veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunmaktır.
Ne talep edilir?
- Borçlarını ödeyebilmek için alacaklılarından indirim yapması;
- Borçlarını ödeyebilmek için alacaklarının zamana yayılmasını;
- Borçlarını ödeyebilmek için hem indirim ve hem de zaman talep edebilir.
Konkordato ilan edilince ne olur? Avantajları neler?
- Borçlu aleyhine devletin alacakları dahil icra takibi yapılamaz, yapılanlar durur.
- İhtiyati haciz ve ihtiyati tedbir kararları uygulanamaz.
- Rehinli mallar hakkında rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapılabilir.
- SGK, vergi borcu ve sair her türlü kamu alacağı tedbir kapsamındadır.
- Teminat mektuplarının paraya çevrilmesi önlenebilir.
- Leasing ile alınan malların iadeleri durdurulabilir.
- Borçlu şirket aleyhine olan sözleşmeler fesh edilebilir.
Konkordato komiseri ne iş yapar?
- Konkordato projesinin tamamlanmasına katkıda bulunmak.
- Borçlunun faaliyetlerine nezaret etmek.
- Bu kanunda verilen görevleri yapmak.
- Mahkemenin istediği konularda ve uygun göreceği sürelerde ara raporlar sunmak.
- Alacaklılar kurulunu konkordatonun seyri hakkında düzenli aralıklarla bilgilendirmek.
- Talepte bulunan diğer alacaklılara konkordatonun seyri ve borçlunun güncel malî durumu hakkında bilgi vermek.
- Mahkeme tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Alacaklılar Kurulu ne yapar?
- Komiserin faaliyetlerine nezaret eder.
- Komisere tavsiyelerde bulunabilir.
- Kanunun öngördüğü hâllerde mahkemeye görüş bildirir.
- Komiserin faaliyetlerini yeterli bulmazsa, mahkemeden komiserin değiştirilmesini gerekçeli bir raporla isteyebilir.
- Mahkeme bu talep hakkında borçluyu ve komiseri dinledikten sonra kesin olarak karar verir.
Konkordato süresi nedir?
Uzatma ile birlikte 5 ay geçici konkordato süresi ve uzatma ile birlikte 18 ay kesin süre konkordato süresi, sonuç olarak konkordato uzatmalarla birlikte 23 aylık bir süreyi kapsayabilir. Mahkeme süreleri uzatmadığı takdirde toplam süre 1 yıl 3 ay olacaktır.
Bu süreler ile borçların ödenme vadeleri farklılık gösterebilir.
İflas durumuna nasıl karar veriliyor?
İflasa tabi borçlu bakımından kesin mühletin verilmesinden sonra komiserin yazılı raporu sonucunda talebin reddine ve borçlunun iflasına resen karar verir.