Yok böyle lezzet diyeceğiniz Göceli tarhana tarifi

Çok yoğurt içerdiği için hemen bir gecede mayalanan, Eskişehir’in meşhur lezzeti Göceli tarhana nasıl yapılır?

Göceli tarhana tarifi nasıl yapılır?

Gıda Mühendisi ve Makarna, Lütfen! Kurucusu Tuğba Bayburtluoğlu besleyici özelliğiyle tüm mutfaklara taht kuran tarhananın ev yapımı tarifini verdi.

Eskişehirli annem kendi ailesinin yaptığı yoğurtlu Göceli tarhanayı küçükken beraber yapalım dediğinde ileride “Ne tarhanası yahu?” diye o küçük aklımla düşünmedim değil. Seneler seneler sonra gıda mühendisi olup bir de üzerine kendi üretimhanemi açınca ve insanlara Anadolu’nun güzelim tatlarını güvenli ve katkısız bir şekilde sunmaya başlama kararı verince annem (tabi ki) haklı çıktı.


Eskişehir, Bilecik, Kütahya çevresinde yani İç Batı Anadolu’da çokça yapılan göceli tarhana esasında çok pratik ve illa yaz aylarında yapılmasına (artık) gerek yok. Çünkü hammaddesinde sebze değil yoğurt var. Pratikliği de sadece bir gece mayalanmasından geliyor.

Göceli Tarhana için malzemeler:

1,5 kg yoğurt
1⁄2 kg aş̧urelik buğday

1 kg un
1⁄2 su bardağı rüşeym

Arzuya göre yumurta


Tarifi ve hazırlanışı:

Yoğurdu temiz bir tülbentle bir gece asarak bekletin. Çıkan tüm yoğurt suyunu toplayıp yıkadığınız aşurelik buğdayı bu yoğurt suyu içinde orta ateşte kaynatın. Buğdayın tüm yoğurt suyunu çekmesini sağlayın.

Buğday pişince biraz ılınmasına izin verin. Tüm malzemeyi bir araya getirip yoğurun ve yayvan bir tepsiye alarak havadar bir gölgede, üstüne temiz tülbent sererek bir gece mayalandırın.

Tarhananız sabaha serilecek hale gelecektir. Avuç içi büyüklüğünde yayvan parçalar yapın ve tülbent üzerinde her gün çevirerek ve ufaltarak kurutun. Tamamen kuruduğunda kevgirden geçirerek ve/veya robotta çekerek ufaltın ve temiz cam kavanozda ağzı kapalı, kuru ve serin bir yerde saklayın. Eviniz çok sıcaksa buzdolabına koyun. Bez torbalar böcek ve hava yani nem geçirebildiği için camdan şaşmayın.

Göceli tarhana hakkında bilmek isteyecekleriniz

Bu tarhana çok yoğurt içerdiği için hemen bir gecede mayalanır. Kuruması yine kırmızı tarhanayla aynı zamanı alacaktır. Dilerseniz az miktarda yapıp fırınınızda düşük sıcaklıklarda (100°C’nin altında) kurutabilirsiniz.

Pişirilmesi de aynen kırmızı tarhanada olduğu gibidir.


Tüm tarhana tarifleri ve detaylı yapım ipuçları için Bayburtluoğlu’nun geçtiğimiz günlerde Felibus Kitap tarafından yayınlanan Bilge Mutfağım kitabına göz atılabilir. “Bir gıda mühendisi annenin mutfağından püf noktaları, kış hazırlıkları, tarifler” alt başlığıyla çıkan kitap mutfağa giren herkesin ilgisini çekecek.

Hızlı kilo verdiren kuru baklagillerin faydaları


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.