Kanseri önleyici ve tedavi edici özelliğinden, bağırsak ve sindirim sorunlarına; bağışıklığı güçlendirmekten kilo vermeye yardımcı probiyotik besinler listesi…
Probiyotiklerin vücudumuza faydaları:
- Vücudu hastalıklardan korur ve bağışıklık içerisinde sağlamlaştırmak yardımcı olurlar.
- Kanseri önleyici ve tedavi edici etkiler vardır.
- İshal, mide rahatsızlığı, şişkinlik, gaz, hazlaplık gibi konularda önlemeye yardımcı olur.
- Yiyeceklerin vitamin ve mineral emilimini artırırlar.
- Hastalık sonrası hızlı iyileşmeyi sağlarlar.
- Alerjik reaksiyon riskini azaltırlar.
- Solunum yolu enfeksiyonlarının gelişme riskini düşürürler.
- İdrar yolu enfeksiyonlarıyla mücadelede büyük yardımcıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurlar.
- Çocuklardaki egzama belirtilerini azaltmaya ve önlemeye yardımcıdır.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
Probiyotikler yönünde zengin yiyecekler:
1- Peynir:
Sofralarımızda yer alan kısımların bulunduğu alandaki mikroorganizmaların en iyi probiyotik kaynağıdır. O kadar da probiyotikten faydalanmadığınızı gösterir.
2- Kefir:
Hep söylenir belki de ilk tercihtir, probiyotik devreye kefir. Tüketim sıklığı ve miktarıyla haftada 3 defa ikindi ara öğününüze alacağınız ev yapımı organik kefir, bağırsak floranızı güncel tutup sizi hastalıklardan koruma da büyük etkiye sahip olacaktır.
3- Nar Ekşisi:
Konumuz probiyotik ise, organik ev yapımı nar ekşisi de yerini almalı bu listede. Lakin bu noktada dikkatle hazırlanmış bir şey hazır satılara pazar raflarını süsleyen nar ekşileri içeriği ile el yapımı nar ekşisi ile ayrılacak.
4- Elma Sirkesi:
Onun derde deva niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz, elma sirkesi, probiyotik açısından değerlendirilebilecek nadide besinler bulunmaktadır. Elma sirkesi, fermantasyon işlemi için bir çok mikroorganizmaya sahiptir. Akşam yemeğinden sonra uyumadan 2 saat kadar önce 1 bardak ılık suya katılmış 2 yemek kaşığı kadar elma sirkesi, hem bağırsak sağlığımızı koruma da hem de insülin dirence tedavi etmek başarıya taşıyacak etkilere sahiptir.
5- Yoğurt:
Probiyotik beslenme denince akla gelen ilk besin yoğurttur. Yoğurtta bulunan faydalı bakteriler yani probiyotikler ise “Lactobacillus” ve “Acidophilus” bakterileri şeklindedir. Bu bakterilerin esas faydası ise, sindirim sistemini zararlı bakterilere karşı korumak ve gerekirse de onlarla mücadele etmektir. Marketten alacağınız yoğurda kıyasla ev yoğurdu, doğal probiyotik yönünden çok daha zengindir.
Yoğurttaki mucizevi T hücreleri
Vücuttaki T hücrelerinin aktifleşmesini sağlayarak, bağışıklığın artırılmasına yardımcı olur. Peki T hücreleri ne mi? Onlar vücuttaki zararlı mikroorganizmalara karşı savaşan hücrelerdir. T hücrelerinin kanser tedavisindeki etkisi konusunda halen önemli çalışmalar yürütülüyor. Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesinden araştırmacılar, tümördeki “T hücreleri” adı verilen bağışıklık hücrelerini harekete geçirmenin, farelerdeki uzak metastazları (başka bölgelere sıçrayan tümör) dahi yok ettiğini belirtti.
6- Kimchi
Korelilerin bayılarak yediği, oldukça sağlıklı ve probiyotik deposu bir yiyecektir kimchi. Çin lahanasından yapılan ve bolca sos kullanılan kimchi yemeği zengin bir beta-katoten, kalsiyum, demir ve vitamin (A, C, B1 ve B2 vitaminleri) kaynağıdır.
7- Bitter çikolata
Bitter çikolata severler için harika bir haber! Sütsüz ve şekersiz bitter çikolatanın bazı süt ürünlerinden çok daha fazla probiyotik içerdiği kanıtlanmış bir gerçek. Ancak burada bitter çikolatada kullanılan kakaonun kaliteli olması büyük önem taşıyor. Besin değeri olarak zengin ve kakao kalitesi olarak yüksek bir bitter çikolata harika bir probiyotik olabilir. Bitter çikolatayı acı bulanlar, yiyemiyorum diyenlerin probiyotik zengini bu çikolataya alışmak artık sağlıklı bir sebebi daha var!
8- Lahana turşusu (Sauerkraut )
Turşunu yaparak beyaz lahanaya probiyotik özellik kazandırabilirsiniz. Ancak turşu içine eklenen tuz, probiyotik miktarının azalmasına neden olabilir. Probiyotik turşu yapmanın sırları
Sauerkraut tarifi:
Büyük bir kapta lahanayı tuz ve kimyon ile iyice ovun. Suyunu iyice salana kadar bekleyin ardından cam bir kavanoza üst kısımda biraz boşluk kalacak şekilde yerleştirin. 1 hafta oda sıcaklığında bekletin. Ardından buzdolabında saklayın.
- 1 kg. lahana
- 20 gr. kaya tuzu
- 1 çorba kaşığı kimyon
- 1 adet kavanoz
Diğer yüksek probiyotikler:
- Ayran
- Şalgam
- Boza
- Süzme peynir
- Pastörize edilmemiş zeytin
- Dhokla (nohutun fermente edilmesiyle yapılan Hint aperatifi)
- Dosa (pirinç ve siyah mercimeğin fermente edilmesiyle yapılan geleneksel Güney Hint yemeği)
- Idli (pirinç ve siyah mercimeğin fermente edilmesiyle yapılan Hint aperatifi)
- Miso (bir sos veya yaymak olarak kullanılan fermente soya salçası, popüler Japon gıdası)
- Natto (fermente edilen soya fasulyesinden yapılmış Japon gıdası).
Bir besinde yeterli probiyotiklerin olması için:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi etiketleme yönetmeliğine göre bir yiyecek ya da içeceğin probiyotik olarak tanımlanması için son kullanma tarihine kadar 1×106 kob/gr (koloni oluşturan birim/ bakteri kütlesi) olması gerekiyor.
Bu yönetmeliğe göre yoğurt, kefir, turşu gibi bir gıdanın probiyotik sayılması için bu gıdaların canlı probiyotik mikroorganizma sayısının 1×106 kob/gr’ın üzerinde olması gerekiyor.