Tüketici teknolojiden kıstı, bakliyat ve sebzeye yöneldi!

DORinsight tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’deki tüketiciler enflasyon ile birlikte teknoloji ürünü ve giyim harcamasından kısarken mutfakta et yerine bakliyat ve sebzeye yöneldi.

Tüketici teknolojiden kıstı, bakliyata yöneldi! dorinsight araştırması
Tüketici teknolojiden kıstı, bakliyata yöneldi!

Satın Alma Davranış Değişiklikleri araştırması

DORinsight, tüketicilerin değişen alışveriş alışkanlıklarına yönelik olarak ‘Satın Alma Davranış Değişiklikleri’ araştırması yaptı. Sonuçlar, tüketicilerin gelecekten umutlu olduğunu ve şimdilik bazı kalemlerden tasarruf etmeye başladığını ortaya koydu.

30 Ekim – 6 Kasım 2018 tarihleri arasında online olarak tamamlanan araştırmaya Türkiye temsili, ABC1C2DE sosyo – ekonomik segmente mensup çalışan 6.970 kişi katıldı.


Araştırma kapsamında katılımcılara satın alma davranışlarıyla ilgili yöneltilen sorulardan çıkan ilgi çekici sonuçlar ise şöyle:

Katılımcılar gelecekten umutlu mu?

Yapılan araştırmada katılımcıların yüzde 45’i önümüzdeki dönemde maddi durumlarının daha iyi olacağını düşünürken; yüzde 30’u aynı kalacağını; yüzde 25’i ise daha kötü olacağını belirtti.

Döviz değil enflasyon önemli

Katılımcıların yüzde 42’si Türkiye’nin en büyük sorununun enflasyon; yüzde 25’i işsizlik, yüzde 23’ü döviz kuru olduğunu dile getirdi.

Merkez Bankası faiz kararı ile Dolar ve Euro çok sert yükseldi

Tüketici ‘Dolar düşecek’ diyor

Katılımcıların yüzde 39’u doların düşeceğini düşünürken, yüzde 33’ü bu seviyelerde kalacağını, 28’i de yükseleceği şeklinde görüş bildirdi.


Yüzde 74’ü tasarrufa başladı

Katılımcılara, “Döviz ve enflasyondan kaynaklı gelir kaybınızı nasıl telafi ediyorsunuz?” sorusu yöneltildiğinde yüzde 74’ü daha az harcama yaptığını, yüzde 22’si kredi kartına borçlandığını, yüzde 19’u geçmiş birikimlerinden yararlandığını, yüzde 12’si ailesinden destek aldığını, yüzde 9’u banka kredisi kullandığını belirtti.

Tüketici teknoloji ürünlerinden kıstı

Fiyat artışlarından sonra katılımcıların yüzde 70’i teknolojik ürün harcamasından, yüzde 69’u giyim harcamasından, yüzde 68’i yeme-içme eğlence harcamasından, yüzde 32’si araç/yakıt harcamasından, yüzde 26’si ise mutfak harcamasından kıstığını söyledi.

Tüketici mutfakta bakliyat ve sebzeye yöneldi

Katılımcıların son dönemde mutfak harcamalarında bakliyat (yüzde 63) ve sebzeye (yüzde 67) yöneldiği ortaya çıktı. Beyaz ete yönelenlerin oranı yüzde 38 oldu.

Mutfak bütçesi 751 ile 1.000 TL arası

Katılımcıların aylık ortalama mutfak harcamaları:

  • Yüzde 16 – 750 TL ve altında
  • Yüzde 35 –  751 TL ile 1.000 TL arasında
  • Yüzde 26 – 1.001 TL ile 1.500 TL arasında
  • Yüzde 23 – 1.501 TL ve üzeri.

Sanata ayrılan bütçe düştü


Katılımcıların yüzde 72’sinin sinema, tiyatro, konser gibi eğlence alışkanlıklarının son 2 ayda azaldığı ortaya çıktı.

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli: Et yerine tavuk balık hindi yiyelim


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.