Ataköy sahili nasıldı, ne hale geldi!

AK Parti iktidarının ihale yoluyla sattığı Ataköy sahilindeki 412 dönüm araziye 70 metre yükseliğinde gökdelenler dikildi. Mahkemelik olan 55 bin metrekarelik son boş parseldeki projeden vazgeçildi ve millet bahçesi olarak hafta sonu açılışı yapılacak.

ataköy millet bahçesi öncesi sonrası

Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesine ev sahipliği yapan Ataköy, sahili ve anıtsal ağaçları ile İstanbul’un nadir yeşil alanlarından biriydi. 7den 70’ye herkesin uğrak yeri olan 412 dönümlük Ataköy sahili, 2001 yılında TOKİ’ye devredildi. ‘Turizm alanı’ ilan edilen arazi için otel, AVM ve benzeri fonksiyonlar tanımlandı.

Bir zamanlar insanların denize girdiği sahili TOKİ parsellere ayırarak satışa çıkardı. Böylece Ataköy’deki betonlaşmanın önü açıldı. Ardından, inşaat şirketleri turizm alanı olarak görünen arazilerde inşaat için otel ruhsatı aldı ancak konut yapıp milyonlarca lira bedelle sattı.


Hali hazırda arazi üzerinde Sea Pearl, Yalı Ataköy projesi ve bir otelin yapımı tamamlanmış bulunuyor. Son boş alan olan ve 564 ada 160 parselde yer alan Baruthane arazisi ise TOKİ tarafından yıllık 6 milyon TL’den 49 yıllığına Çelebican A.Ş.’ye kiralandı. Şirket arazi üzerinde Blumar Ataköy adlı proje geliştirdi. Dördü 70 metre, üçü 40, 25 ve 19 metrelik, toplam 7 blok inşa edilecekti.

Önceden böyleydi:

ataköy sahili önceki hali

Bu hale geldi:

ataköy sahili projesi 2018
Proje tamamlandığında böyle görünecek.

Ataköy sahilinde kalan son yeşil alan Millet Bahçesi yapıldı:

ataköy sahili millet bahçesi

7 gökdelen yapılacaktı, vatandaş dava açtı

Otel, konut, ofis ve AVM konsepti ile oluşturulan Blumar projesi için 2010’da mevcut alanı kiralayan Çelebican tarihi yapıların da bulunduğu bu alanda kazı çalışmalarına başladı. Blumar Projesi’ne ilişkin çalışmaların durdurulması için vatandaşlar dava açtı. TOKİ açılan davalar üzerine 2017 tarihinde sözleşmeyi feshetti.

İçinde tescilli tarihi binalarında bulunduğu arazinin yeşil alana çevrilmesi için bu yıl başında TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında protokol imzalandı ve mevcut alan, 25 yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kiralandı.

Baruthane Millet Bahçesi

Daha sonra “Baruthane Millet Bahçesi” adlı proje geliştirildi. Bu haftasonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı törenle Baruthane Millet Bahçesi’nde 59 bin 719 metrekare boş alanda, 557 ağaç, 130 araçlık toplam 3 bin 745 metrekare iki otopark,  Osmanlı Baruthanesi ve binaları ile tarihi kule aydınlatma bulunuyor.


ataköy sahili
Ataköy sahili (Yıl: 2008)
Ataköy sahili (Yıl: 2018)
Ataköy sahili (Yıl: 2018)

57 futbol sahası yeşil alan, 7’ye düştü 

Bilirkişi raporu: Kıyıya duvar örüldü

Ataköy sahilindeki yapılaş­mayla ilgili geçmiş yıllarda çok sayıda dava açıldı, mahkemeler hazırlanan bilirkişi raporları ışığında yürütmeyi durdurma kararı verdi, projeler mühürlendi ancak yargı kararları imar planlarında “hülle” yapılarak aşıldı ve binalar yükseldi.

Bilirkişi raporları ise bugün ortaya çıkan manzaranın ha­bercisi niteliğindeydi. 2014’te hazırlanan bilirkişi raporun­da, kentin kıyı bandında 70 metre yüksekliğinde bina­lara izin verilmesinin, sahil şeridinin arkasının, kıyı ile ilişkisini kopardığı belirtildi.

Kıyı arkasında duvar etkisi oluşturulan bir yapılaşma dü­zeninin kamu yararı taşıma­dığına dikkat çekilen raporda, çevre yapılaşma koşullarının üzerindeki inşaat hakkının silüeti olumsuz etkilediği ifade edildi. Kıyıya erişimin 10 metrelik yaya yoluyla sağlanmasının da kanunlara aykırı olduğu ifade edildi.

Katar’ın Deniz İncisi

TOKİ, Ataköy sahilindeki turizm imarlı 124 bin 980 metrekare büyüklüğündeki araziyi “kıymetli arsa” ilanıyla 2008’de satışa çıkardı. İhaleyi 850 milyon lira teklifle Kat Turizm Gayri­menkul kazandı. Şirketin yüzde 80’i Katar devletinin yatırımı olan Qatari Diar adlı şirkete ait. Arazi üzerinde geliştirilen Sea Pearl (Deniz İncisi) adlı projede  9 blokta 1401 adet konut ve bir otel yer alıyor.

Yalı Ataköy


Ataköy’de hayata geçirilen bir başka proje ise TOKİ güvencesiyle Özyazıcı İnşaat – Karadeniz Örme ortaklığı tarafından turizm imarlı 72 bin 864 metrekare arazi üzerinde inşa edildi. Yalı Ataköy adlı proje 7 bloktan oluşuyor. 215 bin metrekare inşaat alanı olan projede, 512 apart daire ve 78 ticari ünite bulunuyor. (Kaynak: Sözcü)

AKUT deprem araştırması: Yüzde 55’in hazırlığı yok!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.