Lösemi belirtileri neler? Bu 10 işarete dikkat!

Lösemi belirtileri neler? Lösemi (kan kanseri) kemik iliğindeki ana hücrelerin kontrolsüz çoğalarak başta kemik iliği olmak üzere tüm organ ve dokuların normal fonksiyonlarını bozması sonucu gelişiyor. Bu 10 işarete dikkat!

Lösemi belirtileri neler? Bu 10 işarete dikkat!
Lösemi belirtileri neler?

Lösemi belirtileri neler? Bu 10 işarete dikkat!

Kötü beslenme, hava kirliliği, cep telefonları, elektromanyetik dalgalar ve viral hastalıklar etkin rol oynuyor. Tedavisi ise çok önemli ve özellikle kök hücre bağışçısı olarak tedavi bekleyen binlerce hastaya umut olmak mümkün.


Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Atilla Tanyeli, löseminin 10 önemli belirtisi hakkında bilgi verdi ve ailelere uyarılarda bulundu.

Lösemi belirtileri neler? Bu 10 işarete dikkat!

1- Kansızlık:

Löseminin ilk bulgularından biri kansızlıktır. Çocuğun renginin giderek soluklaşması ve halsizlik şikayetleri kansızlığın ilk belirtileri arasında yer alır. Kemik iliğindeki kırmızı kürelerin azalması ile kansızlık gelişir.

Doğumdan sonraki altı ay ile bir yaş arası dönemde fizyolojik anemi yaşanabilir ancak kansızlık asla normal bir durum olarak kabul edilmemeli ve mutlaka doktora gidilmelidir.

Her yaş grubuna göre belirli hemoglobin değerleri vardır ve bu değerlerin altında olması her zaman anormal olarak değerlendirilmelidir. Toplumda en fazla demir eksikliği kansızlığa neden olur. Lösemi de sıklıkla bu nedenle fark edilememektedir.

Demir eksikliği tedavisi ile teşhisi daha geç konulan lösemi hastası sayısı azımsanmayacak orandadır. Bu nedenle tedaviye cevap vermeyen kansızlığın olan çocukların mutlaka iyi araştırılması gereklidir.

2- Ateş:

Akut miyeloid lösemide (AML) inatçı yüksek ateş görülür. Lösemide ateş görülmesinin nedeni; lösemik hücrelerin kemik iliğini infiltre etmesine bağlı olarak kemik iliğindeki normal vücudun savunma sistemi olan beyaz kürelerin baskılanarak azalmasına bağlı olarak gelişen enfeksiyonlardır.

37-38 ya da 39-40 dereye yakın ateş şikayetiyle hastaneye getirilen çocuklarda çoğu zaman ateşin nedeni net olarak saptanamamaktadır.

Hastada eğer aynı dönemde, akciğer, kulak ya da üst solunum yolu enfeksiyonu varsa bunlarla ateş izah edilebilir. Ancak lösemi varlığında tedavi rağmen ateş şikayeti devam eder. 2 haftadan daha uzun süren ve sebebi bulunamayan ateş şikayeti olan hastalarda mutlaka maliyn hastalık yönünden hasta araştırılmalıdır.

3- Halsizlik:

Kansızlığın bir devamı olarak halsizlik görülür. Genel bir hastalık hali olarak çocuklarda metabolizma da bozulduğu için iştahsızlık ve halsizlik olabilir. Halsizlik çocuğu yatağa bağlar ve hasta yataktan çıkmaz istemez.

4- Kilo kaybı:

İştahsızlığa bağlı olarak kilo kaybı gelişir. Kilo kaybının nedeni; lösemik hücrelerden salınan sitokinlerin iştah merkezini etkileyerek iştahsızlık yapmasından kaynaklanır. Çocuğun son 6 ayda yüzde 10’dan fazla kilo kaybına uğraması halinde mutlaka araştırılmalıdır.


5- Vücutta morluk:

Çocuklar aşırı hareketlidir. Bazen dikkatsizce elini ya da ayağını sert bir yere çarpabilir ve bu vücutta morluk oluşumuna neden olabilir. Özellikle 2-5 yaş arası dönemde vücutta morluklara daha sık rastlanmaktadır.

İnatçı ve vücuttan uzun sürede geçmeyen, özellikle de çocuğun çarpamayacağı bölgelerde; sırtta ve boyunda ortaya çıkan morluklar olması durumunda dikkatli olmakta fayda var.

Morluklar, kemik iliğinin lösemik hücreler tarafından tutulmasına bağlı olarak trombositlerin ana hücrelerinin baskılanmasından kaynaklanır. Hastalık devam ettiği sürece bir kaç gün içerisinde vücudun farklı bölgelerinde morluklar oluşmaya devam eder.

6- Kemik ağrısı:

Çocukların kol, bacak, kalça kemiği gibi vücudunun her bölgesinde ağrı olabilir. Bu yüzden sıklıkla romatizma hastalığıyla karıştırılır. Uzun süre yanlışlıkla romatizma tedavisi görüp daha sonra lösemi tanısı alan hastalar az değildir.

Uzayan eklem ağrılarında mutlaka bir kan tahlili yapılarak lösemi varlığı sorgulanmalıdır. Özellikle kemik ağrısına eşlik eden kansızlık ve kilo kaybı da varsa testler asla ihmal edilmemelidir.

Küçük çocuklarda ağrı şikayetlerini dile getirmese bile aile eğer topallama ya da aksama varsa, ağrılı bölge üzerine basamıyorsa ya da gece uyurken o bölgenin üzerine yattığında ağlayarak kalkıyorsa dikkatli olunmalıdır.

7- Kanamalar:

Kanamalar mutlaka önemsenmelidir. Gece hiçbir şikayeti olmadan yatan bir çocuk özellikle AML varsa sabah ciddi kanama ile uyanabilir. Boğazdan gelen ve ağızda biriken kanamalar olabilir. Bazen daha az kanama bulguları olabilir.

Burun kanaması, dışkıda kanama, siyah dışkılama ve diş eti kanamalarına dikkat edilmelidir. Diş etinde sıklıkla birden bire kanama olabileceği gibi diş fırçalama esnasında da çok daha şiddetli bir hal alabilir.

8- Bezeler:

Vücudun hemen hemen her bölgesinde lenf bezleri vardır. Tüm lösemili çocuklarda servikal, koltuk altı, kasık olmak üzere her yerdeki bezeler büyüyebilir. Batın içerisindeki bezeler büyüyünce karın ağrısı yapabilir. Mediatinal kanamalar nefes darlığına sebep olabilir.

9- Karaciğer büyümesi:

Karaciğer büyümesinde karın bölgesinde şişlik olur. Normalde de çocuğa bakıldığında kaburgalarının altında karaciğer ya da dalak bir şişlik halinde ele gelebilir. Bu şişlik özellikle uykuda ya da banyo yaptırılırken fark edilebilir. Ayrıca karaciğer çok büyüdüğü zaman karın ağrı şikayetlerine yol açabilir.

10- Dalak büyümesi:


Vücudun sol tarafında bir kitle ele geliyorsa ilk akla dalak büyüklüğü gelmelidir. KML denilen lösemi tipinde dalak çok büyür. Bu da o bölgede ciddi bir ağrı şikayetine yol açar.

Kronik Miyelositer Lösemi erkeklerde daha sık görülüyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.