Suriyelilere yapılan yardımlar nereye gitti belli değil!

Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye Suriyeli mülteciler için gönderdiği 1.1 milyar Euro tutarındaki yardım nereye harcandı, belli değil!

Avrupa Birliği: Suriyelilere yapılan yardımlar nereye gitti belli değil!
Avrupa Birliği: Suriyelilere yapılan yardımlar nereye gitti belli değil!

Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye Suriyeli mülteciler için gönderdiği para yardımı ile ilgili bir rapor kaleme alan Avrupa Sayıştayı uzmanlarından Bettina Jakobsen konuştu.

Raporda Türkiye’nin göçmenlere harcanan 1,1 milyar euro tutarındaki paradan faydalananların listesini vermeyi reddettiğini bunun da, yardımın doğru bir şekilde kullanılmadığı yolundaki şüpheleri artırdığı uyarısında bulunuluyor.


“Avrupalı vergi mükellefleri endişeli”

Avrupa Birliği’nin bütçesini denetlemekle sorumlu Avrupa Sayıştayı uzmanlarından Bettina Jakobsen “Mülteci krizinin başlangıcından bu yana Türkiye mültecilere büyük ölçüde destek oldu. Ancak yapılan yardımlardan kimlerin faydalandığını bilme hakkımız var. Avrupalı vergi mükellefleri bunu merak ediyor.

Türkiye’ye yardım sağlayan Avrupa Birliği kurumlarının bu bilgilere erişebilmesi yasal bir haktır. Avrupa Birliği kurumlarının işleyişi antlaşmalarda da yer alıyor” ifadelerini kullandı. Jakobsen “Veri koruma konusuna büyük önem veriyoruz bu yüzden bütün belgeler koruma altında oluyor ve saklanıyor” dedi.

“AB komisyonu, Türkiye ile görüşecek”

Euronews Türkçe‘den Gülsüm Alan’ın haberine göre; Avrupa Birliği bütçesini denetlemekten sorumlu Avrupa Sayıştayı uzmanlarından Bettina Jakobsen Avrupa Komisyonu’nun bu soruna çözüm üretmesi gerektiğini, atılabilecek tek adımın çalışmaların tamamlanması için sabırla beklemek olduğunu söyledi.

AB, Türkiye’ye Suriyeli göçmenler için verilen mali yardımın izini sürememekten şikayetçi

Avrupa Birliği’nin hesaplarını denetlemekle sorumlu Avrupa Sayıştayı, Türkiye’nin göçmenlere harcanan 1,1 milyar euro tutarındaki paradan faydalananların listesini vermeyi reddettiğini bunun da, yardımın doğru bir şekilde kullanılmadığı yolundaki şüpheleri artırdığı uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği Sayıştayı, Brüksel tarafından Türkiye’ye göçmenler için verilen mali yardımla ilgili bir rapor yayınladı.


Raporda, Türkiye’de Aile ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Bakanlığın, AB yardımlarından faydalananların adres ve isimlerini vermeyi reddettiği bildirildi.

AB göç projelerinden birisi, daha önce bedeli ödenmiş kartlarla, göçmenlere 30 euroya kadar bankamatiklerden para çekip temel ihtiyaçlarını görme fırsatı veriyordu.

Türkiye’nin gerekçesi: Veri koruma yasası

Raporda, Aile ve sosyal Politikalardan Sorumlu Bakanlığın, yardımı alanlarla ilgili bu bilgileri vermemeye gerekçe olarak Türkiye’deki veri koruma yasasını gösterdiği hatırlatıldı.

Raporu kaleme alan uzmanlardan Bettina Jacobsen, basına yaptığı açıklamada, ne AB Komisyonu ne de Avrupa Sayıştayı, bu projeden faydalananları kayıt aşamasından, ödeme aşamasına kadar takip edemediğini bildirdi.

“Paranın nereye gittiğinin izini sürebilmemiz gerekir”

Bettina Jacobsen, “Bu ciddi bir durum, denetleyici olarak, paranın nereye gittiğini izini sürebilmeniz gerekir. Ancak biz bunu burada yapamıyoruz.” dedi. Jacobsen, verilen paranın tamamının göçmenlere gitmediği yolunda bir risk bulunduğunu bildirdi.

Basının, “Türkiye’ye verilen para iyi harcandı mı?” şeklindeki bir soru üzerine Jacobsen, “Evet harcandığını düşünüyorum, ancak, harcanan paradan daha fazla verim alabilirdik. ifadesini kullandı.


AB, 2016 yılında Suriyeli göçmenlere yardım edilmek üzere Türkiye’ye 3 milyar euro ödenmesini kararlaştırmıştı. AB, bu paranın uygun bir şekilde kullanımı halinde ilave 3 milyar euro daha yardımda bulunmayı taahhüt etmişti.

Tersine beyin göçü: 24 bin TL aylıkla ülkeye geri dön programı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.