Online alışveriş yapanlar bu 10 güvenlik kuralına dikkat!

Online alışveriş, en hızlı ve tasarruflu alışveriş yöntemlerinden biri olmasına rağmen daha fazla dikkat gerektiriyor. Bu 10 kurala dikkat!

Online alışveriş yapanlar bu 10 güvenlik kuralına dikkat!
Online alışveriş yapanlar bu 10 güvenlik kuralına dikkat!

Online alışveriş yapanların dikkat etmesi gereken 10 kural:

Şirketler ve bireysel kullanıcılar için en pratik seçenek haline gelen online alışveriş konusunda birkaç önlemle dolandırıcılardan korunmak mümkün. Online alışveriş yapanların alabileceği önlemler şöyle:


1- İnternette şikayetlere bakın

Tüketicilerin alışveriş yapmadan önce mutlaka internet sitesini araştırması gerekiyor. Google’da yapılacak basit bir aramayla şirket hakkındaki şikayetler, bilgiler ve yorumlar incelenebilir.

2- Sanal POS kullanmalı

Alışveriş yapılacak sitede mutlaka sanal POS yani online ödeme özelliği aranmalı. Çünkü bankalar veya BDDK Lisanslı Ödeme Hizmetleri sunan şirketler internet sitelerini ve satıcıları POS vermeden önce inceliyor. Ayrıca ödemeyi bir süre beklettiği için iade sorunu daha az yaşanıyor.

Online alışveriş yapanlar bu 10 güvenlik kuralına dikkat!

3- Çok ucuzsa şüphelenin

Piyasa fiyatının çok altında olan ürünlere şüpheyle yaklaşmak gerekiyor. Çünkü internette her ürünün ortalama fiyatını öğrenmek mümkün.

4- 3D Secure sistemi olmalı

3D Secure isimli güvenlik sistemi kredi kartı ödemelerinde kullanılıyor. Bu sistemle karttan para çekilmeden önce kullanıcının telefonuna kredi kartı bankasından onay şifresi geliyor.


5- SSL Sertifikasına dikkat

İnternetten alışverişte sitenin adresinin https:// ile başlamasına ve sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Bu sistem kartların başkaları tarafından kopyalanmasını engelliyor.

Online alışveriş yapanlar bu 10 güvenlik kuralına dikkat!

6- Sanal kart kullanılabilir

Limiti çok yüksek bir kredi kartı yerine sanal kart oluşturmak ve kendi belirlediğiniz limitle alışveriş yapmak da mümkün. Böylece riski minimuma indirmiş olursunuz.

7- Adres ve telefonuna bakın

İnternetten alışveriş yapılan sitenin veya satıcının adres veya telefon bilgisini araştırmak hatta telefon açmak gerekiyor. Çünkü herhangi bir sorunda hiçbir yerden ulaşmak mümkün olmayabilir.

8- Kapıda ödeme riskli

Son dönemde TV veya internetten satılan ürünlerde kapıda ödeme seçeneği de kullanılıyor. Bankalarla çalışamayan ve POS alamayan şirketler kapıda ödemeyle satış yapıyor. Ancak burada da sahte veya yanlış ürün gönderimi riski bulunuyor.

9- Kendi bilgisayarınızdan yapın

Alışveriş yapılan bilgisayarın ortak bilgisayar olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü kredi kartı bilgilerini otomatik olarak kaydetme riski veya ağ güvenliği konusunda sorun yaşanabiliyor.

10- Sosyal medyadan araştırın


Hem alışveriş yapılan site hem de ürünleri sosyal medya hesaplarından araştırmak faydalı olabilir. Olumlu veya olumsuz yorumlara göre daha güvenli ve ucuz bir alışveriş yapılabilir.

Güven Damgası nedir? Online alışveriş sitelerinde yeni dönem


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.