Patronsuz gazete BirGün ile dayanışma

Kağıt zammından sonra basılı gazete çıkarmakta daha da zorlanan bağımısız ve patronsuz, yani bir sermaye kuruluşuna bağlı olmayan medya kuruluşları; okuyucuları ve takipçileriyle dayanışarak var olmaya ve gerçek habercilik yapmaya devam ediyor. BirGün Gazetesi yazar ve okuyucuları geçtiğimiz pazar günü Almanya’da buluştu.

birgün lük buluşma

2004 yılından beri bağımsız ve patronsuz gazetecilik yapmaya devam eden BirGün Gazetesi 25 Kasım’da Almanya Köln’de “BirGün’lük Buluşma” adıyla bir dayanışma etkinliği düzenledi.

Grup Praksis, Meral ve Evin, Leyla Güney, Erdal Aslan ve 50. sanat yılını dolduran ozan Ali Asker’in sahne aldığı etkinlikte; iki yıl önce ana akım medyadaki işini kaybeden BirGün yazarı İrfan Değirmenci de tek kişilik ‘Anne Ben Artist Oldum’ adlı gösterisini sundu.


BirGün Gazetesi Ankara temsilcisi Yaşar Aydın yaptığı konuşmada Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarını çok umutsuz gördüğünü, aslında ülkenin durumunun o kadar da iç karartıcı olmadığını, çünkü Türkiye’de direnmeye devam eden ve teslim olmaya niyeti olmayan güçlü bir kitlenin de olduğunu anlattı.

“Ülkemizden umudumuzu kesmiş değiliz”

Dayanışma gününde “Sarsıntı” isimli son kitabını imzalayan BirGün yazarı Barış İnce ise konuşmasında habercilik prensiplerinden ödün vermeden yayın yapan gazetesinin karşılaştığı zorlukları anlattı; Türkiye’de ve gazetecilik mesleğinde süregelen krizden ve bu krizle başa çıkma çabalarından bahsetti.


Barış İnce ayrıca 2010 yılından sonra artan ve son referandumdan sonra iyice ayyuka çıkan anti demokratik uygulamaların ülkemizde yarattığı moral bozukluğu ve yüzde 65’e varan beyin göçüne parmak bastı. Fakat tüm bunlara rağmen; direnişlerin, grevlerin ve dayanışmanın arttığının ve tüm Türkiye’ye uydurulmak istenen mevcut gömleği üzerine giymek istemeyen büyük bir kesim var olduğunun altını çizdi.

Okuyucu dayanışmasının önemi

Tüm bu muhalif olaylarının haberlerini ise sadece BirGün ve benzeri birkaç medya organı tarafından yazılabildiğini söyleyen gazeteci; bağımsız ve doğru habercilik yapan bu organların hayatta kalabilmesi için okuyucu dayanışmasının önemine dikkat çekti. Barış İnce direnerek dayanışmanın yanında; yoksulların, unutulmuşların hayatına değmenin ve bu alanda yapılan çalışmaların desteklenmesinin ne kadar önemli olduğunu anlattı.


Etkinliğe CHP ve ÖDP temsilcilerinin yanı sıra İspanyol sosyalist Podemos Partisi ve Almanya Sol Partisi Die Linke’nin temsilcileri de katıldı.

Ana Akım Medya ne işe yarar?


Deniz Alan Held
1974 Ankara doğumlu ama 2 yaşından beri Istanbullu. Çocukluk ve gençliği cimnastik ve dans çalışmalarıyla geçti. 2000 yılından beri yoga yapıyor. 2002 yılında evlenip yurtdışına yerleşti ama bir ayağı hep Istanbul'da oldu. Çocuklardan sonra, Norveç'te hayalindeki işin eğitimini alma fırsatı geçti eline. Trondheim Üniversitesi'nde Medya Bilimi ve Görsel Kültür dalında lisans ve yüksek lisans okudu. İki yıl Zürih, 10 yıl Trondheim'da yaşadıktan sonra 2014 yazında eşinin memleketi Almanya'ya yerleşti. Şİmdi iki oğlu ve eşi ile sakin bir hayat sürmekte, ve Türkiye'nin Gezi Gençleri'nce yönetileceği çağdaş bir ülke olduğu hayalini kurmakta. // ENGLISH: Born in Ankara in 1974, moved to Istanbul at age 2. Spent lots of time with gymnastic and contemporary dance at early ages. since 2000 practices rather yoga. Married to a German in 2002 and move to Zurich. Later lived 10 years in Norway/Trondheim and eventually settled down in Germany. Studied Media Science in Trondheim and finished master degree in 2012. Has two sons. Looking forward to the days that Turkey is eventually led democratically by the Gezi youth.