DORinsight tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’deki tüketiciler enflasyon ile birlikte teknoloji ürünü ve giyim harcamasından kısarken mutfakta et yerine bakliyat ve sebzeye yöneldi.
Satın Alma Davranış Değişiklikleri araştırması
DORinsight, tüketicilerin değişen alışveriş alışkanlıklarına yönelik olarak ‘Satın Alma Davranış Değişiklikleri’ araştırması yaptı. Sonuçlar, tüketicilerin gelecekten umutlu olduğunu ve şimdilik bazı kalemlerden tasarruf etmeye başladığını ortaya koydu.
30 Ekim – 6 Kasım 2018 tarihleri arasında online olarak tamamlanan araştırmaya Türkiye temsili, ABC1C2DE sosyo – ekonomik segmente mensup çalışan 6.970 kişi katıldı.
Araştırma kapsamında katılımcılara satın alma davranışlarıyla ilgili yöneltilen sorulardan çıkan ilgi çekici sonuçlar ise şöyle:
Katılımcılar gelecekten umutlu mu?
Yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 45’i önümüzdeki dönemde maddi durumlarının daha iyi olacağını düşünürken; yüzde 30’u aynı kalacağını; yüzde 25’i ise daha kötü olacağını belirtti.
Döviz değil enflasyon önemli
Katılımcıların yüzde 42’si Türkiye’nin en büyük sorununun enflasyon; yüzde 25’i işsizlik, yüzde 23’ü döviz kuru olduğunu dile getirdi.
Tüketici ‘Dolar düşecek’ diyor
Katılımcıların yüzde 39’u doların düşeceğini düşünürken, yüzde 33’ü bu seviyelerde kalacağını, 28’i de yükseleceği şeklinde görüş bildirdi.
Yüzde 74’ü tasarrufa başladı
Katılımcılara, “Döviz ve enflasyondan kaynaklı gelir kaybınızı nasıl telafi ediyorsunuz?” sorusu yöneltildiğinde yüzde 74’ü daha az harcama yaptığını, yüzde 22’si kredi kartına borçlandığını, yüzde 19’u geçmiş birikimlerinden yararlandığını, yüzde 12’si ailesinden destek aldığını, yüzde 9’u banka kredisi kullandığını belirtti.
Tüketici teknoloji ürünlerinden kıstı
Fiyat artışlarından sonra katılımcıların yüzde 70’i teknolojik ürün harcamasından, yüzde 69’u giyim harcamasından, yüzde 68’i yeme-içme eğlence harcamasından, yüzde 32’si araç/yakıt harcamasından, yüzde 26’si ise mutfak harcamasından kıstığını söyledi.
Tüketici mutfakta bakliyat ve sebzeye yöneldi
Katılımcıların son dönemde mutfak harcamalarında bakliyat (yüzde 63) ve sebzeye (yüzde 67) yöneldiği ortaya çıktı. Beyaz ete yönelenlerin oranı yüzde 38 oldu.
Mutfak bütçesi 751 ile 1.000 TL arası
Katılımcıların aylık ortalama mutfak harcamaları:
- Yüzde 16 – 750 TL ve altında
- Yüzde 35 – 751 TL ile 1.000 TL arasında
- Yüzde 26 – 1.001 TL ile 1.500 TL arasında
- Yüzde 23 – 1.501 TL ve üzeri.
Sanata ayrılan bütçe düştü
Katılımcıların yüzde 72’sinin sinema, tiyatro, konser gibi eğlence alışkanlıklarının son 2 ayda azaldığı ortaya çıktı.